Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vlasnici stanova u kojima su se dogodile nesreće, pogibije, ubistva, pa čak i prirodne smrti prethodnih stanara, imaju velike poteškoće da na tržištu nekretnina pronađu zainteresovanog kupca. Iskustva agenata za nekretnine pokazuju da su sujeverje i vera u lošu "karmu" neki od razloga zbog kojih ljudi izbegavaju takve nekretnine, pa su vlasnici prinuđeni da ih godinama drže na oglasima sa cenom daleko ispod tržišne.

Na tržištu nekretnina bi uskoro mogao da se nađe i stan iz novobeogradske „televizorke“ iz kog je prošle godine potekao katastrofalni požar. To je medijima najavila vlasnica čiji je nepoktretni sin jedna od sedam žrtava tog užasnog požara, a iz čijeg je stana u ponedeljak opet buknuo požar koji je izazvao majstor-varilac.

Foto: Filip Krajinčanić/Nova.rs

Vlasnica stana požalila se istog dana medijima da je ceo komšiluk okrivljuje za oba požara, i da zbog toga planira da proda stan, kako bi se sklonila od srditih i osuđujućih pogleda svojih komšija.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

A prodaja baš ovakvog stana mogla bi, sudeći po praksi, da ide znatno teže od onoga što ova vlasnica verovatno očekuje.

Kako objašnjava jedan agent za nekretnine, koji je insistirao na anonimnosti zbog agencije za koju radi, „ukleti stanovi“ se izrazito teško prodaju, posebno u današnje vreme interneta kada je vrlo lako proveriti da li se na tom mestu nešto dogodilo. 

„Takvi stanovi se jako teško prodaju, vlasnici ih bukvalno u startu daju u pola cene, a onda nastaje drugi problem. Dogodi se da ljudima bude sumnjivo to što je cena stana tako niska, pa počnu dodatno da zapitkuju i proveravaju, sumnjajući da li je prodaja legalna, odnosno da se ne krije iza prodaje neka prevara“, objašnjava naš sagovornik.

Njegova koleginica iz druge agencije, koja je takođe zbog posla zahtevala da ostane anonimna, kaže da praksa pokazuje i da prodavci takvih stanova moraju biti uporni, to jest da se od starta pripreme na to da nekretninu neće olako i na brzinu prodati, kao ni po tržišnoj ceni.

„Ne smemo zaboraviti da postoji znatan deo kupaca kojima je bitno da prođu što jeftinije, kao i da su u žurbi da što pre reše stambeno pitanje. Među njima postoji manji deo onih kojima apsolutno nije bitno šta se u tom stanu događalo pre nego što su oni ušli u njega“, kaže naša sagovornica.

Na pitanje da li se kupcima unapred kaže o kakvoj nekretnini je reč, kaže da u većini slučajeva ne, ali da zbog sumnje u cenu, potencijalni kupci sami krenu da zapitkuju, pa da im onda odgovore.

„Bilo je slučajeva da kupci pristanu da kupe stan, a posle nekoliko dana otkažu upravo iz tih razloga. Pored toga, pošto se u današnje vreme mnogo više gradi, i velika je ponuda stanova, kupci u startu imaju veću šansu da nađu neki stan u vrednosti koja im odgovoara, a koji nije upisan na stranicama crne hronike“, kaže te dodaje da je to verovatno zbog nekog sujeverja, ili „negativne energije“, koju stan nosi.“, kaže ona i dodaje:

„Kupci izbegavaju i stanove gde su se događale poplave i požari, jer unapred sumnjaju da postoje problemi sa zidovima, statikom zgrade, ili da je jednostavno loša intalacija, pogotovu u starijim soliterima, čiji stnaovi mahom zahtevaju i potpunon renoviranje“.

Stan Ksenije Pajčin bio na oglasu šest godina

Ksenija Pajčin i Filip Kapisoda, Foto:E-Stock/Milan Lučić/Promo

Verovatno najpoznatiji slučaj „ukletog stana“ bio je onaj u vlasništvu pevačice Ksenije Pajčin, koju je 2010. godine ubio partner,maneken Filip Kapisoda, a potom i sebe. Šest godine kasnije, stan u kome se dogodilo ubistvo, Ksenijina majka je prodala. Međutim, kako su komšije svedočile, godinama niko nije želeo da ga kupi, što je nateralo ženu da ga, kako su pisali mediji, proda po znatno nižoj ceni od tržišne vrednosti. Iako se stan nalazi više nego na atraktivnoj lokaciji, kupci su ga obilazili u širokom  luku, a čak i oni koji na prvu loptu nisu znali čjii je, kada bi saznali, samo bi nastavili dalje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar