Milutin Jeličić Jutka. Foto: N1

Milutin Jeličić Jutka koji je u utorak priveden u prostorije SBPOK-a u Beogradu, kako saznajemo, još uvek nije dao iskaz, i njemu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. S obzirom da je većina osumnjičenih dala iskaze u toku jučerašnjeg dana u tužilaštvu u Kraljevu, pretpostavlja se da će i Jeličić danas biti saslušan. Hapšenje je usledilo u nastavku akcije borbe protiv korupcije, a reč je o slučajevima malverzacije na Kopaoniku.

Samo četiri dana je Jutka bio na slobodi nakon odslužene tromesečne kazne u ćuprijskom zatvoru, zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje. Bivšeg čelnika Opštine Brus i petoro njegovih saradnika uhapsili su u utorak ujutro pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP Srbije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg
javnog tužilaštva u Kraljevu.

Kako smo saznali, u pritvoru se nalazi i Miloš Azdejković koji je bio Jeličećev pomoćnik u vreme kada je ovaj bio predsednik opštine. Ostali osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode. Pored njih dvojice privedeni su komunalni inspektor Goran Rilak, administrativna radnica Milijana Ivezić, koja je inače bila radnica u pisarnici, Aranđel Stojković,
bivši zamenik predsednika opštine, kao i sekretarka opštine D.K. Među privedenima se nalazi i Snežana Mitković navodna investitorka objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku.
Krivičnu prijavu protiv Jeličića, zbog trgovine uticajem i falsifikovanja, podnelo je ministarstvo građevinarstva. Zbog istog dela, sumnje u falsifikovanje, podneta je prijava i protiv investitorke Snežane Mitković, kojoj se u Brusu sudi zbog krivičnog dela nelegalne gradnje objekta na Pančićevom vrhu.
Policija je saopštila da je bivši čelnik Brusa tokom 2017. i 2018. godine izdavao zaključke na osnovu kojih su fizička lica mogla da postave privremene objekte i priključe ih u Nacionalni park „Kopaonik“ na postojeću infrastrukturnu mrežu, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako navode iz policije, Jeličiću je pomogao i opštinski službenik tako što je posredovao kod komunalnih inspektora da ne izvrše nadzor nad privremenim objektima koji su postavljani na teritoriji Nacionalnog parka „Kopaonik“. Njih dvojica se sumnjiče da su u korist investitorke prosledili prijavu za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu nadležnom ministarstvu sa neistinitim sadržajem. U njoj je navedeno da je prijavu za legalizaciju objekta investitorka poslala opštini Brus 2014. godine, a da prijava je zapravo podneta tokom 2018. godine.

Na zahtevu za legalizaciju nije slučajno upisana 2014. godina, jer su prema Zakonu o ozakonjenju vlasnici nelegalnih objekata izgrađenih do kraja januara 2014. mogli da ih legalizuju. Osim toga, u slučaju rešenja o rušenju, vlasnici imaju pravo da se žale Upravnom sudu, čime se rušenje odlaže sve dok se ne završi upravni spor. Upravo tu mogućnost je
iskoristila investitorka Snežana Mitković koja je tužila Ministarstvo građevinarstva zbog odbijanja njenog zahteva i time odložila rušenje ovog objekta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare