Anja Grahovac i Aleksandar Grahovac
Anja Grahovac i Aleksandar Grahovac Foto:E-Stock/Konstantin Bacetić/Privatna arhiva

Nakon vesti da je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom je anesteziolog Stanoje Glišić oglašen krivim za smrt devojčice Anje Grahovac (3) u privatnoj klinici "Perfekta" u Beogradu, njen otac Aleksandar Grahovac kaže za portal Nova.rs da je zanemeo zbog ove odluke suda.

Anja Grahovac (3) preminula je u junu 2007. godine, nakon operacije katarakte u Specijalnoj bolnici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju „Klinika Perfekta“ u Beogradu, nakon što joj je tokom hirurškog zahvata pozlilo pošto je dobila oštećenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri interveniciji. Glišić je potom optužen za krivicno delo „teško delo protiv zdravlja ljudi”, jer je, prema stavu tužilaštva, očigledno nesavesno postupao i nije blagovremeno preduzeo neophodne radnje nakon poremećaja stanja devojčice. Usledio je maratonski sudski postupak pred Višim sudom u Beogradu, a ni 16 godina kasnije, porodica ove devojčice nije dočekala pravdu, jer je poslednja presuda kojom je Glišić osuđen na tri godine ukinuta, tako da će se suđenje vratiti na početak.

Anjin otac Aleksandar, sa kojim su razgovarali reporteri portala Nova.rs kaže da ga je ova vest ostavila bez teksta.

Aleksandar Grahovac
Aleksandar Grahovac Foto:E-Stock/Konstantin Bacetić

„Više nemam reči za ovo što se događa. Posle svih ovih godina suvišno je bilo šta i govoriti, čini se da nema smisla“, kaže otac Anje Grahovac.

Anjina porodica, tokom proteklih 16 godina, koliko je prošlo od njene smrti, izneverena je nekoliko puta. Najpre je Glišić odlukom donetom aprila 2021. godine oslobođen optužbi da je izvršio krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi. Takva odluka bila je poražavajuća za Anjinu porodicu.

„Više se ne nadam da će ikada stići zaslužena pravda za smrt moje trogodišnje ćerke. Danas imam osećaj kao da sam je ponovo sahranio“, rekao je Aleksandar Grahovac u izjavi za naš portal aprila 2021. godine.

Delimičnim usvajanjem žalbe Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, novembra 2022. godine odlučeno je da Glišić ipak jeste kriv jer je nesavesno postupao i time prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja parcijenta, pa je Glišić osuđen na tri godine zatvora.

Okrivljeni anesteziolog Glišić i njegovi branioci žalili su se na ovu odluku, pa je Apelacioni sud na sednici održanoj oktobra 2023. godine ukinuo drugostepenu presudu i predmet vratio Apelacionom sudu na ponovno suđenje.

„Odlučujući u trećem stepenu, Apelacioni sud je našao da se osnovano uloženim žalbama ističe da se, za sada, ne može prihvatiti zaključak iznet u drugostepenoj presudi da su se u radnjama okrivljenog stekla zakonska obeležja bića krivičnig dela za koje je oglašen krivim, a zbog toga što nije hitno pristupio intenzivnom lečenju upućivanjem u zdravstvenu ustanovu u kojoj bi joj mogla biti pružena kompletna medicinska pomoć iako je znao da u okviru Specijalne bolnice „Perfekta“ takva kompletna medicinska pomoć ne može biti pružena, pre svega što iz svih izvedenih dokaza koji su analizirani kako od prvostepenog suda tako i od strane drugostepenog suda, ne proizlazi podatak koji bi ukazivao na to da se kasnilo sa transportom pacijenta u Institut, pa je prvostepena presuda morala biti ukinuta“, navodi se u odluci.

Šta se desilo?

Kobnog dana devojčica Anja Grahovac dovedena je na naizgled bezazlenu i rutinsku operaciju katarakte na levom oku. Tokom operacije došlo je to usporavanja rada srca, slabljenja i gubitka pulsa na periferiji i lice pacijenta promenilo boju i usne postale plavičaste. Do ovoga je došlo što se dogodila promena u pritisku na balonu za ventilaciju, usled smetnji prohodnosti tubusa, što je uticalo na smanjeni protok kiseonika, a na plućima su se čuli tonovi koji su ukazivali na prisustvo sekreta. Operacija je prekinuta u 9.05 časova. Glišić je u 9.25 časova zamenio tubus i pacijentkinji dao atropin sulfat, što predstavlja standardni protokol u slučaju bradikardije, to jest usporenog rada srca, a sve kako bi uspostavio normalan rad srca u kraćem vremenskom periodu od perioda koji može naškoditi pacijentu.

Foto: Shutterstock

Nakon okončanja operacije u 9.30, uprkos tome što je očigledno došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta, usled toga što je u toku operacije došlo do poremećaja snabdevanja mozga kiseonikom, Glišić nije hitno pristupio intenzivnom lečenju. Takođe, nije je uputio u zdravstvenu ustanovu u kojoj bi mogla biti pružena kompletna medicinska pomoć, a znao je da u okviru klinike „Perfekta“ takva pomoć ne može biti pružena. U tom trenutku, kako je naveo Apelacioni sud, dete je bilo u komi i zauzimalo je položaj koji je ukazivao na oštećenja na mozgu.

Tek nakon četiri sata od završetka operacije, iako toliki protek vremena nije bio potreban niti opravdan, sa klinike „Perfekta“ Anju Grahovac prebacuju na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije, pa je tek u 14.00 časova dete bez svesti primljeno na Institut. I tek tada Anji je obezbeđena mehanička ventilacija, ventilatorna potpora kao i neurološki pregled, EEG, ordinirana je kompletna antiedematozna terapija zbog prisustva edema mozga i sve druge neophodne mere potrebne da bi se pomoglo pacijentu u ovom stanju.

„Usled njegovog opisanog propuštanja dužnog činjenja, kao posledica teškog oštećenja moždanog tkiva koje je izazvano hipoksijom, nastalog u toku hiruške intervencije u Specijalnoj bolnici „Klinika Perfekta“ došlo do višestruke disfunkcije organa, usled čega je nastupila smrt“, naveo je ranije sud u obrazloženju drugostepene odluke.

Hitna pomoć Niš Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Međutim, Apelacioni sud ukida početkom oktobra presudu.

„Odlučujući u trećem stepenu, Apelacioni sud je našao da se osnovano uloženim žalbama ističe da se, za sada, ne može prihvatiti zaključak iznet u drugostepenoj presudi da su se u radnjama okrivljenog stekla zakonska obeležja bića krivičnig dela za koje je oglašen krivim, a zbog toga što nije hitno pristupio intenzivnom lečenju upućivanjem u zdravstvenu ustanovu u kojoj bi joj mogla biti pružena kompletna medicinska pomoć iako je znao da u okviru Specijalne bolnice „Perfekta“ takva kompletna medicinska pomoć ne može biti pružena, pre svega što iz svih izvedenih dokaza koji su analizirani kako od prvostepenog suda tako i od strane drugostepenog suda, ne proizlazi podatak koji bi ukazivao na to da se kasnilo sa transportom pacijenta u Institut, pa je prvostepena presuda morala biti ukinuta“, naveli su.

Za njenu smrt, pored anesteziologa Stanoja Glišića, bili su okrivljeni i oftalmolog Božidar Ilić, vlasnik ordinacije „Ilić“, koja je od klinike „Perfekta“ iznajmila salu za operaciju, i suvlasnik „Perfekte“ Dejan Milutinović. Svi oni teretili su se za teško delo protiv zdravlja ljudi, dok je serviser aparata za kiseonik Milan Vasiljević, bio optužen za pomaganje. Međutim, svi osim Glišića su u prvom stepenu oslobođeni.

Bonus video: Nastavljeno suđenje Darku Šariću za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare