Foto:Screenshot/Youtube/Studio B/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Kako izgleda borba protiv mafije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i "čišćenje" policijskih redova koji sarađuju sa kriminalcima, najbolje se vidi na primeru bivšeg načelnika UKP-a za grad Beograd Ilije Milačića, koji je juče sporazumom o priznanju krivice osuđen na sedam meseci kućnog zatvora uz nanogicu. Miliačić je, kako portal Nova.rs saznaje, osuđen zbog toga što je odavao službene tajne jednom provladinom mediju, a ne zbog toga što je sarađivao ili štitio kriminalce.

Srpska javnost godinama unazad sluša kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavljuje rat mafiji. Poslednji put, predsednik je to učinio sredinom oktobra prošle godine, kada je rekao „da će pokazati da mafija nije jača od države, i da će tražiti od Vlade da tu bandu udari maljem direktno u glavu“.

Aleksandar Vučić Foto: instagram@buducnostsrbijea

„Hoću da se ponosimo time da kod nas zaraćeni crnogorski klanovi i svi ostali ne mogu da imaju svoju bazu i ne mogu da imaju svoje mesto za ispoljavanje svojih hirova, pa makar i preko ljudi koji su odavde ili iz Republike Srpske ili odakle god hoćete. I sve te koji su im na različite načine pomagali i odavali utisak da iza toga stoji i deo države, a u različitim državnim organima ih je bilo. Svu tu bandu počistićemo u narednom periodu“, rekao je Vučić prilikom poslednje objave rata mafiji.

Dugo je srpska javnost čekala da vidi kako će taj obračun izgledati, pogotovu u različitim državnim organima koji sarađuju sa kriminalcima, da bi 12. februara odjeknula vest da je uhapšen bivši načelnik UKP-a za grad Beograd Ilija Milačić. Dan kasnije, direktor policije Vladimir Rebić potvrdio je da je Milačić uhapšen zbog odavanja službene tajne, ali je kazao da nema dodatnih informacija, s obzirom da istragu vodi Sektor unutrašnje kontrole, koji je pod direktom nadležnošću ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

Foto: Printscreen/YouTube/TVStudioB

Javnost je prvog dana možda i poverovala da je vlast u Srbiji krenula u obračun sa ogromnom korupcijom i kriminalom u državnim organima, a da niko iz policije ne zna zbog čega je Milačić uhapšen, ali se ubrzo ispostavilo da je sve u stvari farsa, i da je predsednik izgleda ipak krenuo u obračun sa mafijom u sopstvenim redovima, kako to priča opozicija.

Naime, Milačić je ranije bio jedan od šefova Odeljenja za posebne akcije (OPA), koju je formirala Dijana Hrkalović, a koja je nedeljama unazad na meti tabloida, pa samim tim i vlasti, a Milačić je, kako Nova.rs saznaje, uhapšen zbog toga što je odavao službenu tajnu novinarima jedne redakcije.

I kada se buka stišala, isplivao je Sporazum o priznanju krivice, koji je Milačić 5. marta sklopio sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, a koji je potvrdio Viši sud u Beogradu, kojim je priznao krivicu i osuđen na sedam meseci zatvora kućnog zatvora, uz nanogicu, i zabranu rada u MUP-u u narednih pet godina.

Odgovor Višeg suda

Iz Višeg suda u Beogradu rekli su kratko da je „Sporazum o priznanju krivičnog dela zaključen 05.03.2021.godine i isti nije pravnosnažan, budući da je ostavljen rok za žalbu u roku od 8 dana“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare