Foto:Nemanja Jovanović

Pripremno ročište u postupku protiv 15 optuženih za malverzacije sa stanovima pokojnika biće održano danas u Specijalnom sudu u Beogradu, a ovaj slučaj samo je ponovo otvorio pitanje nesvakidašnjih sudskih procesa u srpskom pravosuđu, ali i hapšenja zbog krajnje gnusnih dela. Tako smo, sem optuženih koji su prodavali stanove pokojnika bez naslednika, u prethodnom periodu imali i slučajeve otkopavanja grobova i krađe nakita od umrlih, ali i skidanje nadgrobnih ploča nakon čega bi usledila njihova preprodaja.

Postupak koji se vodi protiv 15 optuženih, koji se terete za prevere prilikom knjiženja stanova u katastru nepokretnosti, korišćenjem lažne dokumentacije o prethodnom osnovu sticanja spornih stanova, samo je ponovo pokrenulo pitanje takozvanih „najvećih srpskih lešinara“, koji ne prezaju ni od čega u nameri da zarade novac.

Pročitajte još...

Ova kriminalna grupa sumnjiči se da je koristila stanove na teritoriji Beograda, čiji su vlasnici preminuli i mahom su bili bez naslednika, tako što su ih sa lažnom dokumentacijom knjižili u zemljišne knjige Republičkog geodetskog zavoda na nekog od pripadnika grupe ili na osobe povezane s njima, a potom ih prodavali ispod tržišne cene.

Optuženi, koji su na ovaj način pribavili značajnu imovinsku korist, sutra će se konačno nađi na optuženičkoj klupi.

Afera „trgovina smrću“ i pljačke ožalošćenih porodica 

Ipak, ovaj slučaj nije jedinstven u pravosuđu, a srpska javnost se i dalje živo seća afere „trgovina smrću“, koja je davne 2005. godine potresala zdravstvo. Naime, aferu je otvorio tadašnji direktor Hitne pomoći dr Borko Josifovski, koji je ukazao na sumnjivu spregu između ekipe Hitne pomoći i pogrebnika.

Foto:Shutterstock

Josifovski je isticao da su dvojica lekara, dr Milomir Tufegdžić i dr Zoran Milošević, u dogovoru sa dispečerima Hitne pomoći dobijali pozive da idu kod umirućih pacijenata ili onih kod kojih je smrtni ishod bio izvestan i to bez obzira na to da li su u tom trenutku bili najbliža ekipa adresi s koje je upućen poziv za pomoć. On je tada isticao da lekari nisu pokušavali da ožive starije pacijente, čak i kada je za to bilo uslova, kao i da su u dosluhu sa pogrebnicima, te da su nakon smrti preporučivali porodicama privatnike pogrebnike sa kojima su sarađivali.

Ovo međutim, nije bio jedini bizarna slučaj u kom je učestvovala Hitna pomoć. Naime, prošle godine, mediji su objavili da su radnici beogradske Hitne pomoći, medicinski tehničar Zoran Stanković i vozač saniteta Milan Jovanović osuđeni na uslovne kazne zatvora, jer su tokom intervencija pljačkali stare i bolesne pacijente, pa čak i ožalošćene porodice kada bi došli u privatni stan da utvrde nečiju smrt. Kako su mediji izveštavali, razbojnici su otkriveni nakon što je jedna žena pozvala Hitnu pomoć jer je njenom suprugu pozlilo, ali je on uprkos lekarskoj pomoći preminuo. Posle nekoliko dana žena je primetila da joj fali zlatna burma koju je držala u stanu. U tom trenutku nije bila sigurna ko je mogao da stoji iza krađa, jer joj je u međuvremenu kroz kuću prošlo više ljudi zbog sahrane muža. Tek posle nekoliko nedelja iz policije je saznala da su tehničar i vozač Hitne pomoći osumnjičeni za više krađa na teritoriji Beograda, kao i da se mesecima nalaze pod prismotrom policije. Ubrzo su raskrinkani, a nakon hapšenja su otpušteni.

Krali nadgrobne ploče, pa ih prodavali

Sredinom prošle godine u žiži javnosti našao se i bračni par iz Aranđelovca, ali i njihov saučesnik, koji se terete da su tokom 2018. i 2019. godine u tom mestu, ali i Topoli, Mladenovcu i Sopotu krali ploče i lajsne sa nadgrobnih spomenika, a zatim ih prodavali i ugrađivali na grobnim mestima u Beogradu.

Foto: Shutterstock

Osumnjičeni su tom prilikom počinili čak 20 krivičnih dela „krađa i povrede groba“.

Učiteljicin grob otkopali, hteli da ukradu zlatne zube

Slučaj koji je možda najviše šokirao javnost u Srbiji dogodio se krajem prošle godine, kada su uhapšena dvojica muškaraca, dok se za trećom tragalo, zbog sumnje da su oskrnavili grob Dragice Krstić, učiteljice iz Starih Banovaca koja je preminula pre 26 godina. Njen grob je prošle godine oskrnavljen i njene kosti su izvađene, jer su lopovi želeli da iz groba da ukradu nakit sa kojim je bila sahranjena.

Za ceo slučaj saznalo se nakon što su meštani uočili da je grob otkopan, kovčeg probijen, kao i kada su videli da je njena lobanja izvučena i ostavljena pored nadgrobne ploče.

Ćerka pokojnice izjavila je tada za medije da je lobanja najverovatnije izvađena, jer su lopovi hteli da ukradu zlatne zube koje je ona imala.

Pljačkali pokojnike, skidali im nakit

Ni ovu godinu nisu zaobišli nesvakidašnji slučajevi, pa je tako u maju Kragujevčanin D. T. (19) uhapšen zbog sumnje da je zajedno sa jednim 17- godišnjakom pljačkao grobove u naselju Erdeč.

Foto: Shutterstock

Oni se sumnjiče da su tokom aprila u naselju Erdeč na području Kragujevca pomerali nadgrobne ploče sa grobnica i iz njih ukrali nakit i druge predmete.

Ukrao konkurentu hladnjaču za mrtve

Bizarna krađa dogodila se i pre samo nekoliko dana, kada je Danijelu Kostiću, vlasniku pogrebnog preduzeća „Kostić“, ukradena oprema za skladištenje tela preminulih. Sumnja se da mu je hladnjaču ukrao konkurent, jer mu je „opao posao“, a ceo slučaj prijavljen je policiji.

Kako su lokalni mediji preneli, radnici pogrebne opreme ostavili su hladnjaču na mostu, kako bi je njihove kolege preuzele za drugu sahranu. U roku od оko dvadeset minuta hladnjača je nestala, a navodno, na sigurnosnim kamerama se vidi kako je drugi lokalni pogrebnik ukrao pomenutu hladnjaču.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram