Foto: MUP Hrvatske/Privatna arhiva; dragan Mujan/Nova.rs

Punih mesec dana beogradska policija i dobrovoljci tragaju za Splićaninom Matejem Perišem (24) kome se svaki trag izgubio u Beogradu, kod restorana Savanova, a sada se očekuje da, još jednom, u posetu kolegama iz Beograda, dođu predstavnici hrvatske policije, što je u ranijem razgovoru za naš portal potvrdio i Nenad Periš, Matejev otac.

Mesec dana je prošlo otkako je 24-godišnji Splićanin istrčao iz „Gotika“ u Beton hali. Nadzorne kamere su ga snimile kako se kreće određenom rutom pre nego što mu se kod restorana Savanova gubi svaki trag.

Predstavnici hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova su već jednom bili u Beogradu. Ta njihova poseta bila je plodonosna utoliko što je odmah nakon nje visoki policijski zvaničnik održao konferenciju za medije po povratku u svoju zemlju, a zatim se zvanično oglasila i srpska policija nakon više dana ćutanja, tako što su prvi put objavili video snimak rekonstrukcije Periševog kretanja.

Hrvatski kriminolog Željko Cvrtila, koji je ranije komentarisao potragu za Perišem ali i posetu hrvatske policije srpskoj, rekao je da se sa potragom krenulo suviše kasno i da su to veliki propusti Ministarstva unutrašnjih poslova o kojima se malo govori, te da policija u Hrvatskoj kolegama iz Srbije „pruža alibi“.

„U pravu potragu se krenulo tek drugi dan ujutro, tako da se izgubilo 30-ak sati od trenutka nestanka osobe, to je ogroman propust MUP-a, i to nije dovoljno naglašeno u Srbiji, a koiliko vidim, nije ni u Hrvatskoj“, ocenio je ranije. Upitan da prokomentariše kako tumači to što je MUP Hrvatske pohvalio kolege iz Srbije, kazao je da smatra da su „oni poslužili kao smokvin list, kao što sam i rekao onog trenutka kad su otišli u Beograd da će beogradskoj policiji pružiti samo alibi za ono što nisu odradili kako treba, nakon 11 dana ići u Beograd i videti šta se napravilo je prekasno“.

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Inače, službenici srpskog MUP kritikovani su više puta jer su u potragu za Perišem krenuli prekasno, te da su Matejeve prijatelje, koji su došli u policijsku stanicu i prijavili nestanak 31. decembra oko 10.00 sati ujutru, poslali da obilaze bolnice i proveravaju da li se njihov prijatelj tamo nalazi, iako je jasno da je reč o strancima koji naš grad ne poznaju dovoljno dobro, ali i da bi pripadnici MUP taj postao mogli odraditi telefonski za pola sata, te se na taj način ne bi izgubilo previše vremena.

Matej Periš Foto:MUP Hrvatska

Osim toga, javnost je tokom svih ovih dana postavljala niz pitanja koja su ostala bez odgovora, kao na primer kako je moguće da je Perišev telefon lociran dva puta u dva sata, ako proizvođač kaže da se nakon kontakta sa vodom uređaj može locirati samo još pola sata, zbog čega su se ronioci u potragu uključili tek posle nekoliko dana, iako od početka postoji sumnja da je ušao u vodu i slično.

Odustvo zvaničnih informacija koje se mogu podeliti sa javnosti, a da se istraga pritom ne ugrozi, doveli su do poplave raznoraznih teorija zavere, teza koje nemaju utemeljenje u zdravom razumu, pojavili su kojekakvi vračevi i gatare sa tvrdnjama da imaju informacije o nestalom mladiću.

Potraga za nestalim mladićem Matejem Perišem kod Beton hale Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Perišev otac Nenad u Beogradu je otkako je saznao da mu je sin nestao i, kako nam je ranije rekao, novih informacija nema. Čeka sastanak sa policijom i nada se da će mu sin biti pronađen.

„Nažalost nema novih informacija, ono što je policija dosad objavila mogu samo ponoviti. Sastanak sa hrvatskom policijom još uvek nije održan, pretpostavljam da će ove nedelje. S MUP-om Srbijom se svakodnevno čujem. Mene samo brine gde je Matej.. Veliku sam nadu polagao u to da će pretraga Velikog ratnog ostrva doneti nova saznanja. Međutim, nije. Ono je još uvek popljavljeno u nekim delovima, tako da ga nije bilo moguće kompletno istražiti, već je to učinjeno sa priobaljem. To je ono što će policija morati dovršiti, jer sada nije moguće zbog stanja ostrva i vremenskih uslova. To je ono što mi daje nadu“, priča Periš za naš list.

Bonus video: U potrazi za Perišom policija pretražuje i Veliko ratno ostrvo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar