Kompanija Serbia Zijin Copper osnovala je jedinstvenu Komisiju za istraživanje incidenta, koja se sastoji od predstavnika Kabineta za nadzor i reviziju, Sektora za ljudske resurse, Kabineta generalnog direktora i Sektora za pravne poslove kako bi ispitala incident koji se dogodio 23. avgusta kada je kineski rukovodioc Lan Shicong, director TIR-a, prišao inženjeru Nenadu Jankuciću, koji je vršilac dužnosti Upravnika Topionice, iza leđa i bez ikakvog razloga ga šutnuo nogom u butinu.

„Kompanija je 26. avgusta u popodnevnim časovima primila dopis u kome su SO „Nezavisnost“ i SO Topionice prijavili necivilizovano ponašanje određenog kineskog rukovodioca prema zaposlenom u svojoj nadležnosti. Nakon prijema dopisa, Kompanija je veliku pažnju pridala ovom pitanju, odmah je osnovala jedinstvenu Komisiju za istraživanje incidenta, koja se sastoji od predstavnika Kabineta za nadzor i reviziju, Sektora za ljudske resurse, Kabineta generalnog direktora i Sektora za pravne poslove i započela je istraživanje ovog necivilizovanog ponašanja. Dana 27. avgusta, pre podne u 8.00 časova, jedinstvena Komisija za istraživanje incidenta je sazvala hitan sastanak sa sindikatima i ocem oštećenog zaposlenog, tokom kog se umešani kineski rukovodilac iskreno izvinio porodici oštećenog zaposlenog zbog necivilizovanog ponašanja u toku rada, izvinjenje je prihvaćeno“, kaže se u saopštenju kompanije.

Kompanija SZC je saopštila i da nijednom rukovodiocu nije dozvoljeno da se necivilizovano ponaša i bez poštovanja ophodi prema zaposlenima.

„Kompanija predlaže da se pojača kulturološka razmena i da svi zaposleni, bez obzira da li se radi o kineskim ili srpskim zaposlenima, moraju u toku rada da poštuju druge, da budu ravnopravni sa drugima, da gaje prijateljske odnose i da sarađuju sa ostalim zaposlenima. Zahteva se od kineskih zaposlenih da na adekvatan način sprovode aktivnosti na jačanju kulturološke razmene i da savesno uče sprske običaje i navike kaže se u saopštenju.

Da podsetimo direktor Lan je 23. avgusta oko 18 sati pozvao grupu rukovodioca iz Topionice na čelu sa Nenadom Jankucićem, koji je trenutno vršilac dužnosti upravnika Topionice, da svi zajedno obiđu pogon. Po izlasku na teren direktor Lan je prišao Nenadu Jankuciću iza leđa i bez ikakvog razloga šutnuo nogom u butinu, što se vidi na snimku sigurnosnih kamera.

Sindikati su reagovali i zahtevali da se preispita ovaj slučaj i najoštrije osudi ponašanje direktora. Direktor Lan je uputio pismo izvinjenja koje vam prenosimo u celosti:

„Molim Vas da mi dozvolite da Vam uputim najiskrenije izvinjenje u vezi sa necivilizovanim ponašanjem na terenu u toku rada dana 23.08, i da iskažem osećaj krivice i griže savesti što sam Vama i Vašoj porodici naneo bol. Zbog svojih ličnih razloga, ne razumem dovoljno dobro kulturološke navike u Srbiji, i istovremeno nisam bio dovoljno strog prema sebi, te sam svoje loše navike preneo i na posao, čime sam svojim ponašanjem iskazao nepoštovanje prema Vama, i ozbiljno uticao na Vas i
članove Vaše porodice. Izuzetno mi znači naš bratski odnos, stoga Vam se posebno izvinjavam i nadam se da ćete imati razumevanja, dok ću ja revnosno preispitati svoje ponašanje i naučiti lekciju, da više razumem srpske običaje i navike, učinim svoje ponašanje boljim i da se što više prilagodim ovdašnjoj kulturi“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare