Foto: MUP Srbije, Profimedia

Kao i proizvođači i distributeri bilo koje robe na svetu, tako i narko dileri gledaju da njihova roba bude prepoznatljiva na tržištu kako bi zaradili što više novca. Takva je bila situacija i sa nedavnom zaplenom 10 kilograma kokaina na graničnom prelazu Batrovci, kada je na paketima bio prepoznatljiv lik.

Policija je na graničnom prelazu Batrovci postavila zamku u koju je uleteo M. J. (37) u čijem mercedesu je bio „štek“ sa 10 „cigli“ kokaina, za koji se pretpostavlja da je izuzetne čistoće. Vrednost droge procenjena je na oko milion evra, a verovatno bi cela bila i viša, kada se kokain „iseče“ – pomeša sa drugim supstancama i tako se poveća količina.

Pročitajte još:

Ono što je posebno zanimljivo je što su paketi u kojima je bila droga bili brendirani. To je postupak koji primenjuju proizvođači sve robe na svetu, koji su prepoznatljivi po svojim robnim markama.

To rade i južnoamerički karteli, ali i srpski kriminalci kako bi kupci prepoznali njihov proizvod.

Ovog puta se na paketima našao lik poznatog holivudskog glumca, komičara, iz vremena kada se tek pojavio zvučni film. U pitanju je jedan od braće Marks, Gručo Marks. Trojice braće Marks žarila su i palila Holivudom i svetom, a Gručov prepoznatljiv stil su bili veliki brkovi, naočare i markantne obrve iznad okvira naočara. Njegove karikature su preplavile sve medije, a maska, koja se sastoji od naočara sa velikim nosem i brkovima i dan danas je popularna u mnogim zemljama sveta.

Foto: MUP Srbije, Profimedia, Shutterstock

Mračna strana te popularnosti je što se te maske Gruča Marksa često koriste pri pljačkama, a i sam glumac je svojevremeno dovođen u vezu sa kokainom i navodno je jednu pesmu iz svog filma zapravo posvetio beloj praškastoj supstanci.

Sada se našao i na „ciglama“ kokaina u Batrovcima, a još nije poznato da li je ta oznaka bila zaštitni znak proizvođača iz Južne Amerike ili srpskih dilera.

Foto: Profimedia.rs

Tržišna utakmica među kartelima je surova, pa tako i na marketinškom polju. Tako su se pojavili paketi kokaina koji su označeni brendovima automobilskih giganata kao što su „porše“, „tojota“, „jaguar“, zatim američkim strip superherojima kao što je Betmen. Čak su zaplenjene i „cigle“ na kojima su bili logoi plejboja ili društvene mreže Tik Tok.

Naravno, kriminalci često vole da budu poistovećeni sa snažnim, smrtonosnim ili mitskim životinjama, pa tako ima i škorpiona, zmajeva i čitave bulumente, kao iz zoološkog vrta.

Na spisku poznatih likova našao se i jedan Srbin, prepoznatljiv svima širom sveta. To nije bio ni Nikola Tesla ni Novak Đoković, već Gavrilo Princip, zaverenik iz Mlade Bosne koji je ubio austrougarskog nadvojvodu Ferdinanda u Sarajevu. Droga sa likom Gavrila Principa nađena je na „ciglama“ čistog kokaina zaplenjenog na jednoj jahti koja je plovila iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi, a u posadi je bilo i Srba.

Foto:MUP Srbije

Nikada nije razjašnjeno kome je bila namenjena ta droga, ali je zanimljivo da je lik Gavrila Principa za svoj logo uzela još jedna kriminalna organizacija koja se krila iza navijačke grupe „Principi“, na čijem čelu su bili Marko Miljković i Veljko Belivuk. Nikada nije utvrđeno da li je zaplenjeni kokain imao veze sa klanom Velje Nevolje ili je u pitanju bila čista koincidencija.

Da srpski dileri vole da naručuju „kvalitetnu robu“ i da drže do kvaliteta, pokazuje i primer Mladena Novakovića zvanog Tocilo iz Mladenovca koji je uhapšen u policijskoj akciji 2019. godine kada je zaplenjena veća količina heroina. Iako mu nadimak nije baš laskav, Tocilo je, takođe, imao brendiran heroin u „ciglama“. Na paketima je bila slika zmije, tačnije kobre.

BONUS VIDEO: Zaplena tone kokaina u Italiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar