Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva

Slučaj nestanka Mateje Periša (27) iz Splita ne prestaje da intrigira javnost, a potraga za mladićem, kome se trag izgubio u noći između 30. i 31. decembra, ušla je u 12. dan. U moru informacija koje se gotovo svakodnevno pojavljuju u vezi sa nestankom Splićanina sve više je dezinformacija, pa se postavlja pitanje ko ih plasira i zbog čega.

I dalje nije poznato pod kojim se okolnostima desio nestanak mladića, a gotovo svakodnevno se pojavi veliki broj informacija – kako lažnih, tako i onih proverenih. Za nijansu više je neproverenih informacija, počevši od video-snimaka sa nadzornih kamera koje su puštene u javnost, a za koje nije utvrđeno da je Matej na njima.

Prošle nedelje pojavilo se nekoliko video-snimaka na kojima se navodno Matej, a koji su, po svemu sudeći, ukazivali na to da se nestali Splićanin kobne večeri utopio. Poslednji u nizu snimaka upravo to i govori – na njemu se vidi kako neko pliva rekom.

Ipak, ubrzo je utvrđeno da je nemoguće da bilo ko, u ovakvim vremenskih uslovima, tako pliva.

Na prvu sumnjivu okolnost u vezi sa snimkom plivanja u vodi ukazao je najpre Nenad Periš, otac nestalog mladića, inače međunarodni vaterpolo sudija.

Nenad Periš Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

On je ukazao da osnovano sumnja da je sporni snimak plivača iz Save, uopšte nastao kobne večeri. Kao glavni razlog navodi to što je prema njegovim saznajima temperatura vode bila svega pet stepeni, te da je nemoguće da bilo ko na onakav način pliva u takvoj vodi. Zabrinuti otac pozvao se i na svoje iskustvo dugogodišnjeg vaterpoliste koji je dovoljno vremena proveo u vodi i napominje da je nemoguće tako plivati na temperaturi od pet stepeni ni u ronilačkom odelu, a kamoli bez.

Pročitajte još:

Sa druge strane, na snimku se vidi da je voda čista, što se ne može reći za Savu u ovom periodu, po kojoj plutaju razne stvari, ali i đubre koje ljudi, nažalost, bacaju.

Takođe, na jednom od objavljenih snimaka vidi se kako mladić, koji podseća na Mateja, trči Travničkom ulicom. Potom se vidi kako drugi mladić trči istom ulicom. Ipak, iako se najpre navodilo da nestali Splićanin najpre trči u jednom pravcu, a potom se vraća s devojkom, ubrzo se ispostavilo da to nije tačno. To je utvrđeno na osnovu toga što mladić sa prvog snimka ima drugačije patike u odnosu na muškarca u društvu devojke.

Ubrzo nakon pomenutog snimka, pojavio se još jedan – novi. Na njemu je muškarac sa dve devojke. Ubrzo je ustanovljeno da je na intimnom snimku nekadašnji učesnik rijaliti programa, a ostalo je otvoreno pitanje ko je u teškim trenucima za porodicu Periš na ovaj način pokušao da obmanjuje javnost, ali ni koji je njegov motiv.

Matej Periš Foto: MUP Hrvatske

Gotovo svakog dana pojave se nove informacije, a nebrojano je tvrdnji koje idu u pravcu da su mladići iz Splita kobne večeri koristili narkotike. Otac Mateja istakao je ranije za Nova.rs da njegov sin nije koristio narkotike, te da je vodio sportski način života. Poslednja u nizu informacija pojavila se nedavno, u kojoj se tvrdi da je telefon mladića lociran u blizini Velikog ratnog ostvra.

Zasad nije poznato da li je ova infomacija tačno, ali ono što je izvesno jeste da se MUP Srbije nije oglašavao o tome. Čak ni otac mladića ne poseduje takvu informaciju. Ipak, srpska policija nije se oglašala ni o snimcima, a za koje je upitno kako u osvanule u medijima, kao i da li je tačno da je na njima Matej.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsećanja radi, Matej Periš u Beograd je došao sa prijateljima 30. decembra. Smestili su se u posle podnevnim satima, nakon čega su otišli u restoran „Ambar“ u Beton hali na večeru. Nakon toga, krenuli su dalje u izlazak.

Provodili su se u poznatom prestoničkom klubu „Gotik“, da bi u jednom trenutku Matej napustio klub iz nepoznatih razloga. Nakon toga je usnimljen je na nekoliko lokacija, od strane nadzornih kamera.

BONUS video: Rekonstrukcija kretanja Mateja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar