Istraživanja u Kiževaku kod Raške Foto:Nova.rs

Pretraga lokacije Kiževak kod Raške na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci nestalih na Kosovu i Metohiji tokom ratnih sukoba, završena je danas. Iz posmrtnih ostataka ekshumiranih na toj lokaciji biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti Međunarodna komisija za nestale.

Lokacija Kiževak je bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

Proces ekshumacije posmrtnih ostataka ljudi koji se vode kao nestali tokom rata na KiM počeo je 30. novembra na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine. Nakon prekida, proces je nastavljen 5. maja ove godine.

Ekshumacija na lokaciji rudnik Kiževak od posebnog značaja za porodice nestalih, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Istraživanja u Kiževaku kod Raške Foto:Nova.rs

Lokaciju Kiževak danas su obišli Veljko Odalović predsednik vladine Komisije za nestale i Ibrahim Makoli, šef prištinske delegacije nadležne za nestale. Oni su naglasili da je istraživanje na ovoj lokaciji završeno.

Tokom obilaska te lokacije, predstavnik kosovske delegacije za nestala lica Ibrahim Makoli, rekao je u obraćanju novinarima da su ekshumirani posmrtni ostaci povezani sa žrtvama masakra u Rezali kod Drenice. Reč je o najmanje devet osoba, od kojih su DNK analize za dve završene.

Odalović je rekao da su im veoma važne informacije koje dobijaju. Rekao je da su dobili prijavu za prostor u blizini Štavlja. Ali, iako je reč je o velikom prostoru, on će biti pretražen.

„Postoje dva zahteva Prištine. Jedan je Štavalj kod Sjenice, koji nedefinisan, jer je veliki. Kada budemo imali bližu informaciju, uradićemo probna iskopavanja. U medijima se pojavila informacija i o potencijalnoj grobnici kod Surdulice. I tamo ćemo otići. Nećemo nijednu preskočiti“, rekao je Odalović.

Istraživanja u Kiževaku kod Raške Foto:Nova.rs

Kada je reč o Košarama, Odalović kaže da su više puta o njoj pričali.

„Još 2010. godine smo kosovskoj strani predali mape minskog područja. Probali smo kasnije da lociramo to mesto. Na sreću, niko nije nastradao jer smo imali mapu. I dobili smo uveravanja, nakon prikazanog filma, da će se pretražite područje zbog vojnika koji se vode kao nestali“, rekao je Odalović.

Odalović je naglasio da su za Kancelariju za nestala lica sve žrtve iste i da one nikada neće biti razdvajane po nacionalnosti.

Istraživanja u Kiževaku kod Raške Foto:Nova.rsm

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije, na lokaciji su bili prisutni i stručnjaci Međunarodne komisije za nestale, Euleksa i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare