Srđan Lalić Foto: MUP Srbije

Za Veljka Belivuka i Marka Miljkovića je javnost znala još od ubistva Vlastimira Miloševića 2017. godine, ko je i šta je Srđan Lalić, saznalo se tek posle hapšenja pripadnika klana Belivuk-Miljković.

U javnost su isplivale fotografije i komunikacija članova grupe preko aplikacije Skaj, u kojoj su se hvalili svojom surovošću, a neke od brutalnih snimaka su razmenjivali među sobom, ali i slali neprijateljima, koje su pokušali da zastraše. Među kodiranim imenima koje su na Skaj aplikaciji koristili članovi grupe, kako tvrdi tužilaštvo, jedno se posebno isticalo – „Beri Mils“ (Barry Mills).

Pročitajte još:

Osoba pod tim nadimkom bila je posebno ozloglašena, što se videlo iz komunikacije članova grupe.

„Može Beri Mils, on je majstor za nokte da ti sredi.“

„A ti samo kolješ, zaboravio sam.“

„Ne, brate, Beri Mils čupa nokte, to nisi znao, to je novost, na živo sve, sa armiračkim kleštima.“

Beri Mils: „Hahahahahah.“

Tokom istrage se ispostavilo da se iza tog nadimka, koji je koristila osoba umešana u najsurovije zločine za koje se sumnjiče članovi klana Belivuk-Miljković, nalazi Strđan Lalić, po zanimanju IT stručnjak.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Iako je u početku pokušao da se predstavi kao osoba koja je bila zadužena upravo za komunikaciju, ispostavilo se da je Srđan Lalić, mnogo mračniji tip, a posebno se „istakao“ u mučenju i ubistvu u dva slučaja: likvidaciji Aleksandra Gligorijevića Pukija, bivšeg saradnika i ljutog neprijatelja Lazara Vukićevića.

Aleksandar Gligorijevič Puki je bio blizak saradnik Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kada su oni posumnjali da je „dvostruki igrač“ i da informacije o kretanju Belivuka i Miljkvića dostavlja suparničkim ekipama.

Za izdajnika iz svojih redova priredili su poseban tretman, kada je žrtva na kraju jezive torture izdahnula, na njegovom telu su nožem urezali reč „izdajnik“.

Ritopek kuca Veljka Belivuka Velje Nevolje
Foto:MUP Srbije

U vreme otmice i mučenja Lazara Vukićevića, koji je bio lični neprijatelj Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, glavešine klana nisu bili tu, već u Crnoj Gori. Ipak, bili su u konstantnoj komunikaciji sa članovima grupe koji su bili u kući u Ritopeku, koju su pretvorili u mučionicu. Belivuk je zahtevao da mu prenose svaki detalj mučenja Vukićevića i da prema njemu budu izuzetno surovi.

Kolovođa u mučenju Vukićevića bio je, prema navodima optužnice, upravo Srđan Lalić, koji nije razočarao Belivuka. Za Vukićevića su njegovi mučitelji rekli da je „dva puta umro“. Toliko je mučen da je izdahnuo pre nego što su uspeli da ga likvidiraju, ali su ga ipak, simbolično i mrtvog, još jednom „dotukli“. Osim batina, mučenje ovog momka uključivalo je i prislanjanje vrele pegle ali i mnoge druge postupke sračunate da nesrećnika dodatno muče, osakate i ponize.

Zanimljivo je da je svoje šifrovano ime izabrao po Beriju Milsu, vođi jedne od najsurovijih američkih zatvorskih bandi „Arijevskog bratstva“. U pitanju je organizacija koju čine rasisti i neonacisti koji veruju u nadmoćnost bele rase i poznati su kao izuzetno brutalni. Beri Mils je u zatvoru proveo više od 50 godina, a osuđivan je za ubistva, pljačke, preprodaju droge i mnoga druga krivična dela.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srđan Lalić je na pripremnom ročištu izjavio da je kriv za dela koja mu se stavljaju na teret, među kojima su ubistva Aleksandra Gligorijevia, Lazara Vukićevića i Milana Ljepoje, koji je takođe ubijen u kući strave u Ritopeku. Kako Nova.rs nezvanično saznaje, Lalić je danas prebačen u drugi deo zatvora u Zabeli, u kome se nalaze svedoci saradnici i svedoci okrivljeni.

Srđanu Laliću, još zvanično nije dodeljen status svedoka-okrivljenog, koji već imaju dvojica optuženih, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević. Za razliku od svedoka saradnika, u slučaju svedoka okrivljenih, koji mogu biti i ubice, oni ne dobijaju amnestiju za svoja nedela, ali im se kazna smanjuje.

****

BONUS VIDEO:  Veljko Belivuk i Marko Miljković u jednom beogradskom hotelu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare