Velike eksplozije Foto: Wikipedia/ AirWolf; EPA/sasa djordjevic; N1;Nenad Nešović

Eksplozija u fabrici "Sloboda" u Čačku potresla je noćas oko 1 sat taj grad, a na sreću, nije bilo povređenih. Požar je zahvatio magacin topovskih granata, a gust dim gotovo da je nadvio ceo Čačak. U poslednjih desetak godina, u Srbiji je bilo nekoliko stravičnih eksplozija u vojnim industrijama, u kojima je bilo i žrtava, a nesreća u Čačku samo je nastavila crni niz tragedija u namenskoj industriji.

Na sreću, u eksploziji koja je noćas buknula u Čačku, niko nije povređen, a radnici treće smene „Slobode“ na vreme su evakuisani. Eksplozije u vojnim fabrikama u Srbiji nisu retkost, pa smo tako u proteklih desetak godina imali čak nekoliko.

Pročitajte još:

Javnost Srbije i dalje se živo seća eksplozije koja se pre nešto više od šest meseci dogodila u fabrici oružja „Krušik“, a u kojoj je jedan radnik poginuo, dok je drugi teško povređen. Eksplozija se dogodila u ataru sela Donja Bukovica kod Valjeva, na poligonu namenske industrije „Krušik“, a tom prilikom eksplodirala je opitna mina.

Ne treba zanemariti da to nije jedina eksplozija u „Krušiku“. Tako je 2010. godine u pomenutoj namenskoj industriji eksplodirao „bumbar“, protivoklopni projektil i tada je povređeno troje radnika.

Crni niz u namenskim industrijama

Crni niz eksplozija u namenskim industrijama je nastavljen nesrećom koja se tokom noći dogodila u „Slobodi“, pa smo tako od 2006. godine do danas imali više od 15 ovakvih slučajeva. Portal Nova.rs podseća na nekoliko stravičnih eksplozija, usled kojih su se tresli gradovi Srbije.

Sloboda Čačak eksplozija Foto:Nenad Nešović

Više od četiri godine prošle su od tragedije koja se dogodila u fabrici namenske industrije „Milan Blagojević“ u Lučanima, u kojoj su poginuli radnici Milomir Milivojević (25) i njegov kolega Milojko Ignjatović. Za njihovu smrt okrivljeni su generalni direktor Radoš Milovanović, rukovodilac pogona Raketna goriva – Vladimir Lončarević i Tomo Stojić – rukovodilac sektora „Bezbednost i zaštita na radu, međutim, sam postupak obeležile su brojne opstrukcije, te do danas suđenje nije dobilo epilog.

Detonacije u TRZ Kragujevac: Četiri žrtve

Iste godine, samo nekoliko meseci ranije, odnosno februara 2017., dogodila se stravična eksplozija u krugu Tehičko-remontnog zavoda u Kragujevcu, kada je u popodnevnim časovima odjeknula prvo jedna, a potom i druga detonacija od koje se gotovo zatresao grad.

Kako je naš portal ranije pisao, tragedija u TRZ Kragujevac započela je u 13.20 sati, kada je došlo do požara u objektu A-28 u kome se obavlja delaboracija (postupak uklanjanja eksploziva) municije. Zbog znatno veće količine ubojnih sredstava od dozvoljene, koja je u tom momentu bila u samom objektu vatrena stihija se brzo proširila i na radionice sa znakama A-27 i A-29, gde je došlo do eksplozije uskladištenih ubojnih sredstava.

Foto:Ministarstvo odbrane/Daramir Banda

U 15.25 časova usledila je jedna eksplozija, a u 15.40 u Kragujevcu su se zatresla stakla zbog nove detonacije. Naime, kako je tad saopšteno požar je zahvatio i objekat 52, a onda su usledile dve detonacije, koje su urušile objekte. Tom prilikom od dejstva udarnog talasa, parčadi i delova konstrukcije poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civili zaposleni u TRZ Željko Nikolić i Dejan Kovačević, dok je više od desetoro povređenih.

Slučaj „Prvi partizan“: Stradalo sedmoro

Još jedna velika tragedija pogodila je fabriku municije „Prvi partizan“ iz Užica, u kojoj je sedmoro radnika nastradalo u eksploziji početkom septembra 2009. godine.

Pročitajte još:

Tog 3. septembra 2009. oko 21.15 časova u Odeljenju barutnog punjenja u fabrici „Prvog partizana“ u Užicu, koje se nalazi pod zemljom, pred kraj druge smene, izbio je požar. Vatrena stihija se ubrzo proširila do susednog odeljenja takozvanog barutnog punjenja, nakon čega jeusledila serija eksplozija.

Od posledica trovanja na svojim radnim mestima u umrli su Jasminka Ostojić (42), Gordana Đokić (30), Svetlana Đurić (40), Dragan Milovanović (42), Vidojka Terzić (50), Biljana Luković (52) i Jelena Lončarević (36).

„Prva iskra“ i tri žrtve

Tri osobe su poginule, dok su tri povređene u eksploziji koja se dogodila 2006. godine u fabrici „Prva iskra – Namenska“ u Bariču.

Eksplozija se dogodila u pogonu za proizvodnju eksplozivnih materija, od jačine eksplozije u vazduh je odleteo čitav pogon, ali hemijski deo fabrike nije bio ugrožen. Na ulaz u krug fabrike stigla je velika dizalica koja treba da digne krov koji je srušen u eksploziji.

Život su izgubili Radovan Bomeštar (47), Živko Lazarević (49) i Nenad Stanković (36), a lake telesne povrede zadobili su Jasmin Pekarić (22), Momčilo Nikolić (50) i Goran Tmušić (40).

Eksplodiralo 3.500 ubojnih sredstava u Pomoravlju

Javnost Srbije i dalje se seća eksplozije vojnog skladišta na Krađorđevom brdu, koja se dogodila oktobra 2006. godine.

Sve je počelo rano ujutru dok je stražar obilazio vojno skladište na obližnjem Karađorđevom brdu iznad Paraćina. Stražar je obilazio otvoreni deo skladišta gde su se na paletama usled neodstatka skladišnog prostora nalazilo 35 paleta sa protivavionskom municijom kalibra 20 mm, palete sa minobacačkim granatama, trobmlonskim minama i eksplozivom. Sve je to bilo pokriveno ceradama.

Foto:N1

Stražar je, kako su tada mediji izvestili, upravo iz tog pravca u 3.40 sati čuo pucekatnje, zatim, usledila je pucnjava nalik pešadijskoj vatri, zatim se pojavio dim, a onda je došlo do eksplozije. Prva eksplozija raznela je prostor skladišta koji je bio delom ukopan u zemlju, a onda je sledio niz detonacija, najača je bila u 5.45 sati kada se grad zatersao, a nebo bilo crveno. Plamen je prema priči očevidaca dostizao čak 60 metara u vis. Delovi granata su prosto fijukali gradom, pucala su stakla na prozorima, vrata su izletala iz šarki, a kuće podrhtavale od denotacija.

Eksplodiralo je više od 3.500 tona ubojnih sredstava, na sreću, nije bilo žrtava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar