Petar Petković Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Grupa mlađih Albanaca ukrala je i zapalila zastavu Srbije sa spomenika palim borcima u srpskom selu Prilužje, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Navode da su iskoristili situaciju kada u selu nije bilo struje usled jakog nevremena i oko 16 sati upali u naselje, došli do spomenika sa srpskom trobojkom, pokidali lanac i ukrali zastavu, koju su potom zapalili u ulici koja vodi ka albanskom delu sela.

Njihov čin primetili su meštani koji su čuli kako pevaju albanske pesme. Slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj, kažu iz Kancelarije, a prenosi N1.

„Reč je o još jednom pritisku i provokaciji na račun Srba u ovoj većinski srpskoj sredini koja ima za cilj da ih onespokoji i protera sa kućnog praga. Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin albanskih izgrednika koji pokazuje da u albanskom društvu nema ni trunke poštovanja za vrednosti srpskog naroda“, dodaje se.

Saopštavaju da se pored kuća i hramova SPC, koji se učestalo nalaze na meti ekstremista, učestalo vandalizuju i lome srpska groblja i spomenici.

„Dok se Srbi i zvanični Beograd trude da omoguće miran suživot srpskog i albanskog naroda u pokrajini, albanski predstavnici ovakvim nedelima ruše sve mostove pomirenja. Takvi činovi inspirisani su antisrpskom retorikom Prištine i Aljbina Kurtija koji želi da na KiM nema više Srba“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Bonus video: Nemci preuzimaju Kosovo – Rada Trajković i Dušan Janjić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar