Foto: Vesna Lalić

U padu vojnog aviona MIG 21, koji se jutros oko 9 sati srušio u okolini Malog Zvrornika poginuo je pilot koji je upravljao letilicom. Ovo je četrnaesta nesreća u poslednje dve decenije u kojoj u vojnoj avijaciji Srbije. Živote je izgubilo više od dvadeset osoba - pilota i civila.

Kako saznajemo nesreća dogodila tokom trenažnog leta, odnosno obuke profesionalnog pilota koji se na ovom tipu aviona vežbao za upravljanje MIG 29. Ministarstvo odbrane još uvek nije saopoštilo identitet stradalog pilota, dok se za drugim i dalje traga.

Pred vama je hronologija nesreća u kojima su učestvovali vojni avioni i helikopteri u Srbiji:

18. jul 2019, helikopter „Gazela“ Vojske Srbije srušio se u rejonu aerodroma Rutevac kod Aleksincaprilikom redovne letačke vežbe, ali srećom nije bilo poginulih.

11. april 2018, pao je Super Galeb kod Kovačice, poginuo pilot, drugi teško povređen

7. aprila 2017. pao je školsko-borbeni avion „Super Galeb G-4“ kod Šapca, a poginule su dve osobe – potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović.

13. mart 2015, pad helikoptera Mi-8 u Sur­činu, sedam žrtava.

15. novembar 2013, avion „Orao“ pao je na livadu na svega par stotina metara od centra Mrčajevaca. U nesreći su poginule četiri osobe.

26. septembar 2012, avion vojnog vazduhoplovstva tipa „V-54 lasta“, srušio se oko 10.15 kod Nove Pazove. Pilot Goran Savić preminuo je dan kasnije.

3. jun 2010, avion „Orao“ vojnog vazduhoplovstva srušio se u Gružansko jezero, a pilot se spasao katapultiranjem.

7. jul 2009, u blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se MIG-29, tokom priprema za letački nastup. Pilot aviona, potpukovnik Rade Ranđelović, se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek koji je bio požarni u obližnjem magacinu.

24. septembar 2008, avion „Super Galeb G-4“ pao je na aerodromu Batajnica, tokom priprema za aeromiting, a tom prilikom poginuo je pilot potpukovnik Ištvan Kanas. Srušio se oko dva minuta po poletanju, a nesreća se dogodila prilikom izvođenja složene letačke figure.

21. maj 2008, u Barandi kod Zrenjanina srušio se vojni avion „Orao“. Pilot, major Tomas Janik spasao se iskakanjem iz aviona. Pad aviona se dogodio prilikom rutinskog leta na visini od oko 2,5 kilometara.

30. decembar 2003, helikopter „Gazela“, koji je trebalo da učestvuje u programu u obeležavanju Nove godine za oko 500 dece iz vrtića i škola, srušio se u Kragujevcu. Srećom, nije bilo poginulih, dok su četiri osobe povređene.

11. oktobar 2003, avion „Utva-75“ oštećen je prilikom prinudnog sletanja na aerodrom Lađevci kod Kraljeva. Pilot Petar Simeunović i saputnici Dragan Mačudžić i Zoran Vukadinović su povređeni, a uzrok nesreće bio je požar koji je izbio na levom delu aviona.

18. jul 2002, u okolini Niša pao je helikopter „Gazela“, čija su dva člana posade uspela da prežive.

20. mart 2000, na aerodromu Kovin, u udesu školskog aviona „Utva-75“, poginuli su kapetan prve klase Stevica Žarkov i poručnik Dejan Radovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar