Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tokom jučerašnjeg građanskog protesta ispred Skupštine Srbije, koji je posle nekoliko sati rezultirao sukobom, a potom i nezapamćenim obračunom policije sa brojnim demonstrantima, primećeno je više desetina muškaraca u civilu, čiji je očigledan zadatak bio da pomognu pripadnicima MUP u savladavanju razjarenih i revoltiranih građana. Prisustvo nepoznatih i sumnjivih civila primetili su i drugi građani koji su protest pratili iz medija, a diskusija o tome da li su u pitanju neuniformisani pripadnici MUP ili pak članovi neke druge formacije, poput navijačko - huliganske, zapalila je noćas društvene mreže.

Mišljenje da su batinaši u civilu zapravo pripadnici navijačkih grupa i njihove vođe, deli većina javnosti, što nije iznenađujuće ako se uzme u obzir da se o njihovim vezama sa vladajućim režimom i Srpskom naprednom strankom, nebrojano puta javno govorilo.

Pročitajte još:

Društvenim mrežama danas su kružile i fotografije “civila” u akciji, a brojni korisnici tvrdili su da se na njima nalaze vođe ozloglašenih “Janjičara”, među kojima i kontroverzni Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja. Njegovo prisustvo sinoć pred Skupštinom, međutim, nije nesporno utvrđeno, s obzirom na to da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je na spornim fotografijama on.

Foto: Printscreen/Facebook

Belivuk iza sebe ima pozamašan policijski dosije, a pojedini mediji su ga, zajedno sa njegovim najboljim prijateljem, ubijenim Aleksandrom Stankovićem, označavali kao direktnu sponu navijačke grupe sa državnim vrhom.

Mnogi su danas ocenjivali i da je način na koji su se “civili” obračunavali sa građanima najbolji pokazatelj da nisu profesionalni policajci, , već oni koji su svoje brutalne tehnike batinanja godinama usavršavali u međusobnim obračunima na tribinama.

Grupa demonstranta koja je pružala otpor do ranih jutarnjih sati, ali i neretko takođe napadala policiju,  mogla je da oseti na svojoj koži svu brutalnost misterioznih civila, koju su građani mogli da prate uživo. Javnost je dodatno bila zabrinuta zbog činjenica da su mnogi „civili“ bili do zuba naoružani, pa s pravom postavljaju pitanje da li je policija otišla još jedan korak dalje i naoružala svoje saučesnike.

Pročitajte još:

Dodatno iziritirani činjenicom da se državni vrh, očigledno, nimalo ne trudi da sakrije svoju povezanost sa navijačkim grupama, koje godinama unazad , kako pojedini mediji tvrde, koristi za specijlane operacije, građani su danas na mrežama pozivali i na obračun sa njima.

Foto: Printscreen/Facebook

Pitanje “civila” danas je bila jedna od vodećih tema u svim nezavisnim medijima, posebno nakon sramne konferencije koju je jutros održao direktor policije Vladimir Rebić. On je građanski protest opisao kao huliganski čin, ocenjujući da je policija bila sve vreme suzdržana pred njihovim divljanjem,  uprkos očiglednim dokazima o prekoračenju ovlašćenja i sumnjivim prisustvom i asistencijom “civila”.

Vladimir Rebić Foto: N1

Brutalnost koju su pripadnici MUP-a sprovodili nad građanima najbolje ilustruju fotografije od prethodne večeri, ali Rebiću to nije smetalo da posegne za očiglednom manipulacijom.

Programski direktor “Crte” Raša Nedeljkov je danas gostujući u emisiji N1, upravo zbog svega toga zatražio Rebićevu ostavku, a na pitanje novinara da li su muškarci u civilu možda predstavnici kriminogenih sredina, on je odgovorio da to uopšte ne bi bilo iznenađujuće.

Raša Nedeljkov Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Setite se inauguracije predsednika kad su isti takvi likovi napadali i maltretirali novinare, ali i brojne građane koji su se tog dana skupili pred Skupštinom Srbije – kazao je Nedeljkov.

On se osvrnuo i na spekulacije da su “civili” bili ti koji su zapravo upali u Skupštinu Srbije, sa ciljem da se dezavujiše sam protest i činjenica da su se na njemu skupili najpre revoltirani građani, a ne huligani.

“Neko mora da snosi odgovornost, pre svega zato što u prvom trenutku nije bilo preventivnih mera da ne dođe do upada u zgradu Skupštine, a drugo jer smo svedočili eskalaciji nasilja i upotrebi sile. Na policiji je najveća odgovornost da zavodi javni red i mir. Ako on lično ne vidi razlog da podnese ostavku jer je juče došlo do onakve eskalacije nasilja u sred pandemije, ako ne misli da se srozava ugled policije i poverenje građana, onda bi trebalo da se pokrene proces smene od strane nadređenog ministra“, kazao je Nedeljkov.

Nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, oglasio se tim danas na Tviteru, kako bi javnost upoznao sa zakonskim obavezama svih policajaca koji intervenišu u civilu.

Foto: Printscreen/Facebook

„Policijski službenik, ako nije u uniformi, pre početka primene policijskog ovlašćenja, predstavlja se pokazivanjem službene legitimacije . (Zakon o policiji, član 66). Likovi bez uniformi , na našim ulicama sve češći, to ne rade. Ko su oni, policija, parapolicija, nešto treće“, pitao se Šabić.