Foto: Dejan Živančević, Arhiva

Pripremno ročište u postupku protiv učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, koji se tereti za nekoliko krivičnih dela silovanja i nedozvoljenih polnih radnji, zakazano je za 1. oktobar, a tokom jučerašnjeg dana, optuženi je pušten iz pritvora uz nanogicu. Slučaj seksualnog zlostavljanja u školi "Stvar srca" osmelio je brojne devojke da prijave nasilje i uznemiravanja, a klupko je počeo da se odmotava nakon što je glumica Milena Radulović ispričala da ju je Aleksić silovao kada je imala 17 godina i dodala da se to nije desilo samo jedanput.

„Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se“, rekla je Radulovićeva januara ove godine.

Pročitajte još:

Gotovo da ne postoji osoba koju nije potreslo stravično svedočenje mlade glumice, žrtve seksualnog nasilja. Radulovićeva je do detalja ispričala sve o metodama rada u školi glume, ali i kako se događalo seksualno nasilje.

„U grupi se propagirala religija, časovi su počinjali molitvom „Oče naš”, devojčice su dolazile u suknjama, dečaci u cipelama, kosa i nokti su morali biti uredni. Ali uvek je bilo strogo, surovo. On je bio veoma strog, a svi su govorili: „Pa, dobro, on jeste surov, ali takav je Mika, on ima svoje metode”. Postojala su jasna pravila“, pričala je ona.

Radulovićeva je tad istakla i da je Aleksić konstantno poništavao ulogu roditelja, odnosno pokušao da je umanji. Istakla je da ju je Aleksić silovao 2012. godine, kad je imala 17 godina, a on 61.

„Do tog trenutka nisam pomislila da je takvo nešto uopšte moguće. Nisam ga poznavala takvog i u tom periodu bila sam ubeđena da sam jedina i sama. Bio je to šok. Slom!“, rekla je ona za Blic.

Milena Radulović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Osumnjičeni se tereti da je u periodu od 2008. do 2020. godine, izvršio osam krivičnih dela silovanja i nedozvoljene polne radnje, na štetu šest oštećenih, od kojih je jedna maloletna, prema ostalim ostećenima su radnje izvršenja preduzete i dok su bile maloletne i nakon punoletstva.

Za ceo slučaj koji je potresao srpsku javnost saznalo se nakon što je Aleksića za silovanje prijavila glumica Milena Radulović.

Ubrzo nakon nje, još nekoliko devojaka ohrabrilo se i prijavilo poznatog profesora glume. Među njima je još jedna glumica, Iva Ilinčić.

Iva Ilinčić sa ocem Srđanom, advokat Jugoslav Tintor Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Obe su u tužilaštvu saslušavane nekoliko sati. Ilinčićeva je ispričala svoje traumatično iskustvo s Aleksićem.

„Pre nekih godinu dana prvi put sam sebi rekla: “Ne, Iva! Mika te nije čeličio za glumu, nije te kao glumicu testirao, nego te je zlostavljao. Veoma te je zlostavljao! I zlostavljao je mnoge druge. I zlostavljaće. Neće se nikad zaustaviti!”“, rekla je ona.

Škola glume Stvar srca Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ispričala je da nije silovana, ali i da je seksualno zlostavljanje trpela šest godina.

„Nisam silovana, srećom nemam takvo iskustvo, ali jesam kontinuirano seksualno uznemiravana. Šest godina sam ćutala, negirala, nikom nisam govorila, bukvalno nikom. Bilo mi je jasno da je loše. Kada se dogodilo prvi put, rekla sam sebi: ”Mika mi je kao otac, nemoguće da se ovo dešava i ne dešava se. A ako se dešava, onda on mene čeliči, hoće da me spremi za surovi svet reditelja, producenata”. Pravdala sam to, odbijala da prihvatim. Ignorisala sam. A onda sam priznala sebi, što je bio ogroman korak“, izjavila je ona ranije.

Aleksić je negirao krivicu i on se od tog momenta hapšenja nalazio u pritvoru, sve do juče.

BONUS video: Napad na radnicu teretane u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar