Osuđeni za ubistvo Foto: Marko Đoković

Iako je Magistrativni sud u Kejptaunu još početkom godine saopštio da postoje svi uslovi da Dobrosav Gavrić iz Loznice, odbegli ubica Željka Ražnatovića Arkana, bude izručen Srbiji koja je za njim raspisala poternicu, južnoafrički ministar pravde Ronaldo Lamola, koji je zadužen za postupke ekstradicije, još uvek nije doneo konačno odluku o tome.

Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA/MILOS VUKADINOVIC

Gavrić je podsetimo, pred Okružnim sudom u Beogradu osuđen na 35 godina zatvora jer je 15. januara 2000. godine, ubio Ražnatovića u beogradskom hotelu Interkontinental, kao i Milenka Mandića Mandu (44) i Dragana Garića (47), koji su sa njim sedeli u separeu.

Od 2006. godine nalazi se u bekstvu, a godinu dana kasnije uspeo je da se domogne Južnoafričke republike, gde se povezao sa mnogobrojnim pripadnicima srpskog podzemlja, koji su u ovoj državi pronašli utočište bežeći od zakona i osuda u domovini.

Dobrosav Gavrić, Foto:EPA PHOTO/EPA/STRINGER

Do 2011. godine se uspešno skrivao uz pomoć lažnog identiteta i dokumenata, ali je otkriven ubrzo nakon ubistva južnoafričkog kriminalca Sirila Bika, kog je u tom trenutku vozio kolima. Od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru, pokušavajući na svaki način da spreči sopstveno izručenje.

Pročitajte još:

U Južnoafričkoj republici je tako i zatražio politički azil, tvrdeći da zločin u Interkontintetalu nije počinio on, već da je žrtva političkog procesa, kao i da bi u Srbiji mogao da bude ubijen iz osvete. Sud u Kejptaunu međutim, nije ocenio da Gavrićev slučaj politički motivisan, zbog čega je i doneo odluku da može biti izručen Srbiji.

Međutim, više od pola godine u ovom slučaju nema pomaka ni novih informacija, jer srpsko ministarstvo pravde čeka odgovor tamošnjeg ministra Ronalda Lamole.

Poslednjih godina mediji su pisali da je Gavrić svih ovih godina uspešno odlagao pitanje ekstradicije zbog podrške pripadnika tamošnjeg podzemlja. Međutim, poslednjih godina, mnogi od njegovih zaštitnika su ubijeni u seriji krvavih zločina i obračuna.

Gavrić, Ražnatović i Đuričić, Foto:EPA PHOTO/EPA/STRINGER/EPA PHOTO/EPA FILES/Privatna arhiva

Njegov glavni zaštitnik svakako je bio Milan Đuričić Miki iz Loznice, koji je zajedno sa njim osuđen zbog Arkanovog ubistva na 30 godina robije. Đuričić je ubijen u Johanezburgu aprila 2018.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar