Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dostavljena krivična prijava Republičkog zdravstvenog inspektora protiv doktora Slaviše Đ., zaposlenog u subjektu "Balans Medika", kao i NN iz Gradskog zavoda za urgentnu medicinu i NN lica Instituta za ortopediju "Banjica".

Uz krivičnu prijavu dostavljena su i druga obaveštenja koja se tiču dozvola i licenci za rad, utvrđena tokom sprovedenog inspekcijskog nadzora, od strane Odeljenja zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

Prema podacima Lekarske komore Srbije doktor Slaviša Đ. poseduje licencu kao specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a prema podacima Ministarstva zdravlja ne poseduje dozvolu za obavljanje metoda komplementarne medicine, odnosno hiroprakse, shodno važećim podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Prema podacima Odeljenja zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, „Balans Medika“ od 15. juna 2007. godine ne poseduje rešenje Ministarstva zdravlja za obavljanje zdravstvene delatnosti.

U aktuelnoj bazi Agencije za privredne registre na istoj adresi upisano je „Kim Extrade doo Beograd – Ogranak Balans Medika Beograd“, šifra i naziv delatnosti – Delatnost nege i održavanja tela.

Zdravstvena inspekcija je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv subjekta „Balans medika“, kao i protiv zdravstvenih radnika koji su pružali zdravstvenu zaštitu u tom subjektu, a izrekla je i zabrane oglašavanja i obavljanja zdravstvenih usluga i delatnosti „Kim Extrade doo Beograd-Ogranku Balans Medika“.

Pročitajte još:

Tužilaštvo podseća da je 11. jula obavešteno da je 24. marta ove godine u 16:40 časova iz privatne klinike “Balans medika” u Beogradu kolima Hitne pomoći na Institut za ortopediju na Banjici prevezen muškarac M.Đ. (58) koji je u Balans Mediki bio na tretmanu radi nameštanja prvog vratnog pršljena (”atlasa”).

Tokom tretmana se ukočio i nije više mogao da se kreće, a potom mu je na Institutu konstatovana fraktura 1. vratnog pršljena usled čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u veštačku komu.

M.Đ. je preminuo u subotu, 9. juna na Institutu za ortopediju.

Odmah po prijemu obaveštenja o smrti pacijemta, Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog da se obavi obdukcija, a potom i nalog da Ministarstvo zdravlja obavi neophodne provere.

Po dobijanju obdukcionog nalaza, tužilaštvo će naložiti i sudsko-medicinsko veštačenje i eventualno druge provere pre donošenja javnotužilačke odluke u ovom slučaju.

BONUS VIDEO: Akcija MUP – zaplena droge i hapšenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar