Foto: Screenshot / Među nama

Advokat i predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski govorio je večeras u emisiji "Među nama" na televiziji Nova S.

Više od 100 advokata je tražilo da advokati odbiju suđenja koja se zbog vanrednog stanja obavljaju preko Skajpa, a prema rečima sagovornika Maje Nikolić, taj apel nije dao rezultat.

„Dobar je razlog zašto to nije uspelo. Advokati nisu tu da zastupaju svoje interese i da se zalažu za to da se ispune sve pretpostavke, koje su potrebne za pravično suđenje, već da štiti interese klijenta. Prema tome, odluka o tome hoćemo li učestvovati u suđenjima koja se prenose preko Skajpa, bi trebalo da bude odluka koju donosi sam klijent,“ kazao je Beljanski.

On je objasnio da su oni tu da pruže pravnu pomoć, da objasne klijentu kako je predviđeno da se odvija suđenje i, na kraju, uz konsultaciju sa klijentom, u ovom slučaju okrivljenim, da donesemo tu odluku.

„Drugo pitanje je da li takva suđenja treba da se sprovode ili ne, i da li su na zakonit način uvedena takva suđenja. Po mom mišljenju ona nisu uvedena na zakonit način i to je učinjeno uredbom Vlade. Suđenja su počela bez ikakvog propisa, samo na osnovu dopisa Ministarstva pravde i na osnovu njega su donesene prve presude preko Skajpa, koje su bile vrlo stroge, maksimalne kazne. U prvom suđenju je donesena kazna od 3 godine, a sledeće dve na po dve godine zatvora,“kazao je advokat.

Na konstataciju Nikolićeve da bi sudstvo trebalo da bude nezavisno od vlasti i da je ovo uvedeno uredbom Vlade Srbije, kao i na pitanje da li je na to reagovao Ustavni sud i Vrhovni kasacioni sud, Beljanski nije imao pozitivan odgovor.

„Na žalost, Ustavni sud nije reagovao. U saopštenju naše komore, apelovali smo na Ustavni sud da reaguje i da po službenoj dužnosti pokrene postupak, kojim bi zauzeli stav da li je u skladu sa Ustavom i zakonima način proglašenja vanrednog stanja i da li su ostali propisi koji su doneti nakon toga, bez zasedanja Skupštine Srbije, od strane ministarstava i Vlade ustavni i zakoniti. Ja smatram da nisu i zbog toga je ta inicijativa i pokrenuta. Kao što nije u skladu sa propisima doneta uredba kojom su uvedena Skajp suđenja. Ta suđenja bi trebalo da funkcionišu u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, po članu 13 zahteva prisistvo okrivljenog na samom suđenju,“ kazao je Baljanski.

Pogledajte ceo razgovor:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar