Foto: Antonio AhelATAImages; E-Stock/Aleksandar Bačlija; Printscreen YouTube Jutarnji Program TV Happy;

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) donelo je naredbu o proširenju istrage u slučaju narko-bosa Darka Šarića, a kako naš list saznaje, njome je obuhvaćen i njegov brat Duško. Istražni organi Duška Šarića sumnjiče da je podmićivao policajce, koji su javnosti poznati po prebijanju šefa Interpola u centru Beograda, a sve to kako bi saznao informacije o krunskom svedoku u postupku protiv njegovog brata.

Naredba o proširenju istrage doneta je 19. jula, a Duško Šarić se tereti za zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Sumnjiči se da je dvojici pripadnika MUP, a reč je o Danilu Stojanoviću i Milutinu Radovanoviću, davao novac i materijalnu dobit u vidu građevinskog materijala kako bi mu oni prenosili podatke o aktivnostima policije i BIA na rasvetljavanju slučaja podmetanja bombe pod automobil Gorana Nikolaševića.

Optužio svedoka-saradnika

Nikolašević je bio svedok tokom postupka protiv Šarića, za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. Ovaj svedok u više navrata je govorio da mu se priprema likvidacija, a čak mu je bio postavljen i eksploziv pod automobil. Nikolašević je za to optužio Nebojšu Joksovića, svedoka-saradnika protiv Šarića.

Nebojša Joksović Foto: privatna arhiva

Slučaj postavljanja bombe pod automobil Nikolaševića je interesantan jer tužilaštvo Šarićevog advokata Dejana Lazarevića, koji je takođe u pritvoru, tereti da je sa vođom kriminalne grupe dogovorio napad, odnosno postavljenje eksploziva.

Cilj je bio da Nikolašević za napad okrivi Joksovića, svedoka-saradnika protiv Šarića. Prema tvrdnjama tužilaštva, namera je bila da se protiv Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik.

Goran Nikolašević Foto:Printscreen YouTube Jutarnji Program TV Happy

Sa druge strane, Duško Šarić, koji se kod policajaca interesovao o slučaju Nikolaševića, od ranije je poznat istražnim organima i svojevremeno mu se sudilo u Crnoj Gori. Šarić i njegov saradnik Jovica Lončar bili su optuženi u Crnoj Gori da su oprali oko 19,3 miliona evra stečenih švercom kokaina.

Tri puta su osuđeni, ali su presude svaki put ukidane. Konačno su oslobođeni početkom marta 2018. godine.

Kako je KRIK svojevremeno pisao, Duško je uhapšen u sklopu međunarodne policijske akcije „Loptice“ u novembru 2010, dok je Lončar priveden maja naredne godine.

Teretili su ga da je 2006. godine osnovao „Mat Company“ – firmu koja se bavila špedicijom i prodajom nafte. Ovu kompaniju je 2009. godine preneo na delaversku firmu „Mateniko“, a za direktora postavio Lončara.

Ofšor firme

Prema optužnici, kako je pisao KRIK, novac za koji se sumnjalo da potiče od šverca kokaina stizao je na račun pljevaljske kompanije „Mat Company“ sa ofšor destinacija firmi iz Delavera i Sejšela. Oni su sklapali fiktivne ugovore, davali lažne pozajmice svojim firmama i tako prikrili poreklo novca.

Duško Šarić Foto: E-Stock_aleksandar_baclija

Inače, Duško je rođeni brat Darka Šarića, koji je ponovo priveden aprila ove godine, kada je policija upala u njegovu kuću na Dedinju.

Darko Šarić je označen kao organizator kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja niz teških krivičnih dela. Njegova grupa sumnjiči se za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.

Pročitajte još:

Postupci pred Apelacijom

Predistražnim postupkom, Šarić se tereti da je organizovao grupu koja je u Južnoj Americi dogovarala kupovinu droge, a zatim i njen transport do Evrope radi dalje prodaje. Grupa je preko posrednika u Južnoj Americi lišila života osobe koje bi pokušale da osujete kontakte sa dobavljačima iz Južne Amerike, te je Šarić organizovao i naredio ubistvo Milana Milovca, koji je važio za njegovu desnu ruku, pogotovu nakon njegove predaje 2014. godine.

Sa druge strane, pred Apelacionim sudom u Beogradu protiv Šarića su u toku postupci za pranje novca i šverc kokaina. Iako je za pranje novca osuđen na devet, a šverc droge 15 godina zatvora, u pomenutim predmetima čekaju se konačne odluke jer su u toku razmatranja na žalbe.

Ko su “prljavi” policajci

Inače, Danilo Stojanović, koji je nedavno izručen Srbiji, i Milutin Radovanović, koji se predao istražnim organima, javnosti su poznati po incidentu koji se dogodila februara ove godine.

Darko Šarić i Milutin Radovanović Foto: Antonio Ahel/Ataimages, Instagram

Tada su uhapšeni zbog sumnje da su na Cvetnom trgu u centru Beograda napali i prebili kolegu, načelnika u Interpolu M. V. nakon čega je protiv njih pokrenut postupak u Prvom osnovnom tužilaštvu.

BONUS VIDEO: Mesto ubistva u Zemunu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar