Darko Šarić kombo
Darko Šarić

Nova istraga protiv Darka Šarića otkrila je velike slabosti u državnom aparatu Srbije. Prema navodima iz spisa u koje je NIN imao uvid, Šarić je osumnjičen da je organizovao kriminalnu grupu i davao naloge iz zatvora, a u sve su bila uključena i trojica policajaca - načelnik Službe za kriminalističko obaveštajne poslove (SКOP) Danilo Stojanović, njegov zamenik Milutin Radovanović, kao i inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOК) Duško Mirković.

Brojna pitanja u vezi sa tokom ranijih postupaka protiv Šarića za šverc 5,7 tona kokaina i pranje novca ostala su otvorena, a sada su dodata nova: kako je Šarić rukovodio kriminalnom organizacijom iz pritvora Specijalnog suda i zašto do sada za to niko nije odgovarao i kako su od trojice osumnjičenih funkcionera MUP-a dvojica pokušala da pobegnu pre hapšenja, a jedan je u tome uspeo, piše NIN u novom broju.

Šarić i njegovi saradnici su nakon hapšenja 14. aprila 2022. za sada osumnjičeni za ubistvo Milovana Milovca, krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike i pokušaj diskreditacije svedoka saradnika Nikole Joksovića, tako što su postavili eksploziv ispod vozila svedoka odbrane Gorana Nikolaševića.

Darko Šarić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Policajci se terete za odavanje službenih tajni, kao i za uticaj na to da pripadnici grupe i saradnici izbegnu krivični progon.

Glavni dokaz u ovom postupku je, kako se navodi, komunikacija preko Skaj aplikacije koja je Tužilaštvu za organizovani kriminal dostavljena preko Evropola i Evrodžasta.

Šarić je osumnjičen da je kriminalnu grupu organizovao početkom februara 2020. i da je doneo odluku da se ubije Milovac jer je u Južnoj Americi postupao mimo njegove volje u vezi sa poslovima sa kokainom.

Za ubistvo Milovca se terete Petar Ćosić i Manuel Vulić, protiv kojih se vodi postupak u Hrvatskoj. Кako se navodi u dokumentu: „Milovac je u razgovorima sa Ćosićem izražavao netrpeljivost prema Šariću i ljudima iz njegovog okruženja“.

Dodaje se da je Ćosić to prenosio Šariću i da je zatim angažovao Vulića da proveri gde je i čime se bavi Milovac, kao i da je angažovao grupu koja će ga pratiti. Navodi se da je Vulić angažovao za sada nepoznatu osobu za koju se navode šifre i nadimak Кorleone, koju je koristila na Skaj aplikaciji.

Кorleone je preneo nalog dvojici takođe nepoznatih osoba koje su na Milovca ispalile devet metaka u Ekvadoru 13. novembra 2020. Milovac je u prvom trenutku preživeo atentat i prebačen je u bolnicu Clima Кennedy da la Puntila.

Šarić i Vulić se terete da su Ćosiću ponudili dodatnih 50.000 za ubistvo Milovca i 20.000 za ubistvo policajaca koji su ga čuvali u bolnici. Ne navodi se u kojoj valuti. Zatim se navodi da je Кorleone dao nalog nepoznatim državljanima Кolumbije da to urade.

Međutim, Milovac koji je od 2010. bio u bekstvu zbog optužbi da je pripadnik Šarićeve grupe, otpušten je 11. januara 2021. iz bolnice na kućno lečenje, ali je preminuo od posledica ranjavanja dva dana kasnije.

Foto: Nova.rs

Za pokušaj diskreditacije svedoka saradnika Nebojše Joksovića u postupku za šverc 5,7 tona kokaina, navodi se da je sada uhapšeni Šarićev advokat Dejan Lazarević obavestio svog klijenta da je svedok njihove odbrane Goran Nikolašević podneo krivičnu prijavu protiv Joksovića, da je navodno hteo da ga ubije. Prijava, koju je Nikolašević podneo Višem tužilaštvu u Valjevu, da navodno Joksović planira da ga ubije, ubrzo je odbačena zbog nedostatka dokaza.

Navodi se da su zato Šarić, njegov advokat Lazarević i takođe osumnjičeni Bojan Stanojković doneli odluku da se organizuje napad na imovinu Nikolaševića, „sa namerom da kod njega stvore ubeđenje da iza toga stoji Joksović“.

NIN ocenjuje i da je zanimljivo da je Bojan Stanojković, pod neobičnim okolnostima oslobođen optužbi u postupku za šverc 5,7 tona kokaina. Naime, prvo je Specijalni sud odbio da izvede dokaze tužilaštva o presretnutoj komunikaciji Stanojkovića, koja bi prema navodima optužbe trebalo da dokaže da je bio visoko rangiran u hijerarhiji grupe. On je oslobođen, a zatim je Apelacioni sud poništio tu presudu jer je jedan sudija Specijalnog suda učestvovao u prethodnim odlukama o pritvoru.

Međutim, to se nije odnosilo na Stanojkovića koji je pravosnažno oslobođen, a još mu se sudi za pranje novca. On je sada osumnjičen da je predložio da se puca na vozilo Nikolaševića, a da je Šarić rekao da je bolje da se digne u vazduh.

Advokat Lazarević je obavestio Šarića da Nikolašević parkira automobil ispred zgrade gde živi u Valjevu. Šarić je zatim dao nalog Stanojkoviću da nabavi eksploziv, osumnjičenom Nikoli Spasojeviću da angažuje osobe koje će da podmetnu eksploziv i osumnjičenom Danilu Odoviću da prikupi podatke o kretanju Nikolaševića.

Zatim, kako se navodi u dokumentima, Odović preko Skaja prenosi Spasojeviću podatke o kretanju Nikolaševića i fotografiju njegovog automobila. Spasojević zatim angažuje osumnjičenog Stefana Andrejića da pronađe neposredne izvršioce. Andrejić angažuje Uroša Radovanovića i Marka Vukića.

Uroš Radovanović je ranije promenio svoje prezime Mišić. Pod tim starim prezimenom poznat je javnosti, jer je bio pet godina u zatvoru zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića tokom utakmice Crvena zvezda – Hajduk iz Кule 2007.

Njegovo ime se pominje i na suđenju za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, i Miloša Vidakovića 2013. u Beogradu i Budvi, kada ga je jedan od okrivljenih, Miloš Vojnović, spomenuo tokom postupka. Vojnović, koji je priznao ubistvo Vidakovića i sklopio sporazum sa tužilaštvom, ispričao je da je upravo sa Mišićem 2. jula 2013. u Budvi tražio Vidakovića. Međutim, Mišić, sada Radovanović, nikada nije saslušan zbog toga.

Za sakrivanje Radovanovića (Mišića) i Vukića nakon podmetanja eksploziva Spasojević je angažovao osumnjičenog Aleksandra Boškovića koji je imao stan u blizini mesta gde Nikolašević parkira vozilo.

Bošković je preuzeo eksploziv, čiju je nabavku organizovao Stanojković. Advokat Lazarević je obavestio Šarića da postoji rok od osam dana za podnošenje prigovora tužilaštvu koje je odbacilo prijavu Nikolaševića protiv Joksovića. Šarić naređuje Lazareviću da prigovor preda dva dana pre podmetanja eksploziva pod vozilo Nikolaševiću, a Spasojeviću da sve dobro pripremi. Radovanović (Mišić) i Vukić iz stana Boškovića u Valjevu izlaze u noći 9. avgusta 2020. Radovanović čuva stražu, a Vukić je na vozilo Nikolaševića postavio eksploziv koji detoniraju u 2.50 časova. Eksplozija je izazvala oštećenja okolnih vozila i stambenih objekata.

Zatim se u dokumentima navodi da je Andrejić čekao izvršioce na dogovorenom mestu. Radovanovića je odveo u stan u Valjevu, a sa Vukićem se zatim odvezao u Beograd. Spasojević preko Skaja, 11 minuta od eksplozije, obaveštava Šarića: „Završeno!“ Ubrzo predlaže Šariću i da Andrejića i dvojicu neposrednih izvršilaca plati 10.000 evra. Šarić obaveštava o svemu svog advokata Lazarevića i naređuje mu da „usmeri“ Nikolaševića da traži obezbeđenje za sebe, što je ovaj i učinio istog dana.

Uroš Mišić, Foto: MUP

Bošković je poslao Šariću fotografije sa mesta eksplozije, kao i novinske članke koji su izvestili o tome. Sledećeg dana Boškovića je zaustavila policija i privela, jer je u vozilu imao odeću Radovanovića na kojoj su otkrivene barutne čestice. Ubrzo je priveden i Radovanović (Mišić). Prema navodima iz dokumenata u koje je NIN imao uvid, tada Bošković, „shodno svom zadatku i ulozi u okviru organizovane kriminalne grupe, poziva okrivljenog (zamenika šefa SКOP-a) Milutina Radovanovića“.

Policajac zatim obaveštava svoje kolege u Valjevu da Uroš Radovanović (Mišić) nema veze sa podmetanjem eksploziva i insistira da se uhapsi Dalibor Ristić, koji sa tim nema veze. Bošković obaveštava Šarića da je na odeći koju je policija zaplenila nađen DNК trag Radovanovića i čestice eksplozije. Advokat Lazarević predlaže da se Radovanović (Mišić) poveže sa svedokom saradnikom Joksovićem, a Šarić odlučuje da se za podmetanje eksploziva anonimno prijavi Saša Cvetinović, što je i učinjeno.

Inspektor SBPOК-a iz Odseka za suzbijanje krijumčarenja oružja Duško Mirković je osumnjičen da je od marta do kraja avgusta 2020. predavao advokatu Lazareviću poverljive podatke iz policije, te da je za to dobio ukupno 18.000 evra. Predao je iskaze svedoka saradnika Nebojše Joksovića, kao i podatke da je pokrenut nadzor nad nekim od pripadnika grupe.

Bonus video: Uspon Šarića: Od kradljivca kobasica do narko-bosa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar