Igor Jurić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Nakon 53. pisma, Ministarstvo pravde zakazalo je za sutra u 11 sati sastanak sa predstavnicima Fondacije "Tijana Jurić" na temu uvođenja sistema obaveštavanja javnosti u slučaju kidnapovanja dece, poznatiji kao AmberAlert, potvrdio je za naš portal osnivač fondacije Igor Jurić.

„Nakon 53. pisma, dobili smo termin za sastanak kod ministarke pravde na temu uvođenja sistema obaveštavanja javnosti u slučaju kidnapovanja dece, tkz AmberAlert sistema“, napisao je Igor Jurić na Fejsbuku.

Nakon 53. pisma, dobili smo termin za sastanak kod ministarke pravde na temu uvođenja sistema obaveštavanja javnosti u slučaju kidnapovanja dece, tkz AmberAlert sistema.

Posted by Igor Jurić on Monday, August 23, 2021

U razgovoru za naš portal, Jurić precizira da je sastanak zakazan za sutra u 11 sati, a na pitanje kakva su očekivanja od sastanka, kaže velika.

„Naša su očekivanja velika, u smislu da želimo da vidimo rezultate rada radne grupe koja je oformljena upravo radi uvođenja sistema, da vidimo koji su dalji koraci i kada možemo očekivati da sistem zaživi“, navodi Jurić.

Na pitanje da li je bilo poziva još nekih institucija za sastanak o uvođenju AmberAlerta kaže da nije.

„Nismo dobijali pozive drugih institucija mada smo uporedo pisali i ministru policije A. Vulinu. Onako kako nismo dobijali odgovore ministarke pravde, nismo imali nikakve reakcije iz ministarstva MUP. Nakon ovog sastanka očekujem razgovor i sa ministrom“, zaključuje Jurić.

Podsećanja radi, Amber Alert, sistem koji je još davne 1996. godine osmišljen u Sjedinjenim američkim državama, a pomoću koga, kada nestane dete, u roku od nekoliko sati, bude alarmirana čitava javnost, već šest godina, od kada je njeno uvođenje inicirala Fondacija „Tijana Jurić“, čeka bilo kakav pomak. Sistem Amber alert, dobio je ime po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman koja je oteta i ubijena u Arlingtonu u Teksasu 1996. godine. Od tada, sistem postoji u Americi, a on omogućava da se čitava javnost jako brzo alarmira, odnosno da se potraga intenzivira. Fotografije nestalog deteta u kratkom roku se lepe na svim frekventnim mestima, kao što su tržni centri, železničke i autobuske stanice, aerodrom, a svi mediji u kratkom roku „vrte“ fotografiju nestalog deteta.

Takođe, objavljuju se i podaci o izgledu deteta u trenutku nestanka, kada je i gde poslednji put viđeno, brojevi telefona ukoliko dete primete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram