Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U požaru koji je danas oko 17 sati izbio u ulici Svetozara Markovića u Kragujevcu, oštećena je stara kuća koja je pod zaštitom države. U toj kući niko nije stanovao, a na sreću požar je brzo lokalizovan, pa nije bilo povređenih, niti se vatra proširila na okolne objekte. Međutim, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, za Nova.rs kažu da je uništeno kulturno dobro s početka 19. veka.

Kuća u centru Kragujevca, u gusto naseljenom delu grada, i u neposrednoj blizini Osnovne škole „Radoje Domanović“, bila je pod zaštitom države kao kulturno dobro, ali je godinama propadala. Požar koji je izbio danas, dodatno je oštetio, ionako zapuštenu i ruiniranu staru građevinu.

Uzrok izbijanja plamena u objektu u kom niko nije stanovao još uvek nije poznat, a gradom su se pronele špekulacije da je možda i podmetnut zbog atraktivne lokacije.

Direktor kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Marko Grković, za portal Nova.rs kaže da je to jedna od najstarijih kuća u Kragujevcu i da potiče s početka 19.veka, iz perioda vladavine kneza Miloša. Kao takva, navodi Grković, kuća je proglašena za kulturno dobro koje je pod zaštitom države.

„Mi smo više puta upozoravali vlasnika da mora da sredi objekat, jer prema Zakonu o kulturnim dobrima, vlasnik je u obavezi da održava zaštićeno kulturno dobro. Mi u Zavodu imamo svu tehničku dokumentaciju za taj spomenik kulture, tako da, koliko god da je uništena u ovom požaru, na tom mestu neće smeti ništa drugo da se gradi, već će kuća prema dokumentaciji morati da bude rekonstruisana i vraćena u pređašnje stanje“, objasnio je Grković.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kuća koja je danas gorela, među Kragujevčanima je poznata kao kuća doktora Ilije Kolovića, poznatog lekara koji je tokom Prvog svetskog rata srpske vojnike lečio od pegavog tifusa, i na kraju i sam podlegao toj bolesti.

Kuća koja je danas gorela, predstavlja materijalne ostatke arhitekture starog Kragujevca, na osnovu kojih se mogao naslutiti izgled grada za vreme vladavine kneza Miloša.

Najvredniji detalji zgrade su bogato ornamentisani stubovi na tremu i doksatu, tavanice od šašovca i autentična lučna vrata na pojedinim prostorijama, pa kao takva poseduje arhitektonsku i etnografsku vrednost.

Kuća u ulici Svetozara Markovića je 1971. godine proglašena za nepokretno kulturno dobro.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare