Trostruki ubica iz Atenice kod Čačka, Ilija Glišović (22) koji je na današnji dan, 8. aprila 2022. godine, usmrtio majku, oca i dedu u porodičnoj kući, i dalje se nalazi u bolnici Centralnog zatvora u Beogradu. Kako za Nova.rs kaže njegov branilac po službenoj dužnosti, Radisav Vesović, on je i dalje pod merama obaveznog lečenja.

Ilija Glišović (22) počinio je stravičan zločin koji je potresao Srbiju kada je 8. aprila prošle godine u svojoj porodičnoj kući u naselju Atenica kod Čačka, ubio majku Slađanu (49), oca Milana (57) i dedu Sretena (87). Unakažena tela svojih roditelja i nepokretnog deke pronašao je njegov stariji brat Nikola. Šokirani mladić odmah je pozvao policiju.

Ubica je uhapšen dan kasnije, 9. aprila, proveo je dva dana u čačanskom zatvoru, a potom prevezen u bolnicu CZ, gde je podvrgnut psihijatrijskoj proceni. Kako smo kasnije saznali, ovo nije prvi put da se Glišović našao u psihijatrijskoj ustanovi. Njegov advokat, godinu dana nakon zločina, objašnjava za portal Nova.rs da od kada se završio postupak, nije išao u posetu.

Čačak, Atenica, ubistvo, hronika, policija
Ilija G Foto: Privatna arhiva

„Prema mojim informacijama nije u kontaktu sa članovima porodice, ali, naravno ne mogu da tvrdim sa sigurnošću. Njegovo stanje se ispituje na svakih devet meseci kada se iznova ustanovljava potreba za lečenjem i čuvanjem, ili se menja. Vršiće se provera u tom periodu i tim stručnjaka i lekara će donositi odluku da li će se ublažavati mere, odnosno da li će uopšte doći do toga“, objasnio je Radosavčević za naš portal.

Brat nikada nije ušao u kuću je zatekao stravičan prizor

Kako za naš portal objašnjava porodična prijateljica, pomen ubijenima je održan u prošlu subotu.

„To je bio skup u krugu prijatelja i porodice. Bilo je loše vreme, padala je kiša, izašli smo da im upalimo sveće, a sveštenik je očitao molitvu. Pretpostavljam da će Nikola, Ilijin brat, otići i na samu godišnjicu“, objašnjava ona za Nova.rs. Priča nam da brat nema kontakta sa zločincem, a nikada nije ušao u kuću gde je zatekao tela roditelja i dede.

„On je tužan, bio je pre i na Zadušnicama, povukao se u sebe. Ponekad mi se učini da nije još uvek svestan šta se dogodilo. Uz njega je i devojka, koja je odavno sa njim. Ponekad prespava u novoj kući, a češće je kod tetki i ujaka“, kaže naša sagovornica. Objašnjava da je rodbina uz njega, daje mu, pored njih, podršku, te da nesrećno dete jednostavno pokušava da živi.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Ali njemu je najteže. Trudimo se da ga ne podsećamo na zločin koji se dogodio, ne želim da budem navalentna, dosta mu je njegove muke. Smatram da je on još uvek u šoku“, zaključila je naša sagovornica.

Kako saznajemo, Nikola se zaposlio na očevom mestu, a kolege o njemu imaju samo reči hvale.

„Zaposlio se na očevom mestu, kao magacioner. Sjajan je momak, pošten, skroman, radi posao kako treba. Žao mi je što mu je sudbina takva. U jednom satu je ostao bez cele porodice, a i otac mu je bio divan čovek“, kaže jedan od njegovih kolega za Nova.rs.

Kolege žale za ubijenom Slađanom: Uze joj dušu onaj kome je život dala

I za Nikolinom majkom, Slađom, kako je zovu, žale koleginice u firmi u kojoj je radila.

Čačak, Atenica, ubistvo, hronika, policija
Foto: Privatna arhiva

„Ona je bila mučenik. Trudila se svima da ugodi. Radila je i mimo posla u fabrici, pravila torte i kolače. Nikada nije pričala o problemima, čuvala je nepokretnog deku, pravili su novu kuću. Bila je rada da oba sina imaju krov nad glavom, al uzalud. Uze joj dušu onaj kome je život dala“, kaže jedna od njenih koleginica za naš portal.

Dodaje da nisu bile pozvane na pomen, ali kada god ode u crkvu upali joj sveću.

„Ostaje nam samo sećanje na nju. Nema tu više šta da se kaže. To je pregolema tuga i bol i za nas, a o porodici i Nikoli da vam ne pričam“, zaključila je.

Zaštitnik građana o propustima u radu institucija

Zaštitnik građana utvrdio je da su nadležni organi u slučaju trostrukog ubistva u čačanskom naselju Atenica načinili propuste u radu jer nisu adekvatno procenili rizik od ponavljanja nasilja, usled čega ni planirane mere zaštite nisu bile adekvatne niti su odgovarale stvarnoj opasnosti od ponavljanja nasilja, kazali su iz kancelarije Zaštitnika za „Novu“.

Dodaju i da Zaštitnik građana traži da nadležna ministarstva obezbede bolju saradnju svih organa iz sistema zaštite od nasilja u porodici, a posebno veću saradnju zdravstvenih ustanova, kao i stalne obuke službenika policije, stručnih radnika u centrima i zdravstvenih radika koji primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Zaštitnik građana utvrdio je da su CSR u Čačku i policija preduzimali mere u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici u situaciji kada su imali sumnju ili informaciju da se vrši porodično nasilje, uspostavili neophodnu međusobnu i saradnju sa tužilaštvom, izvršili procenu rizika, sačinili individualni plan zaštite i postupali po planiranim merama“, navode za naš portal.

Pojašnjavaju da je, međutim, Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici propisano da je pri proceni rizika naročito potrebno da se vodi računa o sledećim faktorima rizika: da li je mogući učinilac ranije ili neposredno pre procene rizika učinio nasilje u porodici i da li je spreman da ga ponovi, da li je pretio ubistvom ili samoubistvom, poseduje li oružje, da li je lice sa mentalnim oboljenjima i smetnjama ili zloupotrebljava psihoaktivne supstance, da li je mogućem učiniocu izrečena hitna mera ili određena mera zaštite od nasilja u porodici, da li žrtva doživljava strah i kako ona procenjuje rizik od nasilja.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Dva puta procenili da rizik ne postoji

„Grupa za koordinaciju i saradnju, koja je formirana pri nadležnom tužilaštvu u Čačku, vršila je tri puta procenu rizika od ponavljanja nasilja u porodici – prvi put je procenjen srednji rizik, a zatim dva puta da ne postoji rizik. Zaštitnik građana smatra da grupa nije u obzir uzela sve faktore rizika, odnosno da određeni rizici nisu uzimani u obzir na valjan način, a naročito podatak da se radi o licu koje je više puta krivično i prekršajno gonjeno. Shodno tome, ni planirane mere zaštite nisu bile adekvatne i nisu potpuno odgovarale stvarnoj opasnosti od ponavljanja nasilja. U preporukama za otklanjanje utvrđenih propusta Zaštitnik građana je od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju zatražio da izvrši nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Čačku, a od Ministarstva zdravlja da obezbedi buduću saradnju zdravstvenih ustanova sa svim organima iz sistema zaštite od porodičnog nasilja. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je zatim, postupajući po preporuci Zaštitnika građana, izvršilo nadzor nad radom CSR Čačak u okviru kojeg je utvrdilo propuste u radu ovog organa i naložilo, između ostalog, direktoru tog centra da pokrene postupak kojim bi se utvrdilo da li ima disciplinske odgovornosti u postupanju stručnih radnika centra“, zaključuju za naš portal.

Bonus video: Nezapamćen zločin u Nemačkoj – devojčicu izbole vršnjakinje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar