Foto: Rob Crandall / Alamy / Alamy / Profimedia, Krik, Profimedia

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država nedavno je ažurirala takozvanu crnu listu na kojoj se našlo 12 osoba i 12 firmi koje su na različite načine povezane sa našom zemljom ili se sedišta nekih od njih nalaze u Srbiji. Slobodan Tešić, Luka Karadžić, Nebojša Šarenac, Naser Keljmendi i sada članovi njegove porodice – samo su neka od „zvničnih“ imena sa ove liste.

Takozvana crna lista predstavlja spisak pojedinaca i kompanija kojma je zabranjen ulazak u SAD i kojima je imovina zamrznuta. Pored toga, američkim kompanijama zabranjuje se da posluju direktno sa njima ili sa kompanijama koje se povezuju sa osobama čija su se imena našla na listi.

Slobodan Tešić
Slobodan Tešić Foto: www.krik.rs

Veliki deo njih su odranije dobro poznati srpskoj javnosti. Tako se na listi našao Slobodan Tešić, bliski saradnik vladajuće Srpske napredne stranke, inače trgovac oružjem za kog je šira javnost saznala još 2003. godine, kada je „Zastavino“ oružje umesto u Nigeriju, koja je navodno bila krajni korisnik, izvezao u Liberiju, koja je tada bila pod međunarodnim embargom. U narednom periodu afere dovođene u vezu sa Tešićem su se nizale…

Nedugo nakon poslovanja sa „Zastavinim“ oružjem, Tešić se našao na crnoj listi, a ona je kasnije proširena, između ostalog, imenima njegovih saradnika. Jedan od njih je i Goran Andrić koji uprava kompanijom „Velkom Trejd“ Beograd, a posluje i u Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini. Kako je ranije saopštilo američko Ministarstvo finansija, Andrić je jedan od najbližih saradnika Slobodana Tešića i predstavlja ga u mnogim međunarodnim prodajama, budući da se Tešićevo ime nalazilo i na listi UN, te mu je bilo zabranjeno putovanje.

Odmah za njim na listi je i Nebojša Šarenac, drugi Tešićev „kompanjon“. On je izvršni direktor i predstavnik firmi „Tehnoglobal“ i „Partizan Tech“, koje su se takođe našle na listi sankcionisanih. Tu su i Nikola Brkić, upravnik i pravni zastupnik u pomenutoj firmi „Partizan Tech“, Esad Kapidžić koji je na čelu kompanije koja je prihvatila da izvrši transakciju Tešićevog novca za ugovor o oružju sa stranom vladom u Africi, Želimir Petrović, prvi čovek firme koja je takođe obavljala poslove za Tešića. Kao njegovi saradnici navode se još i Sreten Cvjetković, Zoran Petrović, Milan Subotić i Ljubo Maričić.

Interesantno je da se na srpskoj listi sankcionisanih našlo ime Rusa Aleksandra Mihailoviča Babakova, koji se u ovdašnjim medijima spominjao kao specijalni izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina. Ono što se o Babakovu sa ove liste može saznati jeste da je rođen u Kišnjevu u Moldaviji, da se nalazi na funkciji specijalnog predstavnika za saradnju sa ruskim organizacijama i da je ruske nacionalnosti.

Mlađan Đorđević, Mladjan Djordjević, Aleksandar Vučić, Aleksandar Babakov, Vladimir Putin
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs/Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

Široj javnosti postao je poznat i nakon što ga je tadašnji predsednik Tomislav Nikolić odlikovao ordenom Drugog stepena za naročite zasluge u Srbiji i njene građane. Međutim, da li je Babakov u međuvremenu dobio i srpsko državljanstvo, pa se zato našao na srpskoj listi, nije poznato.

Lista je krajem oktobra proširena i na članove porodice kriminalca Nasera Keljmendija, pa se sada mogu videti imena njegove dece Elvisa i Donate Keljmendi, ali i imena njihove dve firme. Deca Nasera Keljmendija, ne samo da će naslediti svo njegovo bogatstvo stvoreno sumnjivim kapitalom, već su poznata i ovdašnjim organima gonjenja.

Dodik i dalje na listi

Na „crnoj listi“, što se regiona tiče, i dalje je tu Milorad Dodik i Milovan Bjelica, predsednik opštine Sokolac u Republici Srpskoj, Savo Krunić, nekadašni savetnik ministra međunarodne trgoine i ekonomskih odnosa BiH, Dragon Spasojević i Dragomir Vasić. I na spisku imena iz Crne Gore našao se pomenuti Naser Keljmendi, ali ne i njegova porodica.

Bonus video: Uspon i pad Dijane Hrkalović

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare