Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Osam svedoka Tužilaštva za organizovani kriminal saslušana su dosad u sklopu istrage protiv nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, a kako saznajemo, nijedan od ispitanih nije pomenuo ime osumnjičene za trgovinu uticajem. Sa druge strane, pojavili su se novi svedoci, a kako za naš portal tvrdi odbrana uhapšene bivše državne sekretarke MUP, tužilaštvo od njih praktično krije postupak i dokaze.

Naime, saslušano je sedam svedoka ranije predloženih, ali i jedan novi. Zasad nije poznato o kome se radi, ali ni da li je tužilaštvo došlo do novih dokaza u istrazi.

Ono što je izvesno jeste da je Hrkalovićevoj pre nekoliko dana produžen pritvor za još 30 dana.

Advokat Nenad Tasić za Nova.rs ističe da je njegovoj branjenici na krajnje čudan način produžen pritvor.

„Sa saslušanjem svedoka završeno je u sredu ujutru, kada je ispitan poslednji od predloženih, a tužilac tom prilikom nije ništa rekao o novim svedocima. Istog dana iz medija saznajemo da je tužilaštvo predložilo produžetak pritvora, a potom sud nekoliko sati kasnije to prihvatio. Moram da napomenem da Dijani Hrkalović ističe pritvor tek u subotu, te se u takvim situacijama o tome odlučuje u petak“, kaže advokat Nenad Tasić i dodaje:

„Takođe, nesvakidašnja situacija je da tužilaštvo krije od odbrane postupak i dokaze. Mi iz medija saznajemo za određene činjenice, poput produženja pritvora. Pritvor je ponovo produžen kako bi se izbeglo uticanje na svedoke, tako da smo tek iz te odluke saznali za postojanje novih svedoka „, dodaje Tasić.

Ukazuje i na jednu poprilično zanimljivu okolnost.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Moram da napomenem da niko od dosad saslušanih svedoka nije pomenuo Dijanu Hrkalović u svojim iskazima“, dodaje advokat.

Branioci Dijane hrkalović, advokati Nenad Tasić, Sead Spahović i Ahmed Delimeđac, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Advokat Ahmed Delimeđac, jedan od pravnih zastupnika Hrkalovićeve, za Nova.rs ističe da je postupak protiv njegove branjenice politička stvar, koja nema veze sa samim pravosuđem.

“Dijanu Hrkalović terete da je uticala na Dejana Milenkovića Bagzija, koji je potom policajcima govorio šta da rade. Ti policajci, a koji su predloženi i ispitani kao svedoci, po prirodi stvari ne mogu da svedoče o Dijani”, kaže Delimeđac.

Ističe da je odbrana u ovom postupku apsolutno izopštena.

“Mi smo praktično izopšteni iz postupka. Tužilac nam ne govori da će biti proširenja istrage, već o tim stvarima saznajemo iz medija. Sa druge strane, način na koji je našoj branjenici produžen pritvor je u potpunosti vaninstitucionalan. To nam sve govori da je postupak protiv Dijane Hrkalović politička stvar. Ovaj predmet nema veze sa sudom i pravosuđem, već tok istog diktiraju neke druge stvari, a ne institucije koje bi trebalo i čiji je to zadatak”, kaže advokat za Nova.rs i dodaje:

„Na kraju krajeva, moram da napomenem da moja branjenica svoja ovlašćenja nije izmislila, već su joj ona data“, navodi on.

Podsetimo, bivša državna sekretarka MUP privedena je pre mesec dana zbog sumnje da je trgovala uticajem. Ona je svojevremeno bila najbliža saradnica ministra odbrane, tada policije, Nebojše Stefanovića.

Iz MUP je otišla 2019. godine, a njen odlazak bio je obavijen velom misterije. Pravi razlozi odlaska sa tako visoke pozicije u srpskoj policiji do danas nisu saopšteni.

Hrkalovićevoj se trenutno stavlja na teret trgovina uticajem u slučaju ubistva na šinama, odnosno likvidacije Vlastimira Miloševića.

Pomenuti slučaj obeležila je sporna istraga, koja je rezultirala time da ubice Miloševića do danas ne budu kažnjeni za zločin.

U postupku su sudilo uhapšenim navijačima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, koji su pravosnažno oslobođeni.

Bonus video: Uspon i pad Dijane Hrkalović

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar