Foto: Facebook

Mihailo Maksimović, estradni makro koji je prošle nedelje osuđen zbog posredovanja u prostituciji, imao je organizovanu mrežu prostitutki koje su funkcionisale po tačno određenim pravilima. Detalji o njihovim životima šokirali su javnost, a interesantno je da je devojkama plaćao kurseve, treninge, tretmane i slične aktivnosti koje su morale da pohađaju.

U Višem sudu u Beogradu estradni makro Mihailo Maksimović osuđen je na kaznu zatvora od tri godine i dva meseca, zbog posredovanja u prostituciji i posredovanje u prostituciji u saizvršilaštvu, a moraće da plati državi kaznu od 300.000 dinara. Njegov brat i pomagač, Dušan Milenković osuđen je na kaznu zatvora od 16 meseci i globu od 150.000 dinara.

Foto:Shutterstock

Prilikom odmeravanje kazne sud je uzeo u obzir da je Maksimović višestruki povratnik koji je već osuđivan za posredovanje u prostituciji i to čak pet puta. Estradni makro, kako je nazvan u medijima, nije ni pokušavao da porekne delo koje mu se stavljalo na teret. Ono na čemu je od početka postupka insistirao je da se nije bavio trgovinom ljudima i na kraju tužilaštvo to nije dokazalo na sudu i Maksimović za to delo nije osuđen.

Nije čest slučaj da optuženi odmah prizna krivicu, obično se do kraja brane tvrdnjama da su dokazi montirani i „da ih je policija namestila“, a zanimljivo je da ga ni devojke, čiji je „poslodavac“ bio, takođe nisu teretile, naprotiv. Seksualna eksploatacija je jedan od najsurovijih oblika kriminala, povezan sa brutalnim nasiljem, kako psihičkim, kao i fizičkim. Žrtve makroi redovno zlostavljaju, prebijaju, zatvaraju, izgladnjuju, ponižavaju.

Proočitajte još:

Sastanci po ugledu na kompanijske

Za razliku od kriminalaca koji se time bave, Maksimović nije krio ni šta radi i rado se pojavljivao u medijima i praktično se bavio marketingom, čak i u toku suđenja. Kao pravi menadžer, on je održavao sastanke sa zaposlenima, kako bi poboljšao atmosferu u „firmi“ i otklonio moguće probleme na relaciji klijenti – zaposlene. Znao je na šta pristaje koja devojka, a na sastancima koje je održavao je pokazivao i statistiku koju je vodio, jer je želeo „da unapredi poslovanje“.

O svom poslovanju i svetu prostitucije Mihailo Maksimović je čak napisao i knjigu dok je bio u zatvoru. Ipak, koristio je pseudonime za devojke, a iako je zagolicao maštu čitalaca i gledalaca mnogih medija pričom o bitnim i važnim klijentima, nikada nije ni nagovestio, a kamoli otkrio njihov identitet.

Ilustracija Foto:Shutterstock

U medijima su se pojavili i mnogi detalji o poslovanju „firme“ koju je držao Maksimović, pa i neki zanimljivi detalji. Navodno je insistirao da „njegove“ devojke pohađaju kurseve lajfkoučinga i dobiju diplomu, kako bi, u slučaju da budu uhvaćene „na delu“ sa klijentima, mogle da kažu da je reč o privatnoj seansi. Takođe je navodno plaćao redovne lekarske preglede i izlazio im u susret kada su tražile „slobodne dane“ ili im se nije išlo na posao.

Pored toga, kako je i sam ispričao na suđenju, devojke koje su radile za njega imale su pravo na ličnog trenera, redovne ginekološke preglede i psihoterapije. Sa druge strane, postojala su pravila koja nikako nisu smele da krše: nisu smele da lažu svog poslodavca, nije bilo dozvoljeno da bilo kome govore o klijentima, njihovom identitetu i slično i branio im je da svoje brojeve telefona daju osobama koje su im plaćale za sekusalne usluge.

Maksimović je, bez sumnje i vešt manipulator i tu svoju veštinu je iskoristio i na sudu, dok je iznosio odbranu, gde je izneo svoju verziju događaja.

„Devojke nisam vrbovao, niti ih primoravao na bilo šta. Sve je bilo na dobrovoljnoj bazi, one su zaradivale 70 procenata, a meni je ostajalo 30 odsto od ugovorenog posla“, izjavio je Maksimović na sudu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Maksimović je uhapšen u februaru 2019. godine na aerodromu „Nikola Tesla“, a kako su mediji tada navodili kod njega je pronađena sveska sa imenima devojaka koje su se navodno bavile prostitucijom, među kojima su bile poznate starlete i rijaliti učesnice. I devojke koje su za njega radile privedene su u istoj akciji u jednom beogradskom hotelu, sa klijentima iz Turske. One su protiv njega svedočile govoreći da ih je psihički maltretirao, da ih je terao da o svom trošku idu kod ginekologa i da koristi njihovu lošu materijalnu situaciju. Bilo je i onih koje su potvrdile Maksimovićevu tezu da je sve bilo na dobrovoljnoj bazi, da su same dolazile da se upoznaju sa njim i mogle da odu kada su želele.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za falsifikovanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare