Foto: Vesna Lalić, Goran Srdanov/Nova.rs

Potonuće poznatog beogradskog splava „Fristajler“ koje se dogodilo desetak minuta nakon novogodišnje noći, najverovatnije zbog ogromnog broja gostiju koji je višestruko premašio dozvoljeni broj, ponovo je na površinu iznelo probleme vezane za beogradske splavove koji, iako slove za simbol našeg glavnog grada, često su poprišta kriminalnih sukoba.

Dok traje istraga povodom incidenta koji se dogodio u novogodišnjoj noći, kada je na popularnom beogradskom splavu došlo do delimičnog potonuća desetak minuta iza ponoći, najverovatnije jer je u objektu bilo više od 700 gostiju, iako je registrovan na 220, beogradski splavovi su ponovo u fokusu javnosti.

Iako predstavljaju simbol provoda u našem glavnom gradu i često je obavezna crtica u turističkim vodičima kada je reč o noćnom životu, beogradski splavovi su često poprišta ozbiljnih sukoba, pucnjava, napada, tuča i obračuna osoba iz kriminogenih sredina. Ovakvim postupcima često doprinosi i činjenica da su i osobe zadužene za bezbednost u ovakvim lokalima, često i sami policijski znalci, sa one strane zakona.

Fristajler ilustracija Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Potonuće poznatog beogradskog splava „Fristajler“ koje se dogodilo desetak minuta nakon novogodišnje noći, najverovatnije zbog ogromnog broja gostiju koji je višestruko premašio dozvoljeni broj, ponovo je na površinu iznelo probleme vezane za beogradske splavove koji, iako slove za simbol našeg glavnog grada, često su poprišta kriminalnih sukoba.

Velja Nevolja pucao na goste

Odličan primer je slučaj kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolje i Marka Miljkovića, koja je i sama priznala da je svoje „prve korake“ u podzemlju napravila upravo sa pragova takvih klubova.

Tako je oktobra 2007. godine Velja Nevolja bio u centru jednog takvog obračuna kada je napao dvojicu mladića ispred spava „Blejvoč“. U to vreme, Belivuk je radio šef obezbeđenja ovog kluba, a sve se odigralo na vratima. Belivuk je optužen da je pištoljem po glavi udario Bojana M, oborio ga i nastavio da ga udara metalnom barskom stolicom po glavi, a potom i zapucao na Darka Dulovića i ranio ga.

Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Foto:Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

Delo za koje je Nevolja optužen je prekvalifikovano i to sedam godina nakon podizanja optužnice. I ovaj incident, kao po običaju, pratilo je to što su svedoci pod sumnjivim okolnostima menjali svoje iskaze, pa je tako septembra 2015. izmenjena optužnica i Belivuk se više nije teretio za ubistvo u pokušaju, već za nanošenje teških povreda.

Novembra iste godine Viši sud u Beogradu je zbog zastare odbio optužbe za nedozvoljeno nošenje oružja, a posle sedam godina Belivuk je osuđen na pet meseci i 15 dana zatvora. Taj vremenski period uračunat mu je u vreme provedeno u pritvoru, pa se Belivuk našao na slobodi.

Prema sopstvenom priznanju, tada je radio za Dušana Panajotovića, inače poznatog ultimat fajtera koji je bio u vlasništvu jedne firme za obezbeđenje. Inače, i sam Panajotović hapšen je zbog pokušaja ubistva ispred jednog drugog beogradskog kluba, ali i zbog drugih teških krivičnih dela koja su mahom povezana sa nasilničkim ponašanjem.

Ubistvo i ranjavanje

Ispred „Blejvoča“ 2002. godine dogodio se još jedan obračun. Naime, u ranim jutarnjim časovima došlo je do svađe, a zatim i pucnjave u kojoj je hicima iz pištolja ubijen radnik obezbeđenja Ivan Cvetković (26), ranjen njegov kolega Marko Dajčić (26), a zalutali metak okrznuo je i gosta Dušana Dimitrijevića (31).

Kako su svedoci kasnije ispričali, pucač se posvađao sa obezbeđenjem koje je od njega zahtevalo da prođe kroz metal detektor na ulazu, ali je on to odbio da učini. Okrenuo se, krenuo ka izlazu i sve je delovalo kao da će otići iz lokala, ali je on izvadio pištolj i krenuo da puca.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prvi je pogođen Cvetković, koji je sat vremena kasnije podlegao povredama, a ranjeni su prevezeni u bolnicu.

U oktobru je, na području Sarajeva, priveden Marko Kurtović, za kog je tužilaštvo tražilo 40 godina zatvora, ali je odlukom Apelacionog suda u Beogradu 2016. godine osuđen na 20 godina. Inače, i ubijeni Cvetković je radio za pomenutog Panajotovića.

Navijač pucao u radnika obezbeđenja, pa oslobođen optužbi

Nikola Vavić, brat nekadašnjeg vođe „Partizanovih“ navijača Aleksandra Vavića, optuživan je za teško ranjavanje ispred „Blejvoča“ 2014. godine.

Nikola Vavić Foto: Privatna arhiva

Tada je, u noći između 30. i 31. maja, kako se verovalo, nakon svađe sa obezbeđenjem splava, potegao pištolj i ranio Roberta Radojičića, tada šefa obezbeđenja na ovom splavu koji je usled zadobijenih povreda ostao u invalidskim kolicima.

Aleksandar Vavić Foto: Privatna arhiva

Usledio je sudski proces na kom je ranjeni Radojičić promenio iskaz rekavši da ne zna zašto bi Vavić pucao na njega, a isto su učinili i drugi svedoci. Vavić je ubrzo i oslobođen, a u medijima se govorkalo da je do sukoba kobne noći došlo zbog podele na narko-tržištu.

Bonus video: Posledice potonuća splava „Fristajler“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar