Radomir Ilić, Foto: N1

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je danas da se "Skajp suđenja" u vreme pandemije korona virusa odvijaju svuda u Evropi, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ilić je za TV Prva kazao da će Uredba o skajp suđenjima prestati da važi onog trenutka kada se ukine odluka o vanrednom stanju.

„Nema problema sa skajp suđenjima. Srbija ima savremeni Zakonik o krivičnom postupku. Vlada je tu stvar konkretizovala Uredbom, odnosno Uredbom je potvrđeno da može da se sudi putem video linka, a predsednik Vrhovnog kasacionog suda je doneo upustvo kako to treba da se radi“, naveo je Ilić.

Odbacio je kritike da se suđenjima putem skajpa isključuje javnost i povređuje neposrednost, navodeći da se neposrednost povređuje onda kada postoji posrednik, a u ovoj situaciji to nije slučaj.

Kako je dodao, putem video linka se vide i razgovaraju i branilac i okrivljeni i sudija.

„Vaša televizija ima praksu da se sagovornici uključuju putem video linka. Da sada ne razgovaramo na način da vi niste došli, ja bih najverovatnije sa vama razgovarao putem video linka, pa mi samo recite kako je tu isključena javnost“, upitao je Ilić.

Ilić je naveo i da bi se troškovi smanjili kada bi se sva suđenja obavljala putem video linka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram