Igor Jurić i Matej Periš
Igor Jurić i Matej Periš Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs/MUP Hrvatske/Privatna arhiva

Otkako je Splićanin Matej Periš nestao u beograskoj Beton hali, nakon što je istrčao iz kluba "Gotik" u majici kratkih rukava, prošlo je više od dva meseca, a potraga za njim, makar zvanično, i dalje je u toku. Sa druge strane, Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić" i Centra za nestalu i zlostavljanu decu kaže da, na osnovu pređašnjih iskustava, zaključuje da se policija u ovom trenutku oslanja na informacije građana koji im se javljaju, te da za Perišem na terenu više niko ne traga.

Slučaj nestanka mladog Splićanina Mateja Periša i dalje je bez odgovora na niz pitanja. Policija je u međuvremenu obavila razgovor sa velikim brojem građana za koje se verovalo da bi mogli da rasvetle ovaj slučaj, objavljena je i rekonstrukcija njegovog kretanja u kojoj doduše nedostaju ključni trenuci, kao što je onaj kada Matej napušta klub i ulazi u Savu i pretražen je teren na potezu za koji verovalo da ga je pretrčao Matej kobne večeri.

Da je u samoj potrazi bilo značajnih propusta koji bi možda tok događaja odveli u drugu stranu, bilo je jasno već tada, a sada, dva i po meseca kasnije, to je kristalno jasno, sa čim se slaže i Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

„Sa slučajem Mateja Periša još jednom smo videli kako mehanizmi u potrazi za nestalim osobama, bilo da su deca ili odrasli, ne funkcionišu na odgovarajuć način. Tako smo došli u situaciju da od trenutka kada je prijavljen nestanak, do onog momenta kada je počela potraga, prošlo je dosta vremena, a ono u ovakvim situacijama može biti ključno“, kaže za portal Nova.rs Igor Jurić.

Pojašnjava i da ovaj slučaj odlično oslikava loš protok informacija od policije, preko medija i nevladinih organizacija, pa sve do građana, što za rezultat ima „poplavu“ spekulacija i teorija zavere.

S tim u vezi, ne treba zaboraviti i to da se Ministarstvo unutrašnjih poslova premalo puta zvanično oglašavalo i saopštavalo zvanične informacije, a da verovatno ni toliko ne bismo saznali da u posetu Srbiji nisu došli policijski zvaničnici iz Hrvatske koji su, po povratku u svoju zemlju, organizovali konferenciju za medije na kojoj je odgovoreno na veliki broj pitanja. Tu konferenciju ispratila je i srpska policija i odmah objavila video-snimak rekonstrukcije Periševog kretanja kobne večeri.

Foto:Dragan Mujan Nova.rs

Podsetimo, policija otkako je rekonstruisala njegovo kretanje zahvaljujući snimcima sa nadzornih kamera sumnja da je kobne noći ušao u Savu, zbog čega su u potragu bili uključeni i ronioci koji su, nekoliko dana kasnije, pretražili deo reke oko restorana Savanova gde je poslednji put usnimljen.

Pored niza nelogičnosti i neodgovorenih pitanja, jedna od najzvučnijih nejasnoća jeste i to kako je moguće da je signal Periševog telefona bazna stanica uhvatila dva i po sata nakon što je poslednji put nadzornom kamerom usnimljen pored vode, iako je proizvođač ranije objasnio da telefon može biti aktivan tek pola sata nakon što se pokvasi.

Bonus video: Zašto ove kamere nisu snimile Mateja Periša?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram