Foto: E-Stock/Petar Jovanovic, Milan Lucic; Savo Prelević/Vijesti.me; shutterstock; MUP Srbije

Policajac Dalibor Medojević je uhapšen 8. marta 2022. godine, ali njegov kolega iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) ostao je nepoznat i na slobodi do danas. Portal Libertas Press objavio je prepisku između uhapšenog policajca i ubijenog Igora Dedovića, koji je slovio za visokopozicioniranog člana škaljarskog klana. U prepisci se pominju određeni pokloni koje je Dedović dostavljao policajcima, poput košulja i cipela.

“Sve sam radio u korist države i službe i spreman sam da to i dokažem”, kazao je policajac Medojević u sudnici Višeg suda prošle sedmice izjašnjavajući se o optužnici koju je protiv njega podnelo Specijalno državno tužilaštvo.

„Rekoh za stan nešto, brate. I da daš drugu iz ANB. Da se ne stiskate za Novu godinu. A jesu li ti cipele tačne? A znači jedna košulja. Pa je li ti bar tačna? Sad si u fulu. A odlično. A crevlje isto? E, odlično brate. Daj mu, brate. Obradovaće se i on. Još kad ga poguraš sa kojom parom, da ste opušteni ovo za praznike“, napisao je na kriptovanom telefonu visokopozicionirani pripadnik kriminalne organizacije Škaljari, ubijeni Igor Dedović, tada visokopozicioniranom pripadniku Uprave policije Daliboru Medojeviću 23. decembra 2019. godine, piše u dokumentu Europola u koji je Libertas imao uvid.

Foto: Mup

Taj dokument je dostavljen crnogorskim istražnim organima 12. oktobra 2021. godine.

Policajac Medojević je uhapšen 8. marta ove godine, ali njegov kolega iz Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) ostao je nepoznat i na slobodi do danas.

Pročitajte još:

Libertas je 4. juna ove godine pitao v.d. vrhovnog državnog tužioca, Maju Jovanović, da li je, u okviru istrage koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vodi protiv Medojevića, identifikovan službenik Agencije za nacionalnu bezbednost koji je, sudeći prema dokumentaciji Europola, takođe sarađivao sa pripadnicima kriminalnog klana Škaljari i od njih dobijao novac i poklone i, ukoliko su ga identifikovali, zašto nije uhapšen.

Libertas je tada tražio i objašnjenje zbog čega nije izvršena identifikacija službenika ANB, ali i odgovor na pitanje koliko je otkriveno pripadnika bezbednosnih službi koji su sarađivali sa kriminalnim klanovima i da li tužilaštvo proverava da li su “saradnju” sa kriminalcima imali, eventualno, i neki tužioci.

Dva dana kasnije odgovorio je portparol SDT, tužilac Vukas Radonjić, i rekao da je krivični postupak protiv Medojevića u toku zbog čega radi zaštite interesa postupka istrage i svrhe i cilja preduzimanja planiranih dokaznih radnji ne mogu dati informacije koje smo tražili.

“Svakako, Specijalno državno tužilaštvo, nepristrasnim i detaljnim razmatranjem komunikacija sa aplikacije “Sky ECC”, dostavljenih od Europola – a i nadležnih pravosudnih organa Francuske, utvrđuje da li postoje osnovi sumnje da su službena lica bilo kod državnog organa učinila krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti iz stvarne nadležnosti ovog ili drugog tužilaštva”, piše u Radonjićevom odgovoru.

Medojević je, odlukom Višeg suda u Podgorici, pušten iz pritvora 23. septembra uz obrazloženje da ne postoji opasnost od bekstva. Isti sud je juče potvrdio optužnicu koju je protiv tog policajca podnio SDT zbog sumnje da je odavao policijske podatke škaljarskom kriminalnom klanu.

Dalibor Medojević Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Dalibor Medojević je u Skaj komunikaciji sa kriminalcima koristio kodno ime „Radonja“. On je koristio isto kodno ime od 16. septembra 2019. godine do 8. marta 2021. godine.

U dokumentu Europola piše da je on imao samo devet kontakata sa kojima je komunicirao preko Skaj aplikacije, od kojih su tri broja nedavno ubijenog šefa kriminalnog klana Jovana Vukotića, jedan broj njegovog brata Igora Vukotića i jedan broj Igora Dedovića. Ostali nisu bili identifikovani.

Medojević je sa Jovanom Vukotićem razmenio 3.142 poruke. Sa njegovim bratom, takođe kriminalcem, Igorom Vukotićem, razmenio je 579 poruka, a sa Igorom Dedovićem 1.479.

Jovan Vukotić Foto:Savo Prelević

U dokumentu Europola piše da je on kriminalcima prosleđivao osetljive i poverljive podatke, najavljene policijske akcije, podatke o krivičnim istragama, podatke iz policijske baze podataka, naredbe za hapšenja…

“Najverovatnije je motiv korisnika “Radonja“ bio ostvarivanje protivpravne imovinske koristi (novac, skupa odeća) za pružene osetljive/poverljive informacije koje je prosleđivao pripadnicima OKG. Radonja je bio u kontaktu sa licem iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, koje verovatno takođe radi za škaljarce“, piše, između ostalog, u dokumentu Europola.

BONUS VIDEO: Garaža na Novom Beogradu u kojoj je počeo rat klanova

 

Komentari

Svi komentari (0)