Fristajler ilustracija Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Istraga će utvrditi sve okolnosti nesreće na splavu "Fristajler" tokom dočeka Nove godine, kada je došlo do tonjenja poznatog beogradskog splava, a zbog toga su dosad uhapšene tri osobe. Pretpostavlja se da je do tonjenja došlo usled preopterećenosti objekta, a prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, šteta je veća od milion i po evra.

Splav je krenuo da tone desetak minuta posle ponoći, a gosti su pomahnitalo krenuli da beže u nameri da izvuku žive glave. Nije poznat tačan broj gostija, ali je izvesno da premašuje kapacitet objekta.

„U trenutku potonuća na splavu su bila tri menadžera, 34 konobara i više stotina gostiju. Šteta se procenjuje na oko 1,5 miliona evra. Samo roba u magacinu vredi oko 1,2 miliona“, kaže izvor našeg portala.

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIC/bs

Iako se pretpostavlja da je broj ljudi doveo do potonuća, naš sagovornik ističe i da ponton splava nije bio u idealnom stanju, te da su popravke bile neophodne.

„Porozan ponton je bio za popravku“, dodaje sagovornik.

Odgovornost i na inspekciji

Nikola Jovanović iz Centra za Lokalnu samoupravu istakao jer ranije danas za N1 da menadžer, direktor i vlasnik splava nesumnjivo snose odgovornost za incident, ali da su propust načinile i gradske i republičke vlasti koje su dužne da kontrolišu da li vlasnici splavova poštuju propise.

Pročitajte još:

„Po Zakonu o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, na plutajućem objektu ne može da boravi više lica nego što je propisano plutajućom dozvolom, a nadzor na tom odredbom vrši Ministarstvo saobraćaja, ondnosno republički inspektor za bezbednost plovidbe“, rekao je Jovanović.

On je dodao da odgovornost leži i na gradu Beogradu, budući da u odluci Skupštine grada iz 2021. godine takođe stoji zabrana da na plutajućem objektu boravi veći broj lica nego što je propisano plutajućem dozvolom, kao i da je nadležna koumunalna inspekcija nadležna da to kontroliše.

Foto: Nova.rs

Portal Nova.rs uputio je pitanja Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju kako bismo proverili kada je poslednji put vršen inspekcijski nadzor splava „Fristajler“, ali do objavljivanja nismo dobili odgovor.

Podsetimo, tačan razlog zbog kog je splav potonuo utvrdiće istraga Kapetanije, inspekcije za bezbednost plovidbe policije i Tužilaštva. Na sreću, nije bilo povređenih, a svi gosti su na vreme evakuisani sa splava. Policija je privela vlasnika Markosa Ljapisa (52), direktora Marka Radulovića (42) i menadžera kluba Dragana V. (47), a oni se sumnjiče da su 31. decembra 2022. godine omogućili prisustvo većeg broja osoba nego što je kapacitet objekta, koji je zbog toga delom potonuo i na taj način ugrozili bezbednost većeg broja ljudi.

Kako je naš portal ranije pisao, za ulaz u klub, tokom novogodišnje noći, gosti su morali da izdvoje minimum 25 evra, ali i mnogo više ako žele luksuzniji provod. Čak, do neverovatnih 2.900 evra.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Takozvana Bar slot ulaznica koštala je 25 evra. Za Standing table za pet osoba trebalo je platiti 300 evra, a ona je uključivala flašu pića. VIP table od 650 evra bio je za osam osoba, a uz njega ste mogli da dobijete premijum flašu pića šampanjac.VIP lounge – 1.300 evra za 12 osoba (premijum flaša pića, dve flaše šampanjca); Deluxe VIP lounge – 1.900 evra za 15 osoba (dve premijum flaše pića, dva šampanjca).

I na kraju, Super VIP lounge koštao je 2.900 evra za 15 osoba (dva premijum pića, dva Dom Perignon šampanjca).

BONUS VIDEO: Ronilac pretražuje vodu kod Fristajlera

Komentari

Svi komentari (4)