Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, sastanak sa direktorima kovid bolnica
Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Proteklih nekoliko godina ministra zdravlja Zlatibora Lončara čuvaju pripadnici Bezbednosno-informativne agencija (BIA), a zasad nije poznato zbog čega je prvom čoveku sprskog zdravstva ugrožena bezbednost, te mu je dodeljena pratnja, s obzirom da to nije učestala praksa u Srbiji.

Funkcija ministra zdravlja ne nosi rizik, niti iziskuje potrebu da ga bezbednjaci prate u stopu, stoga nije poznato zbog čega je Lončaru dodeljeno obezbeđenje. Ono što je interesantno jeste da je on jedan od retkih ministara zdravlja kome je dodeljeno obezbeđenje.

Pročitajte još:

Prema rečima sagovornika našeg lista, obezbeđenje se po difoltu dodeljuje određenim funkcijama, dok se kod drugih radi o proceni stepena rizika bezbednosti.

„Pravo na obezbeđenje imaju predsednik, predsednik Skupštine, premijer, ministar odbrane, ministar policije i ministar spoljnih poslova, načelnik generalštaba Vojske Srbije, direktor policije, direktor BIA. Za ostale se rade bezbednosne procene i tek onda kada se ustanovi da je on ugrožen, dodeljuje mu se obezbeđenje. Za to je zadužena posebna služba, koja se bavi tom tematikom“, kaže izvor našeg lista.

Kako ističe, pretpostavlja da je ministru zbog ugroženosti dodeljena pratnja, a ranije praksa u Srbiji pokazuju da nije čest slučaj da ministri zdravlja imaju obezbeđenje.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tako je recimo bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović obezbeđenje imala neko vreme samo zbog ranije funkcije, kada je bila predsednica Narodne skupštine Srbije. Upravo funkcija predsednika Narodne skupštine nosi sa sobom obaveznu pratnju.

„Uglavnom se ministrima zdravlja dodeljuje obezbeđenje u ratnim vremena, tako da nije poznato šta je sada u pitanju. Pretpostavlja da je napravljena bezbednosna procena, na osnovu koje je doneta odluka o pratnji“, dodaje naš sagovornik.

Portal Nova.rs pokušao je da dobije odgovor od kabineta ministra zdravlja, kako bismo proverili zbog čega mu je ugrožena bezbednost, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Podsetimo, ministar Lončar se nedavno našao u žiži pažnje javnosti nakon što su se pojavila saznanja da je pripadnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA) M. K., koji je nedavno uhapšen u akciji zajedno s inspektorom Božidarom Stolićem, svojevremeno je radio kao obezbeđenja ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Hapšenje trojice osumnjičenih za krivično delo prinude Foto: MUP

Inače, osumnjičeni pripadnik je uhapšen sa nekoliko osoba, a oni se terete da su od 17. do 22. septembra nekoliko puta boravili u ugostiteljskom objektu oštećenog i pretnjama pokušali da ga prinude da im proda ugostiteljski objekat za višestruko nižu vrednost u odnosu na stvarnu.

BONUS video: Okršaj Zlatibora Lončara sa novinarkom Jasminom Dobrilović

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare