Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Vice, Nova.rs

Tekst koji je osvanuo na nemačkom portalu Vajs uzburkao je javnost informacijama da je na privrednom gazdinstvu u vlasništvu Predraga Koluvije, u biljkama pronađen nivo THC-a od samo 0,54 odsto. Nova.rs pisala je nemačkom portalu, ali i istraživala ko stoji iza pomenutog teksta.

Iako je ta količina (0.54 odsto) veća od maksimuma koji propisuje zakon u Srbiji, nemački portal je nastavio da osporava ceo slučaj pozivajući se na rezultate veštačenja, i to, kako se ispostavilo – nepotpune rezultate.

Sve to je izazvalo lavinu komentara i pokrenulo spekulacije o tome da se organizovana, neodbranjiva odbrana Jovanjice prenela i izvan granica Srbije, odnosno da je nemačkom portalu neko dostavio lažne informacije o slučaju. Ko bi imao interes za tako nešto?

Kao razlog zbog čega su se odlučili da pišu o aferi „Jovanjica“ i time se (nesvesno ili ne) pridruže prorežimskim tabloidima u beskrupuloznoj odbrani Predraga Koluvije, Vajs je naveo činjenicu da je vlasnik Jovanjice njihov državljanin.

Predrag Koluvija, glavni optuženi u ovom slučaju, poseduje nemački pasoš. Zbog toga Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke prati njegov slučaj“ napisali su Nemci u odgovoru našoj redakciji.

S obzirom na to da je navedeno da su nadležne institucije u Nemačkoj upoznate sa slučajem, začuđuje da je Vajs odlučio da se vodi polovičnim informacijama. Međutim, na ta i druga pitanja u vezi s njihovim izvorom, naše nemačke kolege nisu odgovorile.

Foto:printscreen/Youtube/Objektiv TV

Da je nemačkom portalu neko „podvalio“ poluinformacije sve je izvesnije, na šta ukazuje i urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, koji je kao mogućeg „krivca“ označio Koluvijinog branioca i visokog funkcionera SNS Vladimira Đukanovića. Slučajno ili ne, Đukanović je stigao da se oglasi na ovu temu rečima da ne zna odakle Vajsu u Nemačkoj ti podaci.

„Sad kad imate nemački medij, koji izađe sa poluinformacija i relativizacijama, to ima jako veliki uticaj na ovo što se dešava ovd Generalno, nemački Vajs je objavio jedan netačan tekst, gde su praktično rekli da su biljke koje su zaplenjene na Koluvijinom imanju imale jako mali udeo THC. To je supstanca u tim biljkama, psihoaktivna, koja je čini drogom. Taj novinar je rekao da je praktično tu bio udeo od 0,5 odsto i kako je rekao, praktično od te trave ne bi mogli „da se uradite“, ne bi imalo efekta. Naravno da ceo tekst zvuči kao neka vrsta pranja Koluvije. Taj tekst nije tačan. Nije tačno da su kod njega nađene samo biljke s 0, Jesu nađene i sa 0,5, ali dosta biljaka je zaplenjeno na imanju i rađen je niz veštačenja na nizu uzorak. I pojedini uzorci jesu bili sa 0,5, slabi, ali su s druge, najjače biljke su imale više od 17 odsto THC, što znači da je reč o jakoj drogi u toj kategoriji“, naveo je Dojčinović.

Đukanović je, naravno, na potpuno suprotnom polu kad je ova tematika u pitanju.

„Konačno je neko skupio hrabrost i objavio je činjenicu da je najveći THC pronađen na poljoprivrednom gazdinstvu „Jovanjica“ bio svega 0,54. Samim tim, srušio se koncept kako je to „najveća plantaža marihuane u Evropi“, jer tamo praktično nije pronađena nikakva marihuana, zapravo, nije pronađena nikakva opojna droga“, tvrdi Đukanović.

Pročitajte još:

Odmah nakon pomenutog nemačkog članka, domaći tabloidi su podržani stranim kolegama, krenuli da ispunjavaju naslovne strane naslovima kao što su „Kanabis iz Jovanjice nije droga“, „Nemci dokazali: Jovanjica je veštačka afera“ i slični pokušaji obmanjivanja javnosti.

Problem je taj što kada građani vide da su neki strani mediji pisali o „Jovanjici“ i to na takav način, javlja se opasnost od dezinformacija i verovanja, zbog privida ako je u pitanju nemački medij, onda je „legitiman“.

Koliko dugo će trajati tragikomična saga „pranja“ vlasnika Jovanjice, poznate kao „najveće plantaže marihuane u Evropi“ i ko će se sledeći pridružiti listi branilaca Koluvije, zasad je nepoznato.

BONUS VIDEO: Kako je Jovanjica doplovila do Nemačke?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare