Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto, E-Stock/MN press

Osuđivani huligan Đorđe Prelić pozvao je "svoje huligane" da dođu na predstojeći partijski skup Srpske napredne stranke i podrže predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekla je juče na posebnoj sednici o Izveštaju Vlade o bezbednosnoj situaciji u zemlji, narodna poslanica i šefica poslaničke grupe "Ujedinjeni" Marinika Tepić. I ovo nije prvi put da se Prelić, inače osuđivani u postupku koji se vodio zbog ubistva Fracuza Brisa Tatona u Beogradu, pominje u kontekstu predvodnika batinaša i huligana. Čak se o njemu govorkalo nakon hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka kao o jednom od mogućih "naslednika" Belivukove pozicije na tribini i u podzemlju.

Govoreći o dešavanjima proteklih dana koji se odnose na proteste poljoprivrednika koji su se, pored ostalih gradova, održali i u Pančevu, ali i o velikom Skup protiv nasilja u Beogradu, narodna poslanica Marinika Tepić govorila je o snimku koji je navodno zabeležen u Pančevu i na kom se vidi kako generalni sekretar u Vladi prevodi batinaše sa jednog splava.

„Iz Pančeva su nam stigli snimci da je u obračun sa građanima vaš generalni sekretar Vlade Novak Nedić poveo batinaše. Istovremeno osuđivani ubica, huligan Đorđe Prelić poziva svoje huligane da dođu na predstojeći partijski skup SNS-a i podrže Vučića i kliku“, rekla je Tepić, a zatim i postavila pitanja: „Da li je ubica Đorđe Prelić novi omiljeni i zaštićeni huligan? Da li je to novi državni huligan? Zamena za one zveri Belivuka i Miljkovića? Da li je zbog toga ranije pušten iz zatvora? Da drži Principe pod kontrolom? Ima li i on neki novi Ritopek, dok nam pričate da pada stopa opšteg kriminaliteta“, navela je Tepić.

A ko je zapravo Đorđe Prelić?

Osuđivani navijač sa Partizanove tribine i vođa grupe „Alkatraz“ Đorđe Prelić na jugu se pojavio još davne 2008. godine. Ubrzo je postao jedan od viđenijih opasnih momaka, a već naredne godine dospeo je na stranice crne hronike. Prelić  je, naime, 17. septembra 2009. godine, učestvovao u neredima na Obilićevom vencu u Beogradu, kada je ubijen francuski navijač Bris Taton. Zbog učešća u neredima, kako smo ranije pisali, protiv Prelića je tada raspisana poternica, a on je iskoristio priliku da pobegne iz zemlje.

Pričalo se tada da se krio u zemljama u regionu, poput Hrvatske i Crne Gore, a potom i da je u Holandiji i Belgiji. Ipak, uhapšen je tek 2013. godine u Španiji, a kako je tada saopštio tadašnji premijer Ivica Dačić, priveden je zbog narušavanja javnog reda i mira, otuđenja vozila i korišćenja lažnih putnih isprava. Tada se policiji najpre predstavio kao državljanin Češke, međutim po dolasku u policijsku stanicu je „popustio“ i otkrio da je državljanin Srbije i da u svojoj rodnoj zemlji „ima problem“ zbog optužbe za ubistvo. Prelić je smešten u pritvor u Barseloni, nakon čega je izručen Srbiji. I tada dolazi do kulminacije prilično upitnih odluka suda, a godine na koje je osuđen počele su brzinom svetlosti da se „tope“.

Đorđe Prelić Foto: Privatna arhiva

Naime, Prelić je u međuvremenu osuđen, a kazna mu je nekoliko puta preinačena. On je bio prvom prvostepenom presudom 2011. godine, dok je bio u bekstvu, osuđen na 35 godina zatvora kao organizator nereda navijača u kojima je stradao Taton, ali je tu kaznu umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora.

Preliću je kazna potom još jednom preinačena, i to 2018. godina kada je osuđen na 12 godina zatvora. Na slobodi se našao juna prošle godine, a kako su mediji naveli, spletom čudnih okolnosti. Prelić je pušten nakon što je Više javno tužilaštvo u Beogradu naprasno odlučilo da obustavi krivični postupak protiv njega, za događaj od pre 12 godina, a potom ga Apelacioni sud u Beogradu pustio na uslovni otpust.

Sukob na tribinama

Nakon hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja je optužena za sedam ubistava, otmice, silovanje i druga teška krivična dela, Prelić se pominjao kao jedna od osoba koja bi mogla da se nađe na čelu južne tribine.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Ipak, ako su Grobari oko nečeg složni, onda je to da smatraju da Prelić ne bi trebalo da bude vođa. Štaviše, smatraju da ne treba da bude na južnoj tribini i žele da ga sklone s nje.

Najbolja ilustracija toga jeste događaj koji se odigrao u novembru, tokom utakmice Partizan-Novi Pazar, kada su pojedini Grobari prišli Preliću i zatražili da napusti stadion. Nakon čarki i svađe, Prelić je to i uradio. Navijači ga, kako smo ranije pisali, smatraju cinkarošem i tvrde da sarađuje s državom. Zbog toga je on, prema mišljenju određenih navijačkih grupa, nepoželjan na jugu.

Bonus video: „Grobari“ zviždali prilikom predstavljanja Teodosića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar