Foto:STR / AFP / Profimedia

Suđenje petorici policijskih čelnika, optuženih za propuste u obezbeđenju ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koja je zapaljena tokom nereda u Beogradu u februaru 2008. godine, nastavljeno je danas u Višem sudu u Beogradu. Današnji pretres nastavljen je davanjem iskaza jednog od optuženih Stevana Bjelića, koji je, odgovorajući na pitanja odbrane, istakao da Slobodan Vukolić, koji je rukovodio štabom formiranim za miting, nakon ovog događaja ocenjen ocenom naročito se ističe.

Bjelić je tokom svog svedočenja istakao i da je tadašnji direktor policije Milorad Veljović sva svoja tadašnja ovlašćenja depešom preneo na optuženog Slobodana Vukolića, inače rukovodioca jednog od dva štaba koji su formirani za miting.

Istakao je da je njegova uloga bila da obaveštava Veljovića o dešavanjima tokom protesta, te da on nije izdavao nikakve naredbe, kao i da je u štabu proveo svega sat vremena.

Kako je naveo on nije znao gde je koja jedinica stacionirana, jer nije prisustvovao pripremnim sastancima uoči pomenutog mitinga „Kosovo je Srbija“.

Foto: STR / AFP / Profimedia

Ipak, osvrnuo se na situaciju kada se jedna grupa protestanata približila raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

„Kada se ta grupa izdvojila bilo je predloga da se ta grupa zaustavi. Ipak, donet je zaključak da se ona ne zaustavi jer je nalazi kod zgrade Vlade, Doma zdravlja i MUP, iz straha zbog upotrebe hemije“, rekao je on.

Bjelića je advokat jednog od optuženog, Aleksandar Đorđević, u više navrata pitao da li je nakon ovog događaja bilo nagrađivanja ili kažnjavanja policijaca, na šta je on odgovorio da se ne seća.

Takođe, Bijelić je upitan i kako je Vukolić, koji je rukovodio štabom tokom mitinga, ocenjen povodom ovog događaja.

„Ocenjen je sa naročito se ističe“, rekao je Bjelić.

Pročitajte još...

Bjelić je istakao i da su njemu izazivale mnoge stvari sumnju, poput toga da su u izveštajima nakon incidenta unete neke stvari koje nisu bile tačne.

„Sumnjam u izveštaje jer nisu išli preko mog kabineta“, rekao je Bjelić, tadašnji načelnik PU Beograd.

Sledeći pretres zakazan je za 11. novembar, kada bi trebalo da svoju odbranu iznese Mladen Kuribak.

Podsetimo, petorica policijskih zvaničnika optuženi su za propuste u obezbeđivanju ambasade tokom mitinga “Kosovo je Srbija”, koji je održan 2008. godine. Sudi se Slobodanu Vukoliću, Stevanu Bjeliću, Mladenu Kuribaku, Zoranu Raškoviću i Bojanu Markoviću i oni se terete za krivično delo protiv opšte sigurnosti.

Kuribak je u to vreme bio načelnik uprave policije MUP Srbije, Bjelić načelnik beogradske policije, Vukolić načelnik Uprave policije Beograda, Rašković načelnik Odeljenja za operacije u Žandarmeriji, dok je Marković bio komandant odreda žandarmerije u Kraljevu.

Prvooptuženi Vukolić je u trenutku incidenta rukovodio štabom koji je bio osnovan zbog mitinga “Kosovo je Srbija”.

Postupak za paljenje ambasade SAD vodio se protiv još sedam osoba, Dejana Vučkovića, Dragana Marinkova, Marka Novitovića, Milana Tomasa, Đorđa Tomina, Nikole Kosanovića i Filipa Backovića. Oni su se teretili da su sa nepoznatim osobama tokom mitinga “Kosovo je Srbija” gađali ambasadu kamenicama i izazvali požar u kojem je poginuo Zoran Vujović, student iz Novog Sada. Ipak, optuženi su januara prošle godine pravosnažno oslobođeni za ovo delo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram