FotoTANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/Shutterstock/Goran Srdanov/Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu u aprilu je formiralo predmet u slučaju Nenada Milanovića, šefa kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je snimljen kako predstavnicima turske kompanije "Kentkart" nudi nameštanje tendera, a predistraga u pomenutom predmetu već mesec i po dana tapka u mestu.

Predstavnici grada Beograda nudili su turskoj kompaniji „Kentkart“, zaduženoj za sistem naplate karata u gradskom prevozu, novi posao koji bi im bio dodeljen na nameštenom tenderu, ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora iz 2021., a za ceo slučaj saznalo se nakon što je BIRN objavio audio snimak sa sastanka. Predstavnici „Kentkarta“ su tu ponudu odbili.

“Kentkart” je najpre zatražio da im se pomenuti posao dodeli putem pregovaračkog postupka, a kada im je rečeno da to nije moguće, ponudu su odbili. Tada su usledile i pretnje od Šapićevog šefa kabineta Milanovića koji je zapretio da ukoliko predstavnik „Kentkarta“ Sava Terzić do petka ne dođe da potpiše (raskid) ugovora, predstavnici Grada će izaći sa svojim informacijama.

Foto: N1

“Savo ti ćeš biti lično optužen kao neko ko je u tome 15 godina i kao neko ko je upropastio javni prevoz u Beogradu”, čuo se Milanović kako govori.

Ubrzo nakon što su informacije o pokušaju nameštanja tendera isplivale u javnost, oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu. Kako je tada rečeno, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije formiralo je predmet radi provere informacija koje su objavljene na pojedinim portalima, u vezi sa sadržinom razgovora sa sastanka koji su predstavnika Uprave grada Beograda sa predstavnicima inostrane kompanije „Kentkart“.

Pročitajte još:

Ipak, predistraga u pomenutom slučaju tapka u mestu.

„Preduzimaju se sve neophodne provere. U toku je predistražni postupak, te informacije iz istog ne mogu da se objavljuju u javnosti“, rečeno je za Novu iz Višeg javnog tužilaštva.

Advokat Božo Prelević u razgovoru za list Nova navodi da ga ne čudi što istraga protiv Šapićevog saradnika stoji u mestu.

„I stajaće, ne očekujem ništa u tom slučaju. Istraga neće biti pokrenuta zato što Nenad Milanović to nije uradio bez konsultacija sa ljudima iz stranke, to je jedna stvar. Druga stvar, on nije uradio ništa što je neuobičajeno za njegovu stranku, i treća suštinska stvar – ne znam da li je za građane Beograda bolje da je nastavljena ta saradnja ili bolje što je prekinuta. Jer tu analizu niko nije uradio, a to je centralno važna stvar. Sam čin razgovora je nešto što je pokušaj krivičnog dela, ucene, podmićivanje da će dobiti neki tender… Ali u suštini mi ne znamo da li je ovaj novi izum bolji ili lošiji, finansijski isplativiji ili neisplativiji. Sam razgovor je jedna stvar, a ovo drugo da bi bilo zloupotreba službenog položaja moralo bi da u sebi nosi štetu, a ne znamo da li je iko uradio analizu do sada“, navodi Prelević za naš list.

Božo Prelević Foto:Milica Vučković/FoNet

Podsetimo, kako je BIRN pisao, Milanović je na sastanku 9. marta rekao predstavniku Kentkarta Savi Terziću da će ga optužiti da je „upropastio javni prevoz u Beogradu” ukoliko turska firma ne prihvati ponudu o sporazumnom raskidu ugovora.

BIRN je došao do snimka od 40 minuta na kome se čuje kako se šef gradonačelnikovog kabineta obraća turskom direktoru kompanije i govori mu da im je on, ukoliko pristanu da sporazumno raskinu ugovor, već ponudio novi posao na budućem nameštenom tenderu.

Aleksandar Šapić konferencija za novinare Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Preuzeo bih i odgovornost da kroz postupak javne nabavke obezbedim Kentkartu nastavak u pružanju usluga, ali to nije prihvaćeno od strane Vašeg srpskog partnera”, rekao je Milanović na pomenutom sastanku.

Inače, „Kentkart“ je bio zadužen za uvođenje sistema za naplatu karata u javnom prevozu Beograda od 2011. godine, a novi desetogodišnji ugovor je potpisan 2021. godine.

Pročitajte još:

Šapić je još u septembru prošle godine najavio je da planira da naplata javnog prevoza pređe u ruke grada jer je nezadovoljan naplatom istog, a krajem tog meseca osnovano je i preduzeće JKP Naplata prevozne usluge.

Krivično delo u interesu grada

I sam Šapić je govorio o spornom snimku i šokirao izjavom.

„Prvo, taj snimak kruži mesec dana. Meni se preti tim snimkom da ne uđem u sve ovo. Kenkart nam preti da ne bi mi ušli u rasturanje njihovog lopovskog sistema. Ovo je prvi državni službenik koji nudi mito da zaštiti interes grada? Pošto sam tako zaključio iz tog teksta. Što se tiče snimaka, oni nek to predaju nadležnim organima i nek utvrde ko je ovde ko je kome hteo da napravi štetu. Samo se postavlja pitanje, što mu nisu ponudili mito i što se nisu dogovorili s njim“, rekao je Šapić.

VIDEO: Šapić izvređao sekretara za javni prevoz: On radi na manjem broju obrtaja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare