Dejan Jović
Dejan Jović Foto: N1

Dejan Jović, nagrađivani zamenik načelnika Trećeg odeljenja za krvne i seksualne delikte beogradske policije, sklonjen je iz MUP Srbije zbog učestvovanja u bitnim istragama koje su pretile da ugrože sam vrh države. U periodu pre “odstranjivanja” iz policije, Jović je istraživao slučaj ubistva karatiste Vlastimira Miloševića, likvidaciju advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, demoliranje kluba “Komitet” u Beton hali, ali i smrt političara Vladimira Cvijana, za koju se saznalo tri godine kasnije.

Jović je uhapšen u decembru 2018. godine, zvanično zbog trgovine uticajem, a nezvanično jer je učestvovao u važnim istragama i jer je cilj vrha MUP bio da se udalji iz policije jer je pošteno i savesno obavljao svoj posao.

Pročitajte još:

Jovićevo sklanjenje, prema saznanjima lista Nova, imalo je za cilj prestanak operativnog rada na slučajevima, koji su u tom trenutku pretili da ukažu na direktnu vezu vrha države i policije sa kriminalnim grupama.

Prelomni trenutak bio je slučaj “Komitet”, koji je, po svemu sudeći, Joviću „došao glave“.

„Jović je prilikom istrage uzeo snimke sa kamera iz kluba, zbog čega je nastao ozbiljan problem, jer je na njemu došao do bitnih podataka za istragu“, kaže izvor našeg portala.

Dodaje i da je jednostavno bio na dobrom tragu da poveže i prikupi dokaze ko je sve povezan iz vrha MUP-a sa grupom Veljka Belivukom, šta je odrađivao za njih i kako su ga za uzvrat štitili i pokrivali.

Upravo pripadnici klana Belivuk su tog septembra 2018. demolirali klub “Komitet”.

Prema rečima našeg izvora, jdnostavno rečeno, Jović je bio na tragu razotkrivanja mreže ljudi „sa prljavim značkama“, odnosno onog o čemu aktuelna vlast priča tri godine kasnije.

Veljko Belivuk Foto:Petar Marković

Pored slučaja „Komitet“, u kome je optužen i Aleksandar Vidojević, poznatiji kao Aca Rošavi, označen od strane Belivuka kao spona između Vučića i njega, Jović je istraživao i „ubistvo na šinama“, gde je osumnjičeni bio upravo uhapšeni vođa navijača Partizana.

Belivuk je, spletom čudnih okolnosti, odnosnom nestankom DNK dokaza, oslobođen svih optužbi u pomenutom slučaju.

Istraga ubistva Ognjanovića

Između ostalog, Jović je istraživao i ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, koji je ubijen 28. jula 2018. godine, ali ga je uradu, nekoliko meseci kasnije, prekinulo montirano hapšenje, što je i sud kasnije i potvrdio.

Jović je, kao drugi čovek u odeljenju za krvne i seksualne delikte u Beogradu, istraživao je i misterioznu smrt Vladimira Cvijana, čije telo je pronađeno 5. januara 2018., a za koju je javnost saznala tek tri godine kasnije.

Vladimir Cvijan Foto:Screenshot/Youtube/RTV Marš HD Valjevo

Cvijan je iz javnosti nestao 2014., a kraj njegove političke karijere obeležio se sukob s predsednikom Srbije i izlazak iz Srpske napredne stranke (SNS).

Inače, Jović je preminuo jula prošle godine, od posledica koronavirusa, i to dva meseca nakon pravosnažne oslobađajuće presude.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar