Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic, Arhiva

Proteklih nedelja aktuelna su brojna saslušanja visokih funcionera, kako bivših, tako i sadašnjih, pa su se u prostorijama SBPOK-a našli i nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, a poslednji u nizu je bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić. Pomenuti funkcioneri su saslušani, kako na okolnosti povezanosti s grupom Veljka Belivuka, tako i zbog ugrožavanja sigurnosti predsednika Aleksandra Vučića, a postavlja se pitanje ko je pomenuta saslušanja zatražio, s obzirom da tužilaštvo koje bi trebalo da rukovodi istragom, to definitivno nije.

Iako su sva ova saslušanja još uvek deo predistražnih radnji, u kojima policija može da poziva na saslušanja osobe samo u svojstvu građana, postavlja se pitanje zašto nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je i naložilo pokretanje tih istih predistražnih radnji nema baš nikakva saznanja o tome koga policija planira da ispituje.

Sve to je nametnulo utisak da su sva saslušanja funkcionera samo puka politička propaganda, a kao jedan od dokaza za to su i pompezna hapšenja (poput Aleksandra Kajmakovića) koja, po zakonu, ne bi smela da izgledaju tako, ako se neko saslušava samo kao građanin, a ne zvanični osumnjičeni.

Poslednji u nizu saslušanih bio je bivši potpredsednik FK Partizan i profesor Pravnog fakulteta Vladimir Vuletić i njemu je juče uručen poziv da se hitno javi u prostorije SBPOK-a.

#related-news_1

Saslušanje je trajalo skoro četiri sata, što je maksimalno dozvoljeno, a interesantno je da on nije ispitan po zahtevu tužilaštva, već je odluka da se on sasluša doneta u policijskih krugovima.

Interesantno je i da Vuletić nije jedini koji je saslušan u SBPOK, bez naredbe tužioca. Tako je advokat Nenad Tasić, pravni zastupnik nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, ranije za naš portal istakao da je ona saslušana u svojstvu građanina, ali ne po nalogu tužioca, te da se protiv nje ne vodi nikakva istraga.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sem nje, u prostorijama SBPOK nedavno se našao i predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza. Kokeza je takođe saslušan u svojstvu građanina, a po svemu sudeći, ni on se ne nalazi pod lupom tužilaštva.

Zasad nije poznato ko pomenuta saslušanja nalaže i da li su ona orkestrirana i usmerena na sve one koji su se „odmetnuli“ vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Advokat Ivan Ninić kaže za portal Nova.rs da je jasno da ova saslušanja u SBPOK-u politička propaganda.

„U otkrivanju krivičnih dela i procesuiranju izvršioca istih, policija bi trebalo da ima proaktivan pristup, odnosno i sama bi trebalo da preduzima neke operativne radnje, koje bi dovele do otkrića i da, u skladu sa saznanjima, o tome obavesti tužilaštvo u vidu krivične prijave. U konkretnom slučaju, mi vidimo da ne postoji i jedna krivična prijava koja je podneta protiv bilo kog lica, odnosno vidimo da ne postoji predmet u tužilaštvu i da ne postoji zahtev istog upućen policiji za prikupljanje obaveštenja, te da sve ove radnje policija preduzima prema određenim licima koja su medijski interesantna i to tako što ih poziva u svojstvu građanina“, kaže Ninić i dodaje:

„Tu imamo tri pristupa. Kod Aleksandra Kajmakovića imali smo situaciju da je brutalno uhapšen uz prisustvo kamera MUP, taj čin hapšenja je dokumentovan, i videli smo da je policija primenila izvesnu dozu brutalnosti prema njemu, da bi potom saznali da je izjavu dao u svojstvu građanina, nakon čega je pušten na slobodu. To nam govori da je svrha njegovog privođenja bila represivne prirode i u propagandne svrhe. Nije mogao biti tako priveden, jer se poziva u svojstvu građanina. Dakle, to bi trebalo da bude normalan poziv, telefonski ili preko pošte“, kaže Ninić.

On ističe i da imamo situaciju da je policija prema pomenutim licima postupila kao da je reč o osumnjičenima, a ne o osobama koje su pozvane u svojstvu građanina.

„Svi ovi primeri privođenja, odnosno načini privođenja i saopštavanja informacija da je u toku njihovo saslušanje, dovođenje novinara ispred SBPOK-a da snime pomenute ljude i tim fotografijama ilustruju dnevne vesti, zatim distribucija materijala šta su pomenute osobe izjavile, a što je trebalo biti poznato samo ovlašćenim licima, sve to skupa pokazuje da je u pitanju jedan rijaliti, odnosno šarada i brutalna zloupotreba policije u svrhu dnevne politike, odnosno stranačkih obračuna. Na delu imamo brutalno kršenje zakona i policijskih ovlašćenja“, navodi Ninić.

On za naš portal ističe i da sva saslušana lica, zbog ovakvog ophoćenja policije, mogu da zatraže pravnu zaštitu.

„Ovde bi bilo poželjno da sva lica o kojima govorimo iskoriste sve vidove pravne zaštite. Mislim da njihova startna pozicija nije takva da oni mogu da pruže otpor, i da nije takva da smeju da preduzmu bilo kakav vid institucionalne borbe, jer je to bumerang. Svesni su da je cena njihove borbe visoka i njihova je procena da je bolje da ćute i budu u stanju hibernacije“, izričit je Ninić.

On je napravio paralelu između saslušanja ovih lica, ali i predsednikovih navoda da će se obračunati s nepoznatom osobom koje je učinilo javnim dokumenta o njegovom prisluškivanju, a koje je u javnost iznela Marinika Tepić.

„Ako smo gledali predsednika sinoć, on je najavio obračun sa NN licem koje je učinilo dostupnim belešku o prisluškivanju, koju je objavila Marinika Tepić. Reč je o predmetu koji nosi oznaku strogo poverljivo. Postavlja se pitanje, šta je sa tajnošću podataka  i tajnosti postupaka svih ovih o kojima govorimo? Šta je sa njihovom prezumcijom nevinosti, kada njihove prepričane izjave čitamo u medijima. Ovde bi tužilac trebalo da utvrdi kako su iskazi tih građana završili u medijima. To nije istraživačko novinarstvo, već serviranje podataka na tacni“, kaže poznati advokat.

Potraga za „krticom“ u vrhu MUP

Podsetimo, proteklih nedelja aktuelna se hapšenja osoba povezanih sa grupom vođe navijača Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, koji je priveden u velikoj akciji MUP i BIA početkom februara ove godine. Radi se o grupi koja se tereti da za teška krivična dela, među kojima su ubistva, iznude i otmice.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ipak, s obzirom da je jasno da klan Belivuka nije mogao da toliko godina funkciniše bez podrške samog vrha države, visoki funkcioneri države već nedeljama vode istragu o tome ko je „krtica“ u vrhu MUP.

Pročitajte još:

Tako su privedeni neki od šefova MUP, poput nedavno uhapšenog Goran Papića, inače bliskog saradnika bivšeg ministra policije, sada odbrane, Nebojše Stefanovića.

Papić je bivši zamenik načelnika SBPOK-a i porodični kum bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Papić je u MUP napredovao u MUP u vreme Stefanovićeve vladavine, a mediji su o njemu izveštavali i zbog brutalnog prebijanja Dejana Pejovića, vlasnika restorana „Jahorina“ 22. oktobra 2019. godine u Zaplanjskoj ulici u naselju Braće Jerković.

Foto:printscreen pink.rs

Papiću se na teret stavlja trgovina uticajem i on je na jučerašnjem saslušanju u tužilaštvu negirao krivicu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare