Igor Juric
Igor Jurić Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

"Prva četiri sata su ključna u potrazi za nestalim osobama ali naša policija često mnogo kasnije kreće u potragu", kaže osnivač Fondacije "Tijana Jurić".

U Srbiji još uvek ne postoje delotvoran sistem i procedure koje se primenjuju u slučaju nestanka osoba.

„Sreća odlučuje koji policajac će se javiti na poziv, kako će reagovati i kako će postupati, da li će odmah pokrenuti kolege i krenuti u potragu ili uputiti građane da zovu kasnije, a vreme je jedan od ključnih faktora u slučaju nestalih osoba“, navodi Igor Jurić.

Pročitajte još:

On je doživeo i ličnu tragediju, noćnu moru svakog roditelja kada je nestala njegova maloletna ćerka Tijana. Devojčicu je presreo seksualni predator i ishod je po Tijanu bio fatalan. Igor Jurić se od tada posvetio borbi protv pedofilije ali pomaže i u slučaju nestanka ljudi.

On je preko Tviter naloga svoje fondacje podelio apel Ljiljane Simić, ćerke Jovane Marjanović, koja je tražila pomoć u potrazi za majkom. Traganje se okončalo najtužnijom vešću, smrznuto telo Jovane Marjanović pronađeno je u šumarku na Tić Polju.

Da li je sistem u ovom slučaju zatajio i da li  su nadležni preduzeli sve kako bi našli ženu koja je na planini nestala 22. decembra?

„Nažalost, mi smo takvo društvo koje reaguje samo na tragedije i tada nešto počne da se radi. Pričalo se i o Amber alertu u slučaju nestanka dece, ali poslednjih meseci je ministar unutrašnjih poslova, čini se, preokupiran drugim stvarima i sve je stalo. Srbija je jedina zemlja u okruženju koja još uvek nema registar za nestale osobe“, navodi Igor Jurić.

Mnogi nestanci prođu neopaženo u javnosti ukoliko porodica ne kontaktira medije ili uputi apel za pomoć putem društvenih mreža. Ponekad policija reaguje tek pod pritiskom javnosti i neretko se dešava da policija kaska za medijima umesto da mediji slede rad policije.

Kako u praksi može izgledati pokazao je snimak emitovan na televiziji „Insajder“ na kome se čuje razgovor između Zorana Marjanovića koji prijavljuje nestanak svoje supruge Jelene Marjanović i policajaca. Od toga: „Šta? Nestala je pre samo pola sata“, do policajca koji nije ni slušao šta mu Marjanović priča, ili nije razumeo, pa govori kolegi: „Neki traži majku“. Čini se da su svi policajci koji su se tog dana javili na telefon Zoranu Marjanoviću, želeli samo da im smena što brže i lakše prođe.

****

BONUS VIDEO: Dolazak Zorana Marjanovića u beogradsku Palatu pravde

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare