Lažni hirurg, inače maser po struci Sava Knežević (23), iz Batajnice
Sava Knežević Foto:printscreen/instagram

Slučaj lažnog estetskog hirurga Save Kneževića, koji je zajedno sa svojom majkom, inače cvećarkom po struci, obavljao komplikovane zahvate u svojoj ordinaciji na Terazijama u Beogradu sve dok unakažene pacijentkinje nisu odlučile da progovore u javnosti, pokazao je na koji način lažni stručnjaci dolaze do svojih pacijenata. Mehanizmi kojima se ovakvi prevaranti služe prilično su složeni, ali im nikako ne smemo biti podložni.

Sava Knežević (23), maser iz Batajnice i njegova majka Danijela (49), cvećarka po zanimanju, našli su se pod lupom policije nakon što je nekoliko žrtava njihove veoma opasne prevare smoglo snage da porgovori u javnosti o skupocenim hirurškim zahvatima. Jedna ispovest bila je dovoljna da pokrene lanac reakcije, pa su tako u ponedeljak njegovoj mami i njemu stavljene lisice na ruke, a dan kasnije odvedeni su na saslušanje u Prvo osnovno javno tužilaštvo.

Nadrilekarstvo ulepsavanje lazni doktor
Foto:Screenshot/Instagram/savaknezevicsauvage_unakazene

Sava Knežević je posao estetskog hirurga obavljao godinama, najpre u jednom salonu u Zemunu, a zatim se preselio u centar grada. Na osnovu ispovesti njegovih pacijenata ustanovili smo kako je funkcionisao njihov sistem varanja.

Diplome na zidu nisu dokaz o edukaciji

Na fotografijama dostupnim javnosti i onima koje je Knežević objavljivao na svojim društvenim mrežama vidi se da je veći deo jednog zida u njegovoj ordinaciji bio pokriven uramljenim diplomama ili priznanjima, ili makar tako izgleda na prvi pogled.

Upravo kačenjem uramljenih priznanja na zid Knežević je želeo da pacijentima ulije poverenje i nesvesno im nametne osećaj sigurnosti tako što se predstavlja kao obrazovana osoba. Ispostavilo se da Knežević ne samo da nije nagrađivan i priznat kao što je to predstavljeno u njegovoj ordinaciji, već je po struci maser, a od medicinske škole ima samo završenu prvu godinu na stomatologiji.

Nadrilekarstvo ulepsavanje lazni doktor
Foto:Screenshot/Instagram/savaknezevicsauvage_unakazene

Što se sertifikata tiče, na jednom od profila koji se bavi samo prevarama za koje je odgovoran Knežević, vidi se da su svi sertifikati pisani istim rukopisom, a da većina njih uopšte nema bilo kakav pečat ili potpis.

Predavanja na klinikama u inostranstvu ne znače iskustvo

Jedan od načina na koje je Knežević želeo da dokaže svoju stručnost jeste objavljivanje da je na klinici „La Clinique de Paris“ u Tirani držao predavanje „kolegama“, a na promotivnim video snimcima može se zaključiti I da je tamo bio zaposlen.

– Prvi smo u Albaniji koji nudimo tretmane za matične ćelije i regenerativnu medicinu. Govorim o zameni hormona, matičnim ćelijama, estetskoj medicini, ishrani i medicini života – kaže Sava na snimku objavljenom na Instagramu, na kom se vidi kako sa iglom u ruci na devojkama vrši tretmane.

Pretragom pomenute klinike na Guglovom pretraživaču koju može obaviti svaki korisnik interneta, zvanični sajt ove klinike se ne pronalazi već samo njihove društvene mreže na kojima je naveden link ka sajtu koji – ne radi.

Već ovakava situacija trebalo bi da probude određene sumnje, jer teško je poverovati da ijedna ozbiljna klinika ne poseduje nikakvu prezentaciju na internetu osim stranica na Instagramu i Fejsbuku.

Bogate društvene mreže ne znače – ništa

„Dr Souvage“, kako se zvao Instagram profil Save Kneževića predstavljao ga je u duhu ozbiljnog, iskusnog lekara, a sa pratiocima je delio čak i fotografije iz svoje ordinacije. Tu je bilo slika I video snimaka I iz drugih klinika, poput one pomenute u Tirani, a na njemu su se mogle naći i poznate ličnosti koje su ga reklamirale.

U ovakvim situacijama nikako se ne treba zaletati i uzimati stvari zdravo za gotovo jer poznate ličnosti često reklamiraju usluge I proizvode čiji nisu korisnici za određenu novčanu nagradu, uslugu I slično.

Preporuka ne znači sigurnost

Nekoliko Savinih pacijentkinja koje su javno govorile o svojim iskustvima kazale su da su za „lekara“ čuli od poznanica. Devojka koja je govorila za Nova.rs, a koja nije želela da joj otkrivamo identitet, ispričala je da je za Kneževića čula preko jedne poznanice sa kojom je trenirala.

Krilatica da se dobar glas daleko čuje, a loš još dalje, ne mora uvek da bude tačna, posebno ukoliko osoba koja vam preporučuje neki tretman nije i sama bila podvrgnuta baš tom tretmanu. Poznanice, komšinice i prijateljice, iako im verujemo, nisu relevantne osobe čiji bi sud mogli da uzmemo zdravo za gotovo.

Saslušanje u tužilaštvu

Nakon otrkivanja prevare, Sava I njegova majka su pokušali da se sakriju, čak su i svoju kuću u Batajnici oglasili na prodaju. Međutim policija ih je pronašla I privela I u četvrtak prepodne su dovedeni u tužilaštvo u Katanićevoj ulici.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare