Foto: Tanjug

Jedan od članova Glavnog štaba i portparol OVK Jakup Krasnići izveden je pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova radi upoznavanja sa optužnicom koja ga tereti za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji i izjašnjavanja o krivici.

Krasnići se pojavio u sudnici bez zaštitne maske, a pred zvanični početak ročišta sudija Nikoals Giju dozvolio je sudskom fotografu da slika optuženog, prenosi RTS.

Jakup Krasnići izjasnio se da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

„Nisam kriv, optužnica je uvreda i za mene i za moj narod“, rekao je jedan od nekadašnjih komandanata i portparol OVK nakon što mu je predstavljena optužnica.

Krasnići tvrdi da nije kriv za brojne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

„Ovo je sve velika nepravda za mene. Ja se osećam nevino i nije mi jasno zašto sam ovde doveden“, rekao je Krasnići prilikom izjašnjavanja o krivici.

Inače, Ročištu prisustvuju i Specijalizovani tužilac Džek Smit sa svojim pomoćnicima, dok Krasnićijev branilac u ročištu učestvuje putem video veze sa Kuala Lumpurom, jer nije mogla da dođe u Hag zbog situacije sa kovidom 19.

Nakon što mu optužnica bude pročitana, sudija Nikolas Giju će pozvati Krasnićija da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Krasnići je jedan od četvorice optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine, pored Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, koji će se pred sudom pojaviti kasnije danas, u utorak i u sredu na posebnim ročištima.

I on se kao i ostala trojica tereti i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metohiji i severu Albanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar