Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Petorica policijskih zvaničnika, koji su optuženi za propuste u postupku za paljenje Ambasade Sjedinjenih Država tokom mitinga "Kosovo je Srbija", koji je održan 2008. godine, danas su na pripremnom ročištu u Višem sudu u Beogradu negirali krivicu za ovo krivično delo. Među svedocima, koje su tužilaštvo i odbrana predložili su Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

U ovom postupku sudi se policijskim generalima: Mladenu Kuribaku, Slobodanu Vukoliću, Stevanu Bjeliću, Zoranu Raškoviću i Bojanu Markoviću za teško delo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina zatvora.

Goran Petronijević, advokat
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

„Optuženi u ovom postupku na današnjem pripremnom ročištu izjasnili su se o krivici navodeći da ne priznaju navode optužnice. Takođe rekli su da su primeli i razumeli optužnicu, a mi smo kao odbrana, predložili svoje dokaze u ovom postupku, među kojima je i veliki broj svedoka od visokih državnih i međunarodnih zvaničnika, pa do ljudi koji su se u trenutku incidenta zatekli na ulici, odnosno demonstranata“, kaže za Novu. rs Goran Petronijević, jedan od branilaca jednog od optuženih.

Među svedocima, koje su tužilaštvo i odbrana predložili na današnjem pripremnom ročištu su i Boris Tadić koji je u vreme mitinga bio predsednik Srbije, kao i Vojislav Koštunica, koji je tada obavljao funkciju premijera. Pored njih, među svedocima bi trebalo da se nađe i tadašnji američki ambasador u Srbiji Kamerom Manter.

Sem toga, tokom suđenja biće pregledano i dosta službenih dokumenata koji bi mogli da dovodu do rasvetljenja ovog slučaja.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, optužnica protiv petorice policijskih načelnika, podignuta je aprila 2017., ali je tek januara prošle godine stupila na pravnu snagu. Inače, pripremno ročište u ovom postupku održano je tek iz četvrtog puta, pošto je prethodna tri odlagano. Glavni pretres u postupku za paljenje ambasade SAD zakazan je za 30. april.