Ilustracija Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Posle brutalnog prebijanja austrijskog državljana srpskog porekla Saše Vukojevića (30) u Baškoj Vodi u Hrvatskoj, do kog je po svemu sudeći došlo zbog tetovaže grba Crvene zvezde i pravoslavnog krsta, iz turističke zajednice ovog mesta osudili su incident rekavši da su svi turisti kod njih dobrodošlo.

Napad na Vukojevića odigrao se juče, nakon što je iz jednog fast fuda nosio ručak ćerkama i supruzi koje su ga čekale na plaži. S leđa su na njega nasrnula trojica napada, oborila ga i pretukla, a on je zaradio ozbiljne povrede.

Vinovnici još nisu privedeni pravdi, pa se samim tim ne zna ni motiv napada, mada Vukojević i njegova supruga, inače Hrvatica, strahuju da bi se sve moglo završiti na remećenju javnog reda i mira iako su uvereni da je do incidenta došlo zbog tetovaže grba Crvene zvezde i pravoslavnog krsta koji Vukojević ima na listu.

U međuvremenu, ovaj incident oštro je osudio Ante Jurišić, direktor baškovoškog TZ-a, koji kaže kako nema sumnje da svako nasilje treba osuditi.

„Međutim, siguran sam da se radi o izoliranom slučaju, jer odgovorno tvrdim da su u Baškoj Vodi dobrodošli svi gosti bez obzira na veru, narodnost ili bilo kakvu različitost. Pa mi imamo goste iz Srbije koji oduvijek dolaze. Sećam se prvog Prvomajskog uranka nakon Domovinskog rata. Bilo je to oko 2000. godine. Iza pozornice je sedila sada penzionisana direktorica beogradske Politike i njen suprug, ministar u Vladi bivše Jugoslavije, pa smo se našalili kako bi mogli pozdraviti okupljene s bine“, kaže Jurišić za Slobodnu Dalmaciju.

„Imamo članove TZ-a i iznajmljivače iz Beograda, imamo turiste iz Srbije i raznih drugih zemalja i nikad nije bilo problema. A eksces se, nažalost, može dogoditi bilo gde i to je posao za policiju“, kaže Jurišić.

Za komentar incidenta reporteri hrvatskog lista su, inače, zvali i načelnika Baške Vode Joska Roščića, međutim, nisu uspeli da ga dobiju. Iako Bašku Vodu nazivaju Malim Vatikanom jer je dala brojne svećenike, postoji i jedna manje poznata „etiketa“ – Trinaesta beogradska opština, piše hrvatski list. Naime, skupština Grada Beograda ulagala je u Bašku Vodu budući je u ovom mestu Makarske rivijere bio Ferijalni savez, koji je kasnije pripao te su Beograđani nakon 70-tih pratili što se događa u „13. beogradskoj opštini“ i investirali skladno procenama.

Neke od tih investicija su nekadašnja Beogradska cesta i stadion. Karavani za Prvomajski uranak bile su uobičajene te su činile dio ondašnje tradicije i turističkih prijateljstava između Beograda i Baške Vode. Prekid se dogodio uoči početka rata kada je iz srpske metropole stigao autobus oblijepljen fotografijama Slobodana Miloševića, piše Slobodna Dalmacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar