Slobodan Tešić
Slobodan Tešić Foto: www.krik.rs

Afrička država Tunis, raspisala je Interpolovu poternicu za srpskim državljaninom Slobodanom Tešićem, bliskim saradnikom Srpske napredne stranke, domaćoj javnosti poznatim zbog trgovine oružjem.

Poternica je raspisana 4. oktobra ove godine, a nalog za Tešićevo hapšenje vlasti u Tunisu su izdale 29. septembra i to zbog krivičnog dela pranje novca.

Trgovac oružjem Slobodan Tešić se u javnosti povezuje sa firmama Partizan Tech i Tehnoglobal Systems u Beogradu, te Granit Limited i Charso Limited (sa Kipra).

Za Slobodana Tešića u široj javnosti čulo se 2003., odnosno u vreme čuvene afere Orao, kad je domaće (Zastavino) pešadijsko naoružanje umesto u Nigeriju koja je, navodno, bila „krajnji korisnik“, izvezao u Liberiju, koja je bila pod međunarodnim embargom.

O razmeri te afere govore činjenice da su Ujedinjene nacije nedugo potom Tešića i njegovu tadašnju firmu Temeks stavile na „crnu listu“, te da je o tom švercu oružja dokumentarni film snimio engleski Bi-Bi-Si. Glavnu „rolu“u filmu igrao je naravno Tešić, a „proslavili“su se i pojedini Zastavini direktori.

UIskoro opširnije…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar