Rosu, Milan Radoičić
Foto: Nova.rs/N1

Dok u javnosti traje glasna polemika o tome šta je Milan Radoičić radio na Kosovu i Metohiji kada je došlo do oružanog sukoba kod sela Banjska, kakva je njegova uloga u samom sukobu i kakav epilog može da očekuje, u vazduhu i dalje visi pitanje bez odgovora - kako je i zbog čega 2021. godine povučen nalog za Radoičićevo hapšenje zbog ubistva kosovskog političara Olivera Ivanovića.

Kontroverzni biznismen i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić sumnjičio se, zajedno sa jednako kontroverznim Zvonkom Veselinovićem, da je bio vođa organizovane kriminalne grupe odgovorne za ubistvo Olivera Ivanovića ispred sedišta Ivanovićeve stranke na severu Kosova 16. januara 2018. godine.

Oliver Ivanović Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Novembra 2018. godine kosovska policija je izvršila pretres prostorija u kojima Radoičić živi, ali su umesto ovog biznismena i povremeno političara, kako su kosovski mediji preneli, pronašli 75 grama kokaina. Tada su privedene i četiri osobe koje se sumnjiče da su bile povezane sa ubistvom, a za Radoičića se uveliko govorkalo da se krije u centralnoj Srbiji.

Međutim, početkom 2021. godine Osnovni sud u Prištini, po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova, povlači nalog za hapšenje Radoičića pod prilično čudnim okolnostima.

Milan Radoičić Foto:Milos Tesic/ATAImages

„Sud je dana 19.02.2021, dobio zahtev za povlačenje naloga za hapšenje od strane Specijalnog tužilaštva (STK) datiran na 19.02.2021. godine, na osnovu toga što je, na osnovu podataka iz izveštaja Kosovske policije za umešanost osumnjičenog Milana Radoičića u izvršenje drugih krivičnih dela i činjenica da od trenutka izdavanja prvog naloga za hapšenje, osumnjičeni nije mogao da se dovede pred pravosudne organe, odnosno u Specijalno tužilaštvo, iz tehničkih i taktičkih razloga bolje istrage krivičnih dela, a za izvršenje kojih se sumnja da je u njih isti bio uključen“, kaže se u odluci.

I sudija Osnovnog suda u Prištini Valjon Kurtaj potvrdio je u izjavi za Kallxo da je ovakva odluka doneta na zahtev STK-a.

„STK (Specijalno tužilaštvo Kosova) podnelo je zahtev za povlačenje poternice i sud je, postupajući po njegovom zahtevu, povukao poternicu“, izjavio je za Kallxo sudija Osnovnog suda u Prištini Valjon Kurtaj. Na pitanje ovog medija o razlogu za podnošenje ovakvog zahteva sudu, iz Specijalnog tužilaštva im je odgovoreno da je reč o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari“ zbog čega se o njoj ne mogu izjašnjavati.

„I, šta ćemo sad?

Vest o ukidanju ovog naloga, čini se sa radošću, dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji ju je video kao potvrdu onoga što je i sam ranije tvrdio, a to je da Radoičić nije povezan sa Ivanovićevim ubistvom.

„Više od dve godine vi slušate svakoga dana kako je Milan Radoičić ubica, a Vučić je skriveni nalogodavac, a šta ćemo sad?“, upitao je predsednik. Bilo je to još u vreme kada predsednik Vučić „nije poznavao“ Milana Radoičića, što je potvrdio još jednom krajem 2021. godine kada je govorio kako ne poznaje ni Radoičića, ni Veselinovića.

Aleksandar Vučić, Milan Radoičić Foto:Milos Tesic/ATAImages

Da li je u međuvremenu upoznao Radoičića ili se prisetio da ga ipak poznaje, ali nakon aktuelnih dešavanja na Kosovu i Metohiji, u selu Banjska, predsednik je gostujući na RTS u sredu uveče faktički potvrdio da je Radočić predvodio akciju u pomenutom selu.

„Koliko uopšte možete da nam kažete o organizaciji tih ljudi dole? Ko komanduje tim ljudima? Vi znate te ljude dole“, upitao je voditelj RTS-a.

„Kako ne znam Milana Radoičića, kako da ga ne znam“, odgovorio je Vučić.

„Milan Radoičić komanduje“, pitao je voditelj.

„Ne kažem da on komanduje, ali kako da ne znam, pitali ste me da li znam te ljude dole, znam Milana Radoičića, ove druge ne znam ko je bio, niti sam bilo koga prepoznao“, dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić predsednik Srbije gost u emisiji Oko intervju na Radio televiziji Srbije Foto:Screenshot/RTS

Vučić je takođe u emisiji „Oko“ potvrdio da se Milan Radoičić trenutno nalazi u Srbiji i da će biti saslušan, demantujući istovremeno da je ranjen u pucnjavi.

„Milan Radoičić se nikada nije skrivao, drugo je šta ja mislim i što ništa Srbiji nije moglo da donese. On će odgovoriti pozivu organa Republike Srbije. On je na teritoriji centralne Srbije. Nije ranjen, sebe smatra borcem za slobodu, ali postoje stvari i pitanja na koje će morati da odgovori“, rekao je Vučić.

Govoreći o snimku koji je objavio kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, a na kom se navodno vidi Milan Radoičić, Vučić je rekao da to nije snimak iz manastira Banjska, već snimak iz konaka.

„Da li je ili nije (autentičan snimak), to rade nadležni organi“, rekao je Vučić, ne precizirajući o kojim nadležnim organima je reč.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare