Vojska Srbije Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / LOLA DJORDJEVIC

Osnovni sud u Despotovcu, odlučujući u predmetu pogibije kadeta na vojnom poligonu na Pasuljanskim livadama 2012. godine, doneo je oslobađajuću presudu za četvoro optuženih kadeta. Optužbi su, u ponovljenom postupku, oslobođeni Mladen Milosavljević iz Aleksinca, Stefan Milosavljević iz Novog Sada, Nikola Garabinović iz Šapca i Milan Karišik iz Hajdučice.

Oni su u prvobitnom postupku bili osuđeni na po dve godine zatvora, na osnovu iskaza veštaka Vlade Kostića. Odlukom Apelacionog suda u Kragujevcu ta presuda je ukinuta i naređeno je ponovno balističko veštačenje, jer je veštak Kostić izneo pet dijametralno suprotnih veštačenja u istom predmetu.

Inače, reč je o veštaku koji je veštačio u Topčiderskoj komisiji, odnosno kada su nastradali gardisti, a zbog koga je naknadno organizovana i Nezavisna komisija, na čijim je čelu bio advokat Božo Prelević.

Prelević je u postupku za pogibiju na Pasuljanskim livadama zastupao jednog od optuženih.

Podsetimo, Apelacioni sud u Kragujevcu je ranije pravosnažno oslobodio majora Vinka Žnidarića od optužbe za nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice, prilikom nesreće na Pasuljanskim livadama u junu 2012. godine kada je na poligonu poginulo dvoje kadeta Vojne akademije, a petoro povređeno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar