Foto: E Stock& Andrija Soković, Nemanja jovanović

Na društvenim mrežama pojavila se poruka koja je juče poslata školama i drugim institucijama uz pretnju da je postavljena bomba. Ispostavilo se da je poruka mnogo zlokobnija nego što se činilo u prvi mah.

U pitanju nije bilo „autorsko delo“ dojavljivača, već kopija manifesta masovnog ubice iz škole u Permu, u Rusiji koji je prošle godine ubio osam i ranio 19 studenata Državnog univerziteta. Napadač Timur Bekmansurov na društvenim mrežama je najavio napad jezivom porukom:

„Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko sebe samo san nas ne napušta. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od poslednjih. Ubijaće vas automobilima, bombama, noževima, svime što vam dođe pod ruku. Ološ poput nas unišiće sve oko sebe“, napisao je masovni ubica u manifestu čiji su sadržaj objavili i ruski mediji.

Rusija, pucnjava
Foto: Printscree/Twitter/@bazabazon/FinTwit/@wallsteetbets

Zabrinjavajuće je što se neko potrudio da doslovce prevede ovu najavu pokolja, što je pretnjama koje su juče stigle na adrese beogradskih škola dalo posebnu težinu.

Činjenica da je upotrebljen baš ovaj manifest, koji je prethodio zločinu koji se dogodio u Permu, opet na neki način ukazuje da je talas o lažnim dojavama vezan za napad Rusije na Ukrajinu i aktuelni, neutralni stav koji je Srbija po tom pitanju zauzela. Talas dojava je i krenuo sa ometanjem letova na linijama Beograd – Moskva i Beograd – Sankt Petersburg.

Pročitajte još:

Kao što je Nova.rs pisala, dojave o anonimnim bombama u ovom slučaju tretiraju se kao terorizam i istragu vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal kome će asistirati Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Juče je nastava u više od 100 osnovnih i srednjih beogradskih škola bila prekinuta zbog dojava o bombama, pa su su te obreazovne ustanove evakuisane dok ih nije pregledala Kontradiverziona ekipa MUP Srbije. Slične dojave su upućene i na adresu Beogradskog vodovoda, a bilo je pretnji da su eksplozivne naprave postavljene ispod mostova u srpskoj prestonici.

BONUS VIDEO Dojava o postavljenoj bombi u „Beograđanki“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare