Jurić za Nova.rs: Prva četiri sata ključna, neophodan javni registar nestalih

Hronika 03. jan. 202207:16 > 07:45
Podeli:
Igor Jurić. Deca, bezbednost. Šta koči uvodjenje sistema Amber alert, prilog, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Igor Jurić Foto: Newsmax Adria

"Mislim da kod nas nestanak osobe još uvek nije nešto što se shvata kao problem. Smatram da i danas samo mi, koji smo osetili gorčinu neuspešne potrage za svojim bližnjima, možemo govoriti o tome koliko je bitna da ta potraga bude brza i efikasna", kaže za Nova.rs Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, i dodaje da je neophodno da policija odmah krene u potragu za nestalim osobama.

Slučaj nestanka Splićanina Mateja Periša podigao je javnost u regionu na noge. Nestao je u noći između četvrtka i petka, oko tri sata ujutra, tokom provoda u kojem je bio sa društvom. Potraga traje nekoliko dana, a okolnosti nestanka mladića su i dalje nepoznanica.

Jurić za Nova.rs ističe da su prva četiri sata ključna kod nestanka osobe, bila ona starija ili mlađa. Međutim, naša policija veoma često tek kasnije krene u potragu.

„Ako pogledate statistiku sistema Amber alert, po prijiavi se u prvih sat vremena pronađe 25 odsto otete dece, u drugih sat vremena pronađe još 25 odsto, a statistika je pokazala da posle četiri sata znatno opada efikasnost same potrage i pronalazaka. Kada pričamo o odraslim osobama, ako su u pitanju demencija, bolest ili neki drugi razlog koji je potpuno nebitan, možemo se takođe osloniti na statistiku, ali i poslednje slučajeve koji su pokazali da sada, kada su niske temperature, osoba može da zaluta, izgubi se, onesvesti, te postoji mogućnost smrzavanja. Imali smo slučaj u Novom Sadu gde je stariji čovek, dementan, ušao u podrum i nije znao da izađe, a kasnije su ga vlasnici kuće pronašli mrtvog. Dakle, ta efikasna i brza potraga je od izuzetnog značaja i najvažniji segment u potrazi za nestalom osobom“, kaže Jurić.

Igor Jurić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

On ukazuje na to da je u Srbiji neophodno jačati saradnju između građana i institucija u slučajevima nestanaka.

Pročitajte još:

"Čini mi se da je kod nas najveći problem upravo to što se ne vodi računa o saradnji građana, nevladinih organizacija i MUP-a kao institucije. U drugim zemljama postoji javni registar nestalih lica. Mi smo jedina zemlja u okruženju koja taj registar nema. Mi ne znamo koliko ljudi na dnevnom nivou nestane i upravo zato građani ne mogu da se uključe u samu potragu. Mislim da je za početak javni registar nestalih lica preko potreban. Mi pokušavamo da iniciramo brzu potragu koja bi pomogla mnogim porodicama da nađu svoje nestale", dodaje Jurić.

Osnivač fondacije objašnjava i šta bi donelo uvođenje Amber alerta u Srbiji.

"Mislim da bi sam Amber alert sistem mnogo uticao na stavove građana o nestalim osobama. Mislim da bi upravo edukacijom građana kroz sistem Amber alert imali mnogo više saznanja o tome šta je bitno i kako i na koji način prijaviti nestanak, šta je bitno kada se traži osoba, na šta treba obratiti pažnju.. U suštini, šta je bitno kada se desi nestanak i šta je od značaja za samu policiju. Takođe, važna je i psihološka i svaka druga društvena podrška porodicama nestalih osoba", rekao je Jurić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Društvene mreže i internet daju posebno ubrzanje potrazi što je bitno, ali ističe da su i tu potrebna poboljšanja.

"Društvene mreže su od izuzetnog značaja. Mi kao organizacija svoj rad upravo vezujemo za društvene mreže i medije koji su nam zaista uvek na usluzi da pomognu kada se dogodi nestanak. Međutim, sav značaj bi društvene mreže dobile tek u onom momentu kada određene osobe, odnosno službenici MUP koji bi rukovodili potragom, rekli šta je bitno da se podeli na njima. To je ono što rade veliki sistemi i naprednije države. Time bi se steklo veće poverenje u samu instituciju MUP", zaključuje Igor Jurić.

 

BONUS VIDEO: Potraga za nestalim Splićaninom Matejom Perišem

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar