Kosovska policija Foto:EPA-EFE/STRINGER

Prethodnih dana na meti izgrednika našla su se imanja dve povratničke porodice u zaseoku Ćeranovica, povratničkog sela Кlobukar, kod Novog Brda. Dom Sretena Stojiljkovića isprskan je naftom, kao poseban vid zastrašivanja i pretnje, a pomoćni objekat u kom čuva drva i alat je obijen i poharan. Njegovom komšiji Božidaru Zdravkoviću dom je, takođe, obijen i ukraden mu je električni šporet. Detalje je u četvrtak saopštila Kancelarija za KiM, iako policija tvrdi da nema registrovan drugi slučaj.

„Umesto da im se osiguraju osnovni uslovi za život i garantuje bezbednost, Srbima povratnicima se serijom napada šalje poruka da na teritoriji Кosova i Metohije nisu dobrodošli. Umesto održivog povratka, oni se napadima za koje niko ne odgovara, na jedan perfidan način odvraćaju od ostanka i opstanka na svojim ognjištima. I to nikakva pisma ne mogu da sakriju“, navela je Kancelarija dodajući da slika realnog života srpskih povratnika se neće naći u pismima kosovskih zvaničnika koje intenzivno šalju međunarodnoj javnosti.

Kancelarija za KiM poručuje da „neće dozvoliti“ da se za probleme Srba ne čuje.

Kako je Kosovska policija danas navela u pisanom odgovoru za KoSSev, policijskoj stanici u Novom Brdu je 26. maja oko 11:45 Sreten Stojiljković iz Ćeranovice u ataru sela Klobokar prijavio da su nepoznata lica nasilno otvorila vrata pomoćnog objekta njegove kuće ukravši određenu količinu drva, sekiru, metalnu grabulju i toaletnu školjku koja nije bila zajedno sa drugim predmetima i nije postavljena na odgovarajuće mesto.

Policijska patrola je izašla na lice mesta, uzela njegovu izjavu i fotografisala mesto događaja.

Međutim, ta policijska patrola nije, kako policija dalje navodi primetila da je Stojiljkovićeva kuća poprskana bilo kojom supstancom, niti je on tako nešto kazao policiji. Slučaj se upućuje istražnoj jedinici na dalju istragu.

Kako je u izjavi za KoSSev kazao portparol Kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani (Hashani), Sreten Stojiljković je prethodno policiji kazao i da „živi u Kragujevcu“, a da u svoju kuću „retko dolazi“.

Što se tiče Božidara Zdravkovića, policija tvrdi da on nije prijavio policijskoj stanici u Novom Brdu „nijedan slučaj krađe ili bilo šta drugo“.

Stojiljković na meti vandala i ranije

Inače, Sreten Stojiljković je i ranijih godina bio na meti pljačkaša. Poslednji put prošle godine. Tada su mu iz kuće odneli bojler, takođe wc šolju i lavabo, a za RTK2 je kazao da je to bio četvrti put.

„Policija dođe, obavi uviđaj, ali od počinilaca još uvek ni traga. Ja sam ovde bio pet godina, odlazio sam u centralnu Srbiju samo zimi, ali nisam mogao da nađem posao, pokupio sam stvari i otišao. Sada dolazim na mesec, dva, vuče me svoje, ali egzistencija je u pitanju”, rekao je Sreten Stoiljković prošle godine za RTK2.

Govorio je o teškim uslovima života tada: “Kuća je u lošem stanju, ovo je sve što imam. Živeo sam na drugom mestu, kada sam sve sredio, zapalili su mi kuću. Vodu nemamo tokom leta i jeseni, neko poliva njive, a mi nemamo vodu da pijemo. Uzimamo vodu iz obližnjeg bunara, ali u njoj ima peska, zemlje. Težak život…“.

Prvi povratnici u zaseok Ćeranovica u Klobukaru stigli su 2009. godine, ali su nedugo zatim počeli da ponovo odlaze iz njega jer nije bilo uslova za održiv povratak. U mahali Ćeranovica sagrađeno je 20 kuća. Stankovići su jedini povratnici koji i dalje u njoj žive. Pre rata je u Klobukaru, selu podeljenom na deset mahala, bilo 86 domaćinstava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar